Elegant Apartment Space Designed With Ample Natural Light And Ventilation | The Design Frame

5/5 - (3 votes)

Gujaratis love their Jali doors! It’s their way of keeping sure that at some point of the day the shining sun rays enter the home not only from the windows but from the entrance too. The apartment’s entrance is given a heavy wooden front door with a tailor-made handle and small chambers for air ventilation and daylight access.

Elegant Apartment Space Designed With Ample Natural Light And Ventilation | The Design Frame

VISIT : The Design Frame


The person entering the house will also be greeted with a meditating Buddha on the wall that has been etched over glass and backlit with mellow indirect LEDs. The extended foyer space welcomes you with a beautiful console unit and a fluted glass partition as Mrs. Shah gives utmost priority to the privacy of her children, and the natural daylight. This elegant apartment space designed with ample natural light and ventilation, was also planned in a way that follows the Vastu principles.

The living room was a tough nut to crack. In Vandita’s words, “As the parents were inclined towards natural and wooden ambiance, while the children insisted over the earthy finish of stone we merged their thoughts at a harmonious common conclusion and made a wooden ceiling with stone walls that are adorned by a sofa, and a teak wood center table surrounded by lush and aesthetic planters.”

The Living room overlooks a wide balcony with walls adorned by handcrafted stones. The gallery has been ideated as a calm zone of the house as there is a swing that possesses a magical ability to ease out anyone’s worry of the day.

The dining area is all about the hues of blues. From the back painted glass, and washbasin to the chairs, everything has an aesthetic view for somebody looking to ease out their Monday blues.

The Shahs have a spiritual inclination in life too, thus to justify their beliefs we created a Kalpvriksh using Corian on Italian tiles. Even the doors are inspired by the famous Jain Derasars and possess a calming effect on somebody looking to spend time in the lord’s abode.

Walking a little ahead would take you to the man cave of the youngest family member, Nisarg Shah. The space truly defines his personality – it’s elegant and quirky at the same time. The Italian marble and rose gold inlay gives an imperial sense when combined with the wooden panel of the tv unit, but the neon sign of ‘Good Vibes Only’ would remind you that it’s a Millenial’s bedroom you are walking through.

The wanderlust elder son, Jainam has a world map affixed on his room wall, which is customized using rusting iron and was cured for more than 3 weeks before getting into shape. While his rustic brick wall gives an unfinished look to the room, his cushioned headboard truly helps him realize the luxury he has inherited.

Making the space look spacious was a task for the designing team, as the Vastu expert didn’t allow any visible mirrors in the house, not even on the dressing table. So, team TDF innovated a solution where the mirror can be accessed by a slide pull in every room of the house, including the Guest Bedroom, which has a beautiful metallic piece of art to awestruck the onlooker.

The master bedroom has been dedicated to the elders of the house and thus it has ample amount of storage space in it. The marble effect in the fluted panel and display unit is the true highlight of this room.

FACT FILE

Designed by : The Design Frame

Project Type : Residential

Project Name : The Shah House

Location : Shantinagar, Ahmedabad

Year Built : 2022

Duration of project : 6 months

Project Size : 1500 sq.ft

Project Cost : 44 lacs

Principal Designer : Vandita Nainani

Photograph Courtesy : Murtaza Gandhi

Products / Materials / Vendors : Finishes – venner, laminate, back painted glass, stone, wall paper Wallcovering / Cladding – qutone, flexstone / Lighting – Anmol lights / Paint – asian paints / Artefacts – Vardhman arts.

Firm’s Website Link : The Design Frame

Firm’s Instagram Link : The Design Frame

For Similar Project >> ‘NILAH’ IS A CLASSIC HOME WITH A CONTEMPORARY TWIST 

Leave a Reply

Your email address will not be published.