search

Children Hospital Design With Pastel-Shaded Facade | Usine Studio

Children Hospital Design With Pastel-Shaded Facade | Usine Studio

This vertical arrangement along with the perforations for window slits not only accentuates the verticality of the building but also withstands its place as the landmark in this area.

Good architecture always speaks for its users! A perfect example of such a contemporary setup is a recently completed pediatric hospital by Usine Studio, Vadodara. It not only speaks for its users but also succeeds in delivering a simplistic, breathable space with no hint of overdoing. The project came with the challenge of accommodating all the services and facilities in this small-sized plot of 2620 sq. ft.

Visit: Usine Studio

The exterior is an arrangement of vertical concrete slats– tinted using the technique of micro-concreting. This vertical arrangement along with the perforations for window slits not only accentuates the verticality of the building but also withstands its place as the landmark in this area.

The reception and the waiting area are a neatly designed space with a minimal approach. What brings tranquility here is the technique of micro-concreting in pastel shades that extends all along with this space. The pastel walls, the plain gray floor, and the white ceiling reflect in a lot of indirect light creating a soothing experience for the users.

Aluminum profile lights in the plain white ceiling run parallel to the floor tiles giving the space its dimensional characteristics. To further engross its little users, the caricatures take their own spot. The recession for the windows to bring in the indirect light, in turn, creates the niches for the seating and the display racks achieving the neatness in planning.

Stepping into the consultation room, the gaze shifts to the backlit stretchable ceiling with graphics to brighten up this space with indirect light. The graphics work dually in also keeping the toddler distracted when lying down for the checkups. It is a well-lit space with major use of whites and hints of yellow adding focal points into the setup. The neolith sheet on the wall and the tabletops are a perfect choice to achieve this desirable character for space.

Very consciously, the designers have achieved the same freshness across all its spaces- be it the general ward or the private wards. The same material palette and the design concept gets followed across all the wards. Materials that are easy to maintain and those that meet the standards, efficiently find their place in here. Neat design, adequate lighting, and ventilation suffice to the significance of the space. Rather than having a few large openings, the spaces have a narrower window slits to evenly distribute the light and also bringing up interesting views every time one looks through it.

One would get the inkling of this pediatrics center while transitioning from one floor to another. Various cartoon characters secure their place in the tinted concrete making the transition more interactive and amusing. For easy maintenance of hygiene and cleanliness, the folded plate stairs are surfaced with the plain vitrified tiles and steel railing.

This project very well justifies the enthusiasm of its user-group along with fulfilling the functional requirements of a facility with such multitudes. The ultimate output that gets manifested here is a sober, vivid and tranquilizing space for the patients to truly heal themselves.

 

FACT FILE:

Firm – Usine Studio

Project Name – Dev Children’s Hospital

Project location – Vadodara, Gujarat

Plot Area – 2620 Sq. Ft.

Gross built-up area – 7800 Sq. Ft.

Start Year – 01-Mar-2017

End Year – 10-July-2019

Photo credit – Tejas Shah

Principal Architects – Yatin Kavaiya & Jiten Tosar

Design Team – Ar. Hiral Solanki & Yesha Shah

PMC- Nimesh Panchal

Text Credit- Megha Hirani

Email- [email protected]

Website – www.usinestudio.in

Facebook – https://www.facebook.com/USINE-Studio-405655239771666/

Instagram – https://www.instagram.com/usine_studio/

 

Principle Architects: Jiten Tosar & Yatin Kavaiya

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Tips for Using Crystal Chandeliers to Decorate Your Home

    "Restoration As- Design Case of Surat Castle"| Lecture by Sumesh Modi