Mood Tinted Blue Office Interior | HV Associates

Mood Tinted Blue Office Interior | HV Associates

It is one of Ar. Vibhas’ works that dwell on endearment and delight. Designed for cool working experience for Mr. Hiren Chauhan, the proprietor, and his association. There can be many projects in a designer’s life in which they can full fill all their design desires and get satisfied with their outcome. But it is too rare for a designer to come across a project which is so self-involved and designed purely out of affection. This project is a proper example of such a case.

visit:HV Associates

Architect Vibha Chauhan has put her soul in this project, being it Mr. Hiren Chauhan’s workspace; as she adduced, “This project took a lot of my efforts as it taught me more as a person. My client, who is also my husband, had a yearning from the space and being it an itty-bitty space it called for a test of my knowledge. The office is minuscule, not much more than 360sq.ft. on the mezzanine floor” Ameliorating her husband; she comprehended, “Hiren is the one who established his dream company on his own spine. Standing in his age, he worked a long-term idea in a matter of some months. To match him; I sweated my brows to get a charge out of his springtime to tape in the office environment”.

Hiren’s company, HV ENGINEERING, operates in the prime industrial zone at Vadodara, so his office had to be relaxing and friendly. The place was bought raw, with a half mezzanine floor about 130sq.ft. The rest of the floor, about 230sq.ft., was extended by the architect using a frame structure of MS box pipes. The frame structure is fastened on the adjoining walls and covered with the MS sheet, which gets concealed in the carpet. Further, for supplemental support, MS box pipes were vertically added to forbid the mezzanine floor from sagging; which easily got translated into the design. Here the working space gets divided from the rest; as the meeting area, dining area and toilet are allotted on the ground floor and the working space is on the mezzanine floor. The staircase is beautifully placed at the end of the space to play with its sciography.

Office spaces often tend to advocate between formal and informal situations, making it difficult to draw a line of difference between the two. Retaining his family morals; it is the protagonist’s healthy philosophy that he conducts himself with all his confreres as one and the same. Keeping the latter in prime focus, the conceptual got to see the light of the day. She narrated the concept as the following, “His visual contact with all his friends, as he states them, had to be transparent and easy. So, the office is literally designed with an open plan, where the partition just provides material and vocal security.” She added, “Apart from that he is very picky with his chair, sofa and other little furniture items which are used to enhance the space.”

Something that must play well in a working environment is the incidental conveyance which smoothens the work play. Perceivably the place of work is left out transparent, parallel to the master’s cabin and along with it, it makes the office communication easy going for all. The ground floor is deep-seated in blues and peace as it is a multi-functioning area, which incorporates a meeting area, a dining area, a future pantry area, a toilet and a staircase at the end. The ceiling is painted and left exposed with the structural members of the mezzanine floor. Whereas, the flooring on the ground floor is of epoxy with the shade that’s picked from the company’s logo. The blue space her is lightened up with some plantation and a wooden staircase.

Being it a mezzanine floor, the height of the space was also a barrier along with the area, because of which there was no possibility of a false ceiling or a way to hide off the beams. Rather than taking it as a snag, Vibha boldly flaunts them in the ceiling as well as flooring. Though the ceiling is painted and left bare whereas the flooring is covered with a carpet. Here the beam in the flooring gets prominently hidden with two stepped sliding door partition for the cabin. The light fixtures parallelly run throughout the workplace and cabin, brightening it up.

Even with such a small working space, as painted by our designer, the area accommodates about twenty people, visitors included. The allotment of seating is left simple and somewhere keeping the hierarchy in mind. The furniture is designed and placed in such a manner that it covers all the flaws space could bare because of the electronic connections; which include landline, biomatrix, computers, etc. Alongside, is a great architect and designer herself, Vibha is also getting a grip in the field of product design. Showcasing her talent, she has tailored the stands on which pots are placed with the concept of triangulation. Smart with her ideas she works with the scrap leftovers from her spouse’s workshop and even gets her products ready there.

As the company had some preconceived colors, similar tinge ran throughout the space. The color palette was chosen thoughtfully, as it had to go with the swag of our engineers as well as loosen the tensity of the draining working hours. Sanity while working doesn’t come only with the little burden of work but it can also be clinched on with the environment you are working in. Cool and light-toned colors are consciously used to visually subtract the minuteness of the space. Despite the space lacking length and size the main functions of the company get beautifully covered within, leaving space for movement. And she concluded, “This is one of my projects which I can never get over with and it will go on till the end of time.”

FACT FILE:

Architecture Firm: HV Associates

Title: Mood Tinted Blue

Project: Office

Principal designer: Ar. Vibha Chauhan

Client: Mr. Hiren Chauhan

Completion: 2019

Project Area: 748sq.ft.

Location: Vadodara, Gujarat

Photo courtesy: Darshan Dave

Text Courtesy: Khushnaaz Medhora

Instagram: https://www.instagram.com/vibha_lad

Facebook: https://www.facebook.com/vibhalad14

ABOUT THE FIRM:

HV Associates is a multidisciplinary firm, which has spread its hands-on architecture, interior design, furniture design, and product design. Ar. Vibha Chauhan is an aspiring Architect and the sole owner of HV Associates, which laid its initial feet in 2017. Comprising of Bachelor of Architecture Degree, she has worked under renowned architects and award-winning firms in Vadodara, before she embarked on her own. She aims to design the criteria’s and evolve with a creative approach. Her highly colored imagination helps to amalgamate the client’s requisite with distinctive designs. With her vision, she can serve her clientele with functioning and aesthetically pleasing spaces.

One thought on “Mood Tinted Blue Office Interior | HV Associates

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *