search
  • Communication With Spaces Through Green Design And Open Circulation | AURA

    Nature’s Abode is a residence designed for the Gargs who are located in the town, Shahabad, Haryana – A place of extreme temperatures. In a setting of such extreme temperatures and dry weather condition, creating a residence came with few challenges of its own. Proposing materials that cater to the weather conditions throughout the season cycle, installing and configuring those materials and ensuring their working conditions later are the few challenges the architects had to tackle in the initial stages of designing the same. For such a site, the concept had to be carefully laid for a family that fancies simplicity in their ways.

    Communication With Spaces Through Green Design And Open Circulation | Aura

    visit : Aura

    The visualization of this entity revolved around the planned play of masses and voids interspersed with right materials and careful installations. The facade of the structure stands by the fact ‘A Symphony with Nature’ through its evolution and the on-going theme. The partially screened façade helped to mitigate heat gain in response to the hot weather of Shahabad. The water fountain is intended as a physical method for reducing heat as well as a psychological release for the family. To design a natural prelude was the original idea of this abode which was later intertwined with functionality, aesthetics, durability and honesty of material textures. Punctuated by planters throughout the façade to facilitate privacy against the exposed, indirect sunlight and air flow, this haven is spread on a land of 220-square-meter.

    Coming to the choice of the greens, the careful choices mark the uniqueness and efficiency of this residence. The main goal was to go as natural as possible for the evolution of façade to follow the built-structure naturally that it gave the idea of being literally ‘grown’ out of it. Starting with the entrance gate, the beautiful Bougainvillea is planted on account of their fast growth and aesthetic value. The small foliage flowering plant which requires less sunlight covered the front yard. Seasonal flowering creepers are made to propagate around the big window to maintain harmony on the overall façade.

    Responding to the context and the south facing of the site, proposed solutions for the architecture of the house were the installation of a live green wall system with built-in concrete planters as the front façade and open planning throughout. The system intends to not only prevent harsh sunlight in the afternoon, but also limit the view from outside to inside the house.

    Therefore, the interior space becomes quieter, more private and cool. The use of concrete as a material is intended to blend in with the greens over time to curate a harmonious theme. This façade provides a cool stream of wind and oxygen to not only the owner but also to everyone around them. The canopy makes the house look as simple as a green wall, making the neighbourhood look friendlier. The structure seemed to have blend in with the context as if literally ‘grown’ out of it.

    About the open planning, the ground floor was divided into foyer cum drawing area, the double heighted living area leading to a lush-green backyard, two bedrooms and open kitchen with adjacent dining area opening to an OTS light well with a centrally placed puja ghar like a reinvented ‘Aangan’.

    The planning was done keeping openness in mind to help promote the cross-ventilation throughout the structure from the water fountain via the big oriel window in the master bedroom to the backyard. Proposing this concept of Eco-Brutalist, Biophilic and Modern style in such a way to a family who favoured traditional methods was a task well taken over by the peers at aura. The family seemed satiated by the outcome and continues to stay peacefully in their home.

    Coming to the façade, the lower two rows of the planter series are planted with the curtain creepers to cover the maximum section of the façade for the years to come while creepers and Bougainvillea along with some aesthetic flowering plants covered the rest of it because of the fast growing and aesthetic factor for the appeal. All these plants and vegetation was planned throughout to retain the essence of the structure. Pines were installed in the front plant bed to withhold the harsh winter look of concrete followed by the creeper bed.

    Through the interior views, a haven is created bordered by the sky, the forcefulness of the walls, and by the vegetation with shoots of greens and flower, fruit trees. The color palette is made up of woody, cozy tones, beiges complimented with blue, grey and white as accents for the space along with the harmony in textile, aluminium and glassware elements.

    The furnishings portray a raw texture that adds up to the vibe of the place making the place more deep and hospitable. Throughout the spaces, glass fenestrations are flexibly used in many different positions to bring natural light into the building as well as minimize power consumption. 

    In conclusion, any design needs to be interactive between the space and the users. As responsible designers we should take on the responsibility for a design to be human-centric; understanding the studies, passions and conduct of users.

    The carved out slit in the compound wall lets the gush of cold air in over the stream of water fountain keeping the cross ventilation in check via properly planned fenestrations and openings. The living conditions really stands out making the neighbourhood cozy and natural through its rustic outlook and green feels.

    In its 220-square-meter surface, aura intertwines aesthetics and functionality, emphasizing the honesty of the textures of raw materials, such as concrete, steel, clay, and wood keeping the overall theme of the house Rustic, Cozy and Earthy.

    The conditions surrounding the home should better over time for any design to be called a ‘success’ and that is what aura aimed for. Human interaction allowed communication with spaces through green design and open circulation. The evolution the façade and structure is something to look forward for the coming years.

    FACT FILE

    Designed by : Aura

    Project Type : Residential

    Project Name : Nature’s Abode

    Location: Shahabad, Haryana, India

    Year Built : 2022

    Duration of project : 1 year

    Project Size: 2368.06 sq.ft

    Project Cost : 500 K-1 M

    Principal Architect : Ar. Tawish Tayal

    Team Design Credits : Ar. Paramhansh Yadav, Vinita Rawat, Ar. Sejal Awasty, Nandini Goel, Paras Tyagi & Varistha Singh

    Photograph Courtesy : Purnesh Dev Nikhanj 

    Firm’s Website Link : Aura

    Firm’s Instagram Link : Aura

    Firm’s Facebook Link : Aura

    For Similar Projects >> THE GULLY HOME’ IS AN EMBODIMENT OF CLIMATE RESPONSIVE AND FUNCTIONAL DESIGN PRINCIPLES 

    Which Colour Is Best For Bedroom: 20 Stylish Colours Of 2024

    As we venture into the year 2024, the palette of which colour is best for bedroom undergoes a transformation. It is a reflection of evolving trends and tastes. In the realm of interior design, the bedroom serves as a sanctuary. It is a space where one can retreat from the hustle of daily life and […]

    Read More

    TADstories with Darshan, Pragnesh and Sweta Desai | Design Paradigm

    Ar. Darshan Desai, Ar. Pragnesh Desai and Ar. Sweta Desai, the principal architects of Design Paradigm share their journey into architecture and design. Design Paradigm is an architectural firm situated in the city of Surat. Founded in the year 2002, the firm carries out projects in architecture and interior design while learning and evolving with […]

    Read More

    The Timeless Elegance Of Rustic Aesthetic And Contemporary Allure | V Shah Design Studio

    Welcome to “NILAYAM”, a sanctuary of timeless elegance of rustic aesthetic and contemporary allure where every corner tells a story of craftsmanship, innovation, and the enduring beauty of architectural design. As you step into this exquisite space, you are immediately enveloped in a harmonious fusion of tradition and modernity. It is meticulously crafted to create […]

    Read More

    This Four-Bedroom Home in Bangalore Integrates Nature | Tall Storeys Collaborative

    Commissioned by a discerning couple, this four-bedroom home in Bangalore seamlessly integrates with its natural surroundings, offering privacy, tranquility, and captivating views of the forested lands beyond. Their desire was for a single-level home that seamlessly connected with nature. Editor’s Note: “A sleek and minimal abode designed by Tall Storeys Collaborative has the perfect fusion […]

    Read More

    TADstories with Ar. Swati Mahajan | Conceptual Design Studio

    Ar. Swati Mahajan, the founder of Conceptual Design Studio, shares her passion for art and design which has made design the crucial part of her life. Conceptual Design Studio is an architecture and interior design studio situated in the city of Mumbai. The firm prioritizes user experience and the daily experience of the clients and […]

    Read More

    Passive Ventilation Systems: Understanding Nature’s Breath

    In the realm of sustainable architecture and building design, the concept of passive ventilation systems has emerged as a beacon of eco-conscious innovation. This ingenious system leverages natural elements like wind and thermal buoyancy to regulate indoor air quality and temperature. As a result, it reduces the reliance on mechanical ventilation and energy consumption. In […]

    Read More

    The Ultimate Guide to Standard Living Room Dimensions

    The standard living room dimensions can greatly affect how it functions, looks, and feels overall. Indeed, that is correct! By carefully understanding the space available, designers can adjust the layout to fit different activities like seating, entertainment, and traffic flow. An effectively arranged structure enhances practicality by guaranteeing the room fulfils its designated function. Proper […]

    Read More

    The House Front Design Stands As A Testament To Architectural Finesse | Studio Habitect

    Nestled in the heart of Abhyankar Nagar, Nagpur, the house front design stands tall as a testament to architectural finesse and familial harmony. As architects, our journey with this project has been a deeply enriching one. It marks a profound commitment to seamlessly blend tradition with contemporary design while ensuring the space caters to the […]

    Read More

    A Saga of a Sustainable Home Intertwining a Profound Love for Nature | Angana Studio

    Beyond the mere narrative of a dwelling lies a saga of a sustainable home intertwining a profound love for nature with the embrace of contemporary comforts. It is illuminated by interiors and lively verandas, inherent to vernacular architecture. It takes on a renewed perspective in this villa conceptualized by Shubhankar Tamrakar, Principal Architect at ANGANA […]

    Read More

    15 Modern Study Room Design Tips For A Productive Space

    Modern study room design comes with the challenge of efficiency. When we say modern, we expect the spaces to be minimal, not too shabby, or overcrowded. All of the modern study room designs can flourish in small or large spaces, depending on the room. They can even collaborate with other spaces in the home. A […]

    Read More
  • Top 10 Budget-Friendly Interior Design Tips For Your Office

    Family Home With A Tasteful Blend Of Serene Colors And Textures | THE CROSSBOUNDARIES