An Intentionally Therapeutic Environment Built in this Farm House | Design Work Group

 
5/5 - (2 votes)

What is more beautiful than to be waking up by the sounds of birds, to be able to inhale the fresh earthy scent and witnessing the rising sun? Located approximately 10kms away from the city of Surat, this farm house is a home to not just its occupants, but also a peaceful place for various flora and fauna to grow. The team designed a ‘home’ for the clients whose roots are from Saurashtra. The brief was a weekend abode that reflected their interest in spending quality time together with family and friends, whilst integrating the natural environment.

An Intentionally Therapeutic Environment Built in this Farm House | Design Work Group

Visit: Design Work Group

Vahadivan House / Design Work Group - Exterior Photography, Windows
Vahadivan House / Design Work Group - Exterior Photography, Facade, Garden, Courtyard

In response to the property’s triangular-shaped setting, the placement of spaces turned out to be an opportunity to explore within the challenging boundaries. The site entrance from the southwest greets the near and dear ones with the aroma of orchards situated to their right side. A circular chowk designed right near the main entry reminds us of one of the important elements of old times; a place that facilitates social interaction. The rubble-masonry curved stone wall partially wraps up the space creating a sense of curiosity and security as one leads the way inside.


The centralized family gathering spaces create a sense of continuity between the two units, which open wide toward the lawn area resulting in building an intentionally therapeutic environment for its residents. Various types of semi-open spaces are designed over the site other than the veranda; one of which is overlooking the lawn and the other, named ‘ashok vatika’ a little far into the fruit tree jungle that rests in silence. 

Vahadivan House / Design Work Group - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, Beam
Vahadivan House / Design Work Group - Interior Photography, Chair, Beam

Named VAHDIVAN; where VAHDI means ‘stay for a week’ and VAN mean ‘forest’, led to the expression of joy and happiness when stated- “At first, this farmhouse was meant to be used on weekdays only, but it’s been so fruitfully shaped that it might become our permanent house in future”, expressed by the clients.

Vahadivan House / Design Work Group - Interior Photography, Bathroom, Bathtub, Windows, Door

The 10,400 sq. mt area of plot conceives a 2,420 sq. mt area of built-up, dedicating most of the portion to greens. The building layout references the lifestyle and culture of Saurashtra. The veranda at the center facing the east side connects two main sections flanking a semi-open space, featuring private and semi-private spaces opposite each other. One section contains the informal living, dining area, and kitchen – an open plan. The fabricated, air-conditioned double-height living room with large, glazed surfaces provide uninterrupted views across circulation areas and out towards the farm. While at the other side, is a double-story volume- more private and has bedrooms and bathrooms.

The architects’ aim of incorporating nature into the design is also reflected in projects’ material choices creating a palette of experiences. IPS and golden Kota stone flooring with the Kota stone chip texture on the exterior walls create a sense of simplicity. Even the furniture is made from reclaimed wooden on-site.

At the end of the farmhouse building, there is a secondary living space that consists of the amphitheater, a swimming pool and a dormitory that open to the landscape with a fully-glazed south-facing wall, shielded from the direct sunlight.

The plinth is designed in such a way that it connects the spaces like outdoor kitchen with the steps forming informal seating for large gathering and fire space for outdoor cooking. The landscape surrounding the built-up is designed to take a pause and celebrate life by enhancing the experience with our every sense using different textures, colors, and thoughtful site planning. 

Vahadivan House / Design Work Group - Exterior Photography, Courtyard

Fact File

Designed by: Design Work Group

Project Name: Vahadivan House

Project Type: Residence Architecture & Design

Location: Surat, Gujarat

Project Size: 26049 Sq.ft

Year Built: 2020

Principal Architect: Bharat Patel, Jitendra Sabalpara & Dinesh Suthar

Photograph Courtesy: Vinay Panjwani

Products & Materials: Bossini, Kohler, Mitsubishi Electric, Simens

Firm’s Website Link: Design Work Group

Firm’s Instagram Link: Design Work Group

For Similar Project>>Wood, Greige, and Beige Subtly Dominate this Residence in Bangalore

Leave a Reply

Your email address will not be published.