search

Court Fort is an Organic Workspace Striking a Dialogue Between the Built Form and its Farm-Like Surroundings | Compartment S4

Located in the outskirts of the city of Ahmedabad in Gujarat, this space comprises four major zones. Court Fort is an organic workspace striking a dialogue between the built form and its farm-like surroundings. The first zone, and the largest by size, is the farming space that occupies over sixty percent of the plot in the east. The second is a natural pond in the center, held together by wild greens, contrasted and complemented by the waterbody attached to the built-form in the east. The third is a dense forest plantation in the South-West. Together, these create an ecosystem with seasonal vegetation, dense trees, a natural water body, and varied species of animals and birds that visit regularly.

Court Fort is an Organic Workspace Striking a Dialogue Between the Built Form and its Farm-Like Surroundings | Compartment S4

Visit : Compartment S4

Editor’s note : “Living and working amongst nature never seemed more ideal!” Housed on a farm, Court Fort is a haven for all nature lovers. The design reflects the marriage between the raw and manipulated materials that evidently surround the site. Let not its simplistic design blind you from its prudently adopted strategies that complement and favour the climatic and site conditions of the built environment, both of which are vital factors that uplift the life of the structure and the occupants. Rooms are multifunctional and astutely placed, with a semi-private courtyard overlooking and bridging the physical needs of usage. The exposed material palette, having earthy notes, enhances the interiors with its minimal furniture, thus reflecting the client’s beliefs of practicing slow and conscious living. ~ Venessa Thomas (Co-Editor)

The fourth is the built form with its minimal footprint, designed to be non-invasive and to be one with its surroundings. It secretly reveals itself from within the verdure of greens, and yet captivates the onlooker with its simplicity. While weaving in the programmatic requirements of a home-like workspace, the built fabric consciously reduces footprint and uses orientation and axis to its climatic advantage.

This C-shaped introverted built mass secretly opens into a private courtyard in the south; hence the name – Court Fort. The courtyard forms a visual axis with the entrance in the north, dividing the main living-cum-working space into a formal workspace-cum-dining in the west and a sitting/informal meeting space in the east.

These are supplemented by a small kitchenette, wash and a common toilet, accessible from the courtyard for ease of use by the family and visitors. The home in this home-like workspace comes to life in the bedroom. As a relatively private space, it is accessed from the living space and the courtyard and primarily overlooks the champa tree in the courtyard.

The loadbearing exposed brick walls create cozy internal workspaces while a reinforced cement concrete pitch roof shades and humbly sits on top. The indoor walls are finished with lime, keeping the structure and the infill distinctly different while highlighting the structural system of the space.

The red bricks and grey recycled bricks grant the space its primary material character, completed by the wooden furniture and polished concrete flooring edged with black kadappa stone inlay.

Openings in the form of doors and windows flank each wall in the house to allow for verdant views of the forest, garden, and courtyard and a continuous dialogue between the inside and the outside. T

he ledge seating by the entrance and the bed are cast-in-situ and the rest of the furniture is designed to be flexible, movable, and allow for the adaptability of space as suitable. This allows the client to use the large space in a flexible way for workshops, film screenings, lectures, seminars, etc.

The northwest corner of the fort is carved in to create a mini-amphitheater-like space looking onto the farm, where people could gather during workshops and training sessions. It is an interactive social space that is more public, unlike the courtyard which is more inward-looking.

Court Fort is a project that exemplifies minimal and natural living and combines functionality and aesthetics with a simple, easy-to-maintain material palette to deliver a space that is flexible and adaptable to the needs of time and its occupants.

Fact File

Designed by : Compartment S4

Project Type : Workspace cum Weekend home

Project Name : Court Fort

Location : Nandoli, Ahmedabad

Year Built : 2021

Project Size : 1345 Sq.ft

Principal Architects : Aman Amin, Kishan Shah, Manuni Patel, Krishna Parikh, Nishita Parmar, Prasik Chaudhari, Monik Shah & Vedanti Agarwal

Photograph Courtesy : Dhrupad Shukla

Firm’s Website Link : Compartment S4

Firm’s Instagram Link : Compartment S4

Firm’s Facebook Link : Compartment S4

For Similar Projects >> The Weekend Home Was Conceptualized To Provide An Experience Of Living In The Palms Of Mother Earth

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • A Grand Restaurant With Unique Interiors Which Relate to the Wabi-Sabi Philosophy | Studio Of Architecture

    Hickory cabinet benefits. Create a stylish kitchen with natural hickory wood