Private Residence With Indoor Pool And Brick Feature Wall At Its Heart | Shanmugam Associates

Private Residence With Indoor Pool And Brick Feature Wall At Its Heart | Shanmugam Associates

Located in the small town of Pudukottai, this private residence with a nice pool, lots of privacy, and green pockets is an extension of the personality of the doctor couple the abode was designed for. As the neighbor had built without any setback and with no windows on the east sidewall, the swimming pool was identified to be located in the east.

Visit: Shanmugam Associates

Considering the existing site conditions, services comprising the staircase, kitchen, and toilets were stacked up on the west side. With the swimming pool as the central feature, the living, dining, and bedrooms are oriented overlooking the pool.

To address privacy, vertical louvers were provided for the first-floor balcony and a large yet dense landscape of about 13’ x 45’ was given on the rear with two mango trees. Bedrooms are placed abutting the garden to have a nice view yet privacy. The roof punctures allow light and ventilation to dissipate into space below while also creating shadow play.

FACT FILE:

Architects: Shanmugam Associates

Project Name: Malar’s Residence

Project location: Trichy, India

Area: 5000 sqft

Year: 2018

Design Team: Shanmugam A, Raja Krishnan D, SanthoshShanmugam, Balasubramanian, Karthickand Prahalathan

Structural Design: Shanmugam Associates

Photo Credits: LINK Studio, Bangalore

Website: http://shanmugamassociates.com/

Facebook: https://www.facebook.com/shanmugam.associates

Instagram: https://www.instagram.com/shanmugam.associates/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *