search

Chalk Studio scales its soaring establishment through new headquarters | Chalk Studio

Summoning immersive design to the forefront, the Chalk Studio Office draws heavily from its core principles.

There is something grounding and tactile about chalk as a humble tool that has outlived its modern contemporaries with silent grace. Every stroke transforms its being while leaving a trace of creation over a canvas. Carrying this nascent sentiment at its heart, the Chalk Studio Office moulds a sanctuary for its inhabitants, embracing the concept of tabula rasa as they revel in the joy of a newfound home.

Nestled on the 20th floor of a commercial complex in Gurgaon’s urban heart, the studio makes a home amid panoramic views, witnessing the meeting of endless green pastures, the vast skies, and the humdrum of the city.

Editor’s note: Articulating a generous and minutely crafted monochromatic landscape for a workspace, Chalk Studio shows their admiration for their ambition proudly. The bespoke vocabulary is almost contagious because the end result is a successful story. The experimentation with materials is evidently and ambiguously the highlight of the design process. ~ Nishal Sevak

Chalk Studio scales its soaring establishment through new headquarters | Chalk Studio

Piecing together one’s own creative workspace is a task that is intimate and challenging all at once. While stepping into the shoes of the end-user comes with its own bout of consideration, it also presents a team with the ability to unearth a blank space’s potential that yearns to be explored. The team’s working style fueled the design process at the primary stages, placing collaboration figuratively and metaphorically at its nucleus.

With over two dozen iterations, Vaastu-posed improvisations, and back-end changes encountered while endowing the spaces with a new lease of life, the current state of the chalk studio, chalk studio office 2 workspace establishes an equilibrium between functionality, interaction, and an empowering milieu. Each nook was detailed with in-situ sketches and spontaneous notes, often improvised at the site, best addressing the latter’s conditions and progress.

The bare blueprint has been effectively imagined by creating a quality of space that dissolves rigid hierarchy and instead catalyzes meaningful dialogue around design. The contiguously woven together zones articulately hold pockets of privacy, collective discussion, and ideation while displaying a homogeneous DNA.

Prefacing the studio, a quaint reception welcomes one into the space. Fluted EvoWood panels envelop the area and exude a sense of tangible warmth. The textured and umber finish meets the veined Statuario marble flooring, fabricating a timeless visual. The bespoke desk is an in-house creation crafted in Corian, underpinning the recurring theme of curved and linear silhouettes. The sleek Hatsu Lino pendant levitates over the desk, softly illuminating the nook.

A diptych art installation conceived by the design team has been juxtaposed against the fluted wall, inconspicuously stowing away the fire panel out of sight. The reception turns a corner, revealing glimpses of the workstation bay. A petite deep-blue, upholstered bench by Hatsu rests in this nook. The focal wall sculpture by White Domus crowns this spot evocatively, drawing one’s sight to its lustrous and textured mien.

The reception area is flanked by two meeting rooms, enabling ease of access for studio members, and visiting clients. The first meeting room houses a custom round discussion table spanning 5-feet in diameter, built in Neolith tile for a seamless finish. A deep blue hue debuts in the suede-upholstered Shearling chairs, echoing the cobalt blue of the coffered ceiling that displays a bold dose of colour in an otherwise minimalist space. This meeting room also features a 55-inch television and a customisable, physical mood board that come in handy during client meetings.

Sitting across the corridor, the second meeting room dons a similar aesthetic as the former with a few key differences. Encased within a brushed brass and clear glass partition system, this meeting space is primarily utilized for interviews and quick reviews. Kudos to its visually porous envelope, the room is always tethered to the larger construct of surrounding zones while preserving a feeling of privacy. This space also anchors a sequestered column that hosts hidden storage, making the most of its compact square footage.

Steeped in a medley of warm tones and boundless urban views, the third meeting room beholds studio members and clients coming together to immerse themselves in a tête-àtête around design. Views of the coffered, veneer-clad ceiling frame the room, imbuing a dynamic look and feel. The custom white marble-topped conference table is paired with the light terracotta Shearling chairs, forming the spatial nucleus. The Hatsu pendant stretches over the discussion zone, enunciating the expansive table’s geometry.

The pocket door system by Salice with the Exedra mechanism sheathes an interior wall, masquerading as a cohesive elevation which conceals umpteen storage within its internal volume, especially as the unit actively holds physical material samples and swatches. Intriguingly, the same pocket door system leads into an unrevealed and entirely acoustically-panelled ‘meditation/scream room’, which can be accessed by studio members/visitors to experience a private moment of silence during an overwhelming day!

A duo of custom consoles of varying heights borders the room on one end, providing an opportunity for the team to demonstrate furniture ergonomics to clients. The fiery, crimson red console comprises a three-dimensional fascia, complete with a bevy of pyramidical components, adding an unmissable accent of colour to the neutral space. This zone links via a sliding door system to the studio head’s cabin, constructing an active interface between the rooms that can be opened during discussions/closed on a whim.

A haven for the Principal Designer, the studio head cabin gracefully emulates the firm’s design persona. The space melds into the communal centre of the office on one side and the larger meeting room on the other. The light-suffused room is swathed in herringbone flooring by Inaaya Homes and fringed by the skyline’s ever-morphing views, lending it a charged milieu. A customized design desk in Corian Quartz with bevelled edges has been coupled with a head chair by Haworth and visitor chairs by Shearling. The Hatsu Swirl pendant fixture doubles up as the objet d’art in this area, adding a luxe touch with its entwined gilded structure.

The desk’s backdrop comprises an open-faced shelving and storage system in veneer, textured wallpaper, and brushed brass. The bric-a-brac populating the shelves is a culmination of collectables, artefacts, and mementos curated by Priyanka over travels spanning many years. This ensures that the background of her workspace is constantly in flux, transforming with every new addition. On the other end, a collage of monochrome geometric art prints dots the sliding partition system, concocting a gallery wall when the meeting room is closed off from the studio head cabin.

Defining the studio’s core, the workstation bay hosts the team members, bringing all the departments together. This area is peppered in tones of grey through the shell, lightshaded wood furniture by Haworth, whites, and slivers of greenery to simulate a zen and focused environment. The length of the bay harbours the ‘designer’s hub’, a 12-seater communal desk that is privy to active exchanges and collaboration as the team surrounds themselves with their peers. A suave, matte black luminaire extends across the desk’s length, adeptly illuminating the workstations with task illumination.

Lining the designer’s hub, a continuous segment of wall-anchored ledge seating creates an informal spot for the team to work, lounge, or converse while indulging in framed vignettes of the city below. The sculptural Hatsu Comet wall sconces layer these nooks, elevating the ambience.

Delineating the axis of the rectilinear volume, a trio of identical open-plan cabins punctuate the perimeter of the space; the veneer-panelled unit is occupied by the COO, particularly. Inhabited by the company’s senior officials, these zones offer privacy to their users within acoustically-panelled enclosures while ensuring that they remain a cohesive part of the larger layout.

The partition systems segregating these cabins have been inspired by Studio 13, Architects. Priyanka had the opportunity to meet the Principal Designers of the studio earlier this year and was in awe of the ingenious intervention they had incorporated in the Istanbul Barry Callebaut Office. Reaping inspiration from their design detail, Chalk Studio channelled their own version of the partition system, blending a sweeping curved silhouette with pale-hued diaphanous glass in clear, pink, and blue finishes. The material and catalogue library is constructed in a dedicated zone towards the end of the floor plan, which acts as a physical repository for the team to peruse and study.

Fact File

Designed by: Chalk Studio

Project Type: Office Interior Design

Project Name: Chalk Studio Office

Location: Gurgaon

Year Built: November 2022

Project Size: 3000 Sq.ft

Principal Designer: Priyanka Singh

Team Design Credits: Priyanka Singh (Studio Head), Deepak Sharma (Interior Designer), Dhruv
Saini (Project Manager)

Photograph Courtesy: Ishita Sitwala

Text Credit: Lavanya Chopra

Firm’s Website Link: Chalk Studio

Firm’s Instagram Link: Chalk Studio

For Similar Project >> Computational and Parametric Design Methodologies Creates this Creative Office Space | Pratinav Chadha Architects

Home Translates Via A Neoclassical Style And Is A Melting Pot Of Details | AKG Design Studio

This home translates via a Neoclassical Style and is a melting pot of details, personalities, and technological advancements in one space. It follows the visual language of simplicity, comfort, and peace through the entire space and completes with stonework and an interesting interplay of light and shadows, and a contemporary interior adorned with vintage furniture, […]

Read More

This Space With Floor to Ceiling Windows Embody Artistic Finesse | Scope Unlimited: Interior Designers

Nestled in the bustling urban landscape, this space with floor to ceiling windows embody artistic finesse and heartfelt creativity of a cherished interior designer, reshaping the very essence of contemporary living. Discover the bespoke charm of a meticulously designed 4-bed, living room and kitchen (4BHK) apartment meticulously curated to enchant prospective buyers for a revered […]

Read More

Office in Bangalore Becomes A Canvas With The Company’s Ethos | Aarthaa Design Studio

In the realm of modern business, where innovation and productivity intersect, the design of this office in Bangalore becomes a canvas with the company’s ethos painted. Far beyond the mere arrangement of desks and chairs, office interior design serves as a silent storyteller. It narrates tales of culture, creativity, and collaboration. In the heart of […]

Read More

Project Centers Around The Design Principles Of Elegance And Luxury | Maya Space Studio

The philosophy behind this project centers around the design principles of elegance and luxury, personalisation, balance of contrast, functionality, and a cohesive aesthetic that blends various elements with thoughtful details. Project Centers Around The Design Principles Of Elegance And Luxury | Maya Space Studio Main Entrance As you step into the main entrance, a captivating […]

Read More

Weekend Home Has A Neutral Palette And Natural Wood Accents | Afshan Bagwan Interior Design Studio

A ‘tranquil retreat’ situated in the lush green area of Alibaug is tailored for a young couple. The Inner Circle boasts a serene weekend home using a neutral palette and natural wood accents. Weekend Home Has A Neutral Palette And Natural Wood Accents | Afshan Bagwan Interior Design Studio This 3,000 square foot Weekend Home […]

Read More

Celebrating The Vadodara Home As Art Rather Than An Art Display | Robust Studio

Celebrating the Vadodara home as art rather than an art display was the brief given by the client. In this innovative perspective, every element of the living space becomes a canvas for artistic expression, blurring the lines between architecture and artistry. For the amateur art lover with a passion for warmth, Indian aesthetics and earthiness, […]

Read More

A Subtle Blend Of Clean Aesthetics And Functionality | Compartment S4

Envisioning this 1400 sq ft home in Ahmedabad as a subtle blend of clean aesthetics and functionality required deliberate design gestures with a modern interpretation of craftsmanship, while accentuating certain elements through colors and textures. The idea of materiality as a unifying yet outlining feature of each space translated into warm materials like cane and […]

Read More

This Project Promises An Immersive Experience In Contemporary Elegance | Auro Design Studio

From the captivating wallpaper to the intricate wainscoting, this project promises an immersive experience in contemporary elegance and spiritual tranquility. Embark on a journey through the interior design transformation of a spacious 2000 sq.ft. apartment, comprising 3.5 rooms thoughtfully crafted to encompass a living room, dining area, kitchen, utility space, terrace, and an open enclave […]

Read More

Wardrobe Interior Ideas: 13 Guidelines To Select For Your Bedroom

Wardrobe interior ideas are where functionality meets style and organization, intertwined with creativity. It is about a treasure trove of wardrobe interior ideas that transcend mere storage solutions. Your wardrobe isn’t just a repository for clothing; it’s a curated space where daily rituals unfold and personal style finds its expression. From clever storage hacks and […]

Read More

15 Types of Wardrobe That Adds Extra Space In The House

A wardrobe is not just a piece of furniture constructed in the house. There are types of wardrobe one builds in the house according to their needs and requirements. Choosing the right type of wardrobe can be a critical task at times. While designing the house, one always thinks about the kind of storage space […]

Read More
  • This Apartment Shows Ardent Affection for Arches | Paperish a Design Studio

    A Soulful Presentation of Terracotta Jali | DF Architects