A Vacation House With Vibrant Color Bursts: An Alluring Villa | Studio Ignitus

A Vacation House With Vibrant Color Bursts: An Alluring Villa | Studio Ignitus

The bungalow is to be designed for an N.R.I family; the challenges along this were the fact that it is going to be used quite seldom. Therefore the team had to design the house as such it could be easily wrapped up, required low maintenance but define luxury as and when required. This vacation house is articulated with cozy furnishings and vibrant color bursts which bring life to the occasionally used house.

Visit: Studio Ignitus

Few modifications were made in order to eliminate negative spaces. The common washbasin was moved to the opposite side to provide privacy at the entrance of the guest bedroom. Also, the storeroom was removed to increase the floor space of the kitchen. Also, the kitchen and dining area the most fascinating spaces in the house because of the way they are connected with the living room. Since it is a vacation house, it did not require have huge dining table therefore a medium size table was tactfully incorporated within the design, making the frame more visually fluid and captivating.

The client is fond of tropical theme and was keen on incorporating it somewhere in the house. Therefore forest themed wallpaper was used for the accent wall of the living room. To complement it, beige light tone shades were used for furnishing along with green strokes of a natural plant. The kitchen is finished with P.U on a dark grey palette to break the monotony of the vibrant colors on the ground floor. Exposed brick cladding is done to support the idea of a “rustic feel” in the house. Also keeping in mind that it is not going to use quite often dining table is fused with a breakfast table to save space as well perform the function properly, the platform protrudes out of the kitchen platform.

Another thoughtfully ornate room is the guest bedroom as it will be used infrequently; sofa cum bed was designed, to furnish the bedroom, along with wardrobe. Minimalistic traditional colors were used to come on par with the size of the bedroom. Minimalism was kept in mind to make the bedroom cozy and appealing, which is occasionally used.

The son’s bedroom was graced with red shade, which is the favorite color of the child. It was not easy to blend such a bright shade with the rest of the house. Thus a more subtle color of the scheme was selected which is mellower to the eyes. Veneer furnishing is provided complementing the shades of the wall and the backrest. The accent wall also has an asymmetrical groove pattern in respect to which, the backrest of the bed was kept moderately small. 

The master bedroom is furnished with a low height bed, separating the bed and wardrobe to the sitting space, next to the balcony. It is adorned with teal green and complimenting shades of blue. The room follows geometric patterns in every corner, thus has a long backrest with a linear grid to provide grandness to the room. The theme is also followed in the wardrobe as well, supported by circular wooden side tables which break the monotony of sharp geometry.

FACT FILE:

Design By: Studio Ignitus

Project Name: An Alluring Villa

Location: Vadodara, Gujarat

Client: Mr. Bharat Panchal and family

Design Team: Chirag Panchal, Jignesh Vidja, Aarushi Sandal, Rutu Patel

Commencement: May 2019

Completion: August 2019

Graphics: Designsane

Styling: Stylefix India

Floor Area: 164.93 sq.mt. (1774 square feet)

Photographs: Photographix | Ira Gosalia

Website: https://www.studioignitus.com/

Facebook: https://www.facebook.com/studioignitus

Instagram: https://www.instagram.com/studioignitus/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *