search

Residence Designed with the ‘Flow of Energy’ Concept of Vastu | Garg Architects

Residence Designed with the ‘Flow of Energy’ Concept of Vastu | Garg Architects

Text description provided by the architects. The Sky Box house, constructed in a small rectangular 240 sq. meters lot of land, located in the Himalayan foothills, facing towards the north direction, is an architectural outcome guided by three main design aspects – Light, Simplicity and Proportions. The client for the project was a nuclear family with each of the three members involved in different professions, thus, possessing distinctive tastes and preferences.

 

The architect proposed a design solution which not only complied with the individual requirements of the family, but also stood up defying the time and budget constraints. The house has been designed in consideration with the ‘Flow of Energy’ concept of Vastu. Another inspiration came from a conception of the Architect F.L. Wright:  ‘A building should convey a sense of shelter, refuge, or protection against the elements. Its inhabitants should never lack privacy or feel exposed and unprotected.’

 

 

One of the prime concerns of the inhabitants – Privacy,  was well taken care of by spatially segregating the private and common spaces of the house, and placing them in the best suited locations governed by factors such as light and air movement. For instance, the floor to ceiling height glass windows facing outside, provided in the first-floor bedroom, are horizontally lineated by ledges at cill and lintel to obstruct the direct visibility into the interiors. On the inside, it offers a view of the entranceway and facilitates a plentiful of north light entering the room.

DESIGN:
Being a Pilot by profession, inclination towards aerial entities came instinctively to the youngest member of the family, which came up as an epiphany for the creation of ‘Sky Box’ – illusive of a floating mass in the air.

The 11 feet cantilevered block, emphasizing its prominence in the front façade, serves for a double-height semi-open space.

The largesse of this space has been further realized with a play of proportions, by providing full height glass screen which showcases the sculptural sparkling grey metal staircase; gracing the double height volume.

The glass screen allows the stairwell to engulf bundles of natural light, which then bathe the interior spaces, such as the main living area, in a balanced light through the cut-outs.

Shifting of mass in the box allowed for a beautiful effect produced on the left –side wall by the light entering through the horizontal slit, which was collated by a vertical grey band in the middle of the wall. ‘Drive way embedded in the garden’ was a novel design approach formulated in the front lawn area of the plot, where the paved portion emerged out of the green lawn, which fulfilled the demand for a lush garden in spite of the constricted space. The palm trees embracing both edges of the site at the entrance have been lit up influenced from the glorious palm tree lighting adornments in Dubai.

The main entrance door 7 feet wide and 10 feet high, clad with veneers of vintage teak from Burma, not just appreciated the elegance of the fore frame, but also adhered to the clients’

anthropometric requisites. The exquisite hand- grip was made from scrap wood which camouflaged with the door.

A visual continuity of spaces is achieved along the central spine with the rear wall of the house visible from the entrance itself, thus, uniting a sequence of spaces, i.e., the Front garden, Entrance foyer, Hallway, Puja room and the Rear deck through this visual linkage. The well-lit entrance foyer with double – height space uniformly spreads the daylight in every part, adorning it with a welcoming appeal. Functionally, the Puja space has been given a centric placement, and its double–height allows for a continuous cycle of energy flowing throughout the house.

The toilets located in the central portion of the house were provisioned with skylights; a peculiar feature as observed in the surrounding context; for penetration of daylight along with appropriate ventilation, thus, developing a connection with the outdoor environment.

The client had put forward a requirement for a shoe-rack spacious enough for a capacity of 75-100 shoes. The under staircase space on the ground floor was utilized for a 3 feet high console made out of HDF wood with lacquered paint finish, making room for around 80 pairs of shoes.

Ready Mix Concrete (RMC) was used to pace up the construction process for confronting the completion target of 6 months put forward by the client. Another issue of monkeys invading the house had to be dealt with, which was resolved by providing spikes above the compound walls.

Captivation towards the time–honored design styles, client being a native of Rajasthan, directed the strategy for a subtle but elegant lot of material, color and texture selection for the interiors. Ochre toned wood finishes used for the furnishings and Coreal satin walnut veneer finish (imported from USA) for the doors become the cynosure against the neutral backdrop set by white walls and floor. Black galaxy granite used in the kitchen counter and dado area gives the illusion of infinite surface.
The assorted selection of furnishings applauses the authenticity of the interior spaces and complements the material palette even in the absence of false ceiling.

 

 

 

This North Facing House is in Sync with the Vastu Purusha Mandala | Hitesh Mistry and Associates

This north facing house project in Ahmedabad, India, by Hitesh Mistry & Associates, was designed with the main prerequisite of the client, which was to follow all vastu directions. Each placement of space in the planning of the house is in sync with the plan of the Vastu purusha mandala. Editor’s Note: “Embracing the principles […]

Read More

20 Captivating Wall Color Combinations For Your Living Room

Choosing the perfect wall color combination for your living room can be a game-changer. It sets the tone, reflects your style, and makes your space feel uniquely yours. The right hues can transform a dull room into a vibrant oasis or a chaotic space into a serene retreat. Wall colors can create moods, influence emotions, […]

Read More

This Garden House Design Soaks in Natural Sunlight and Ventilation | Studio Synergy

The exterior of the garden house design was planned to allow ample natural sunlight and ventilation throughout. The design of the exterior ensures that the balconies, parking areas, and shades provide not only functional but also aesthetic benefits. Editor’s Note: “The neat, straight lines and horizontal projections of this Ankleshwar residence imbue it with a […]

Read More

The Goal of this Riverbank House is to Harmonize with their Surroundings | Studio DesignSeed

This 2 lakh sqft farmland on the edge of the Mahi river in Vadodara embodies a melodic blend of functionality and aesthetics. A couple with a keen interest in farming owns the riverbank house. The property features an extensive array of plantations, including guava, teak, castor oil, and dragon fruit. Editor’s Note: “Blending functionality with aesthetics, […]

Read More

Modern Dressing Table Designs for Bedroom: 15 Indian Style

Relating to the contemporary is fashion, and adopting that popular style is a trend. Modern dressing table designs for bedrooms seem to be a popular trend, adding glam to fashion. Did you know that some objects are gender-based? Yes, a vanity box, known as an airtight box, contains cosmetics and toiletries for women. Historically, the […]

Read More

This Vastu House Design Promotes Harmony and Balance | DHARM ARCHITECTS

The primary objective for this Vastu house design was to adhere strictly to the principles while creating a spacious and low-maintenance living environment. Thus, we designed a home that promotes harmony and balance. Thus ensuring each element contributes positively to the occupants’ well-being. Editor’s Note: “Commanding the streets of Surat, this residence captivates with its […]

Read More

Redesign of 125-year-old Generational House Blends Modernity and Heritage | The Saar Studio

The redesign of the 125-year-old generational house strikes a delicate balance between honouring and preserving its rich history and embracing modernity. The fact that it’s nestled in the heart of a planned British residential area makes this project have deep significance. Redesign of 125-year-old Generational House Blends Modernity and Heritage | The Saar Studio The […]

Read More

Sunmica Designs: Great Shades for Great Beginning

Senses like touch and sight associate well with pleasure and satisfaction. Well-crafted Sunmica designs inject those emotions in varying patterns, textures, and thicknesses. People perceive these designs predominantly as a decorative element to view and comforting to touch. To define, ‘Sunmica’ is the name of a brand that has rewritten the history of laminates with […]

Read More

Modern Design House Is More Than Just A Space to Stay | seeders: biophilic architecture studio

From just being a space of stay, this modern design house has become a space of work, rejuvenation, and retreat. This can be achieved by bringing in nature through the design of livable biophilic spaces, which is our firm’s core philosophy and hence the name “seeders I biophilic architecture studio”. Editor’s Note: “This introverted residence […]

Read More

20 Modern Texture Paint Designs to Elevate Your Home Decor

Looking to add a fresh, dynamic touch to your interior design? Modern Texture paint designs is your answer! Unlike traditional flat paint, textured paint brings depth, interest, and personality to any space. Whether you’re aiming for rustic stucco finishes or sleek metallic accents, its versatility lets you customize your walls to match your unique style. […]

Read More

25 Double Bed Design Ideas

Bristol’s Finzels Reach Generator Building To Be Home of Channel 4