Apartment Designed with Cutwork Art That Adds Richness To Space | Studio Dream Creative

Apartment Designed with Cutwork Art That Adds Richness To Space | Studio Dream Creative

The owners of this 3BHK apartment are a Retired couple who spend most of their time in their home. Mr. and Mrs. Wani came to us with an idea of transforming their humble-looking apartment into an aesthetically pleasing well-designed abode. So naturally, the design idea was to utilize every inch of the limited space and give it a luxurious feel.

Visit: Studio Dream Creative

We tried to combine classic and contemporary design styles here, by incorporating symmetrical compositions, tasteful décor, and a neutral colour palette. Keeping in mind the design, functionality, and the tight budget, the furniture has been customized and crafted in well-chosen laminates. The use of mirrors, wallpapers, cutworks, and tailored upholstery has been done to achieve an elegant and luxurious look.

The main entrance design has been kept simple yet welcoming with a Vighnakarta cut out which identifies with the personality of the client. The foyer space has been thoughtfully utilized by creating a full-height storage space with a shoe unit and display niches that stand humbly without giving a stark cabinet feel.

The Living room design displays a balance of colours with its customized furniture and wallpapers. In order to hide columns on the edges of the room, we decided to give a paneling frame with cutwork art which added richness to space. The TV unit has been kept minimal with little display shelves and storage drawers.

One of the key requirements of the clients was a well-defined Pooja area. In order to create that, we divided the dining space and staged a mandir on the wall, flanked by windows on either side. We purposefully designed the mandir shutters with cutwork so as to let the light penetrate to the dining area and give it a more classical look.

The Dining area and the Mandir become the highlight of the house, for the client. The beautiful play of light and shadow through the Jaali of mandir doors with carefully detailed out Dining table, bench sitting and crockery unit give it a luxurious feel.

To balance the visual heaviness of the Dining table with its stone top, we clad mirrors on opposite sides of the bottom structure. The mirrors with the ribbing detail enhanced the elegance of the furniture.

Every inch of the space has been utilized in the bedrooms to make it more functional.

The master bedroom houses a bed, a wardrobe and a study cum dressing area with minimal and crisp details. The use of mirror here, breaks the boldness of the laminates and gives it a more spacious look.

The other Master bedroom, which is only used occasionally by their visiting son and daughter in law, is designed using minimal details in laminates and metal patti. The TV unit has been designed keeping in the mind the usage and functionality.

The Guest bedroom, owing to its rare usage, houses a comfortable sofa cum bed with a wardrobe.

FACT FILE:

Firm: Studio Dream Creative

Project: Wani Residence

Client: Mr. and Mrs. Wani

Typology: Residential Interiors

Location: Atladra, Vadodara, Gujarat

Carpet Area: 1008 sq.ft.

Design Team: Vijay Mistry and Nidhi Mehta

Photography: Tejas Shah

Facebook: https://www.facebook.com/Dream-Creative-architectinterior-designer

Instagram: https://www.instagram.com/studiodreamcreative/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *