search
  • Atlas Office : A Design Which Optimized The Limited Floor Space | The Design Chapel

    Atlas Office : A Design Which Optimized The Limited Floor Space | The Design Chapel

    Having a design practice based out of a metropolis like Mumbai, means designing for extremely small and tight spaces. Where every sq ft of area comes at a high price, the onus falls on the designer to make sure each inch is used well. We decided early on as a studio not to allow smaller spaces bear the brunt of bad designing. With this 300 sq ft office space, we developed a design which optimized the limited floor space while still maintaining openness.

    Visit : THE DESIGN CHAPEL

    We offered what the site demanded, nothing less nothing more and decided to construct only what was needed without engaging in any cosmetic layers. The planning was starkly simple. The floor plan is a rectangle with the entry at one small end and a large window at the other. This made us differentiate the space into 3 zones, which flow into each other. The entrance leads to a small passage which is flanked by a meeting room. Then comes the common workspace followed by the Director’s work desk. The aluminium and glass partitions of the meeting room allow visual transparency while maintaining a certain level of privacy. 

    The work desks are then pushed against the walls to keep the central space free for movement. They are designed to be simple and uncluttered. Once we did this it was important to add character to the side walls so that the employees are not staring at blank canvases while working. The Venetian skyline fabric from Furnista was chosen for the soft board with light coming from the top making sure the work desks are well lit. The storage and functional units are all planned meticulously and are governed by ease of maintenance. 

    Towards the end of the office was a small washroom, outside of which we created a functional pantry mimicking the work desk design, so that it blends in. The space beside the washroom created an ideal spot for the Director’s workstation. The ceiling height of 11 feet allowed us to create a loft space for storage above this workstation bringing down the scale of the space and creating a more intimate and cozy corner for the Director’s work area. We used this as an effective tool to add more storage space as well as creating a small sub space in the larger whole.

    In order to make a smaller space look more expansive, we narrowed down to a monochrome colour scheme. Muted greys, deep warm wood and white statuario marble laminate became the material palette. The grey wood flooring flows through the entire office granting the illusion of a seamless space. The fluted teak wood panels along with rough white marble laminate used on all the storage units created an interesting play of textures. Here white and wood balance each other and create a beautiful synergy. Each complements the other and neither overpowers.

    The element of light was very important to us and we allowed ample amount of light to flow through and reflect through the single window at the end of the office. But artificial lighting plays an equally important role in office spaces. Here we chose accent light fixtures from Lightscapes to add glamour and luxury to the otherwise subdued spatial aesthetics. The gold of the light fixtures become focal elements of the meeting room and the central office space adding drama. Color is added to the muted grey walls by integrating the artwork by the Twilight Art Studio which stunningly complements the contemporary feel of the office.

    When it comes to designing an office, the comfort of employees is of utmost importance for us. The employees being the backbone of any organization, we believe that cramped offices, gloomy designs and unimaginative desk spaces only add to employee frustration and hamper productivity. We have encouraged lack of fuss with open, clean interiors which one will not grow tired of. Following the mantra of ‘Less is More’ we managed to make the space look less cluttered and visually more relaxing.

    FACT FILE :

    Project Name :  Atlas Office

    Studio name :The Design Chapel

    Principal Designer : Preshita Shah Gupta

    Client’s Name : Mr. Atul Anjaria

    Design team : Preshita Shah Gupta, Kajal Kamath and Simran Agarwal

    Location : Mumbai, India

    Carpet Area : 300 sq. ft.

    Project year : February 2020

    Photography : Bizou Photos. 

    Text : Preshita Shah Gupta

    website: http://www.thedesignchapel.in/

    facebook: https://www.facebook.com/thedesignchapel.studio/

    Instagram: https://www.instagram.com/thedesignchapel.studio/

    The Idea of Designing a Home That Gives Clients an Identity and Canvas | Mercury Architects

    With the idea of designing a home that gives the clients an identity and canvas, a home for joint family of 6 by combining their two adjacent flats was designed by Mercury Architects. The project ‘Evolve’ delves into where the clients can add their touches to their project. Altogether, without undermining the cohesion of the […]

    Read More

    This Hair Salon Design Serves As A Testament To Its Meticulous Design | Antariksh Design Studio

    Despite its petite size, this hair salon design serves as a testament to its meticulous design. Nestled in the heart of the vibrant city of Surat, Gujarat, this Hair Salon Design is not merely a grooming space but a carefully curated experience. One that seamlessly blends modern aesthetics with a warm, personal touch. Thus, catering […]

    Read More

    The Essence Of The Abode With The Art Deco Interiors Is An Intricate Dance | Studio Dashline

    With the art deco interiors, the essence of the abode lies in the intricate dance between boldness and softness, creating a dynamic residential abode in the cultural heart of Bangalore. At its core, this project is a celebration of architectural kinetics and art deco interiors. It is a poetic exploration of spatial context and a […]

    Read More

    This Contemporary Office Interior Design Exudes Luxury | Rathod’s Design

    Defying traditional ways, this contemporary office interior design exudes luxury and upbeat spaces. It creates a user-oriented work environment with beautifully integrated aesthetics within the design. To maximise productivity, it was imperative to break down the 3,400 square feet into many spaces based on the optimal workflow of the company. In an age of diverse […]

    Read More

    The Bungalow House Welcome You With Explicit Whites | Nitin Bagani Architects

    The bungalow house welcome you with explicit whites the moment you step inside the ground floor. The brightly lit lobby with some black accents and geometric patterns gives a very systematic organic entry into the abode of the residents. With the car parked below, we proceed towards the first floor, which houses the public areas […]

    Read More

    50 Best Wall Moulding Design Inspirations For Your Interiors

    Wall Moulding Design is a great way to amp up your space and elevate the overall look of your home. There are a wide range of moulding designs that can add a distinct character to your space. Wall moulding design comes from different kinds of materials, such as PVC, plaster, wood, etc. The right choice […]

    Read More

    This House In Indore Is Designed For A Joint Family Of 9-10 Members | Reflective Practices

    This house in Indore is designed for a joint family of 9-10 members, with common spaces such as the entry foyer, parking, mandir, home theatre, 1st floor terrace sitout, terrace floor with gym, and cabana whereas individually they have 5 bedrooms, a kitchen, a drawing room and a twin height living room. This is a […]

    Read More

    TADstories With Ar. Deep Sakhare | Barakhadee Studio

    Ar. Deep Sakhare, the founder of Barakhadee Studio, shares his passion for architecture and design which entwines with the admiration for travelling. Barakhadee Studio is an architectural and interior design studio, founded by Ar. Deep Sakhare in the city of Pune in Maharashtra. The firm focuses on approaching every project with a new perspective and […]

    Read More

    A 2900 Sq.ft House in Pune Completed Under A Span of 4 Months | About the Space

    Its not everyday you get a brief of completing a 2900 sq ft house in Pune under a span of 4 months. Taking this up as a challenge, the architects knew they had an exciting time coming up. Nestled in the heart of Pune, this apartment by About the Space is all things serene wrapped […]

    Read More

    A Design Ethos That Reflects The Serene Balance Of Japanese Minimalism | Vaktra Architects

    At the heart of The Zen Haven lies a design ethos that reflects the serene balance of Japanese minimalism and Scandinavian mid-century’s celebration of form and function. This residential space in Mysore is a sanctuary, a respite from the relentless pace of urban existence, and an homage to mindful living. The architectural narrative of Zen […]

    Read More
  • Succeeding as an Interior Design Wholesaler

    Waterfront Homes for Sale in Naples Fl: Buyer's Guide