search

A Testament To Unwavering Commitment To Environmental Design | Blurring Boundaries

Maativan is a serene haven constructed from mud, harmoniously blending with the surrounding forest. This exquisite farmhouse, located on the outskirts of Wada’s protected Tansa forest region near Mumbai, India, serves as a testament to the unwavering commitment towards environmental design and consciousness. It achieves this through the seamless integration of a diverse material palette, biophilic design elements, passive design climatology principles, and innovative construction technology.

Editor’s Note: The biophilic design concept of Maativan embraces the allure of natural beauty and blends seamlessly into the panorama around. Organic curves and enchanting bamboo walkways connect all the spaces of the farmhouse together. The earthy tones stand tall amidst the green backdrop, tantalising the user to explore more of this haven.~ Simran Khare

A Testament To Unwavering Commitment To Environmental Design | Blurring Boundaries

The Maativan project showcases the seamless integration of nature into the building structure by carefully considering the layout of spaces around the existing trees and preserving the natural vegetation.

environmental design

The architectural design adheres to the principles of biophilic architecture, drawing inspiration from organic shapes found in nature and the ethereal nature of natural light.

environmental design

The main objective was to create an immersive and atmospheric experience that evokes the sensation of being in a forest, surrounded by a lush outdoor environment covered by a dense natural canopy.

The incorporation of organic forms that blend harmoniously with the surroundings takes inspiration from the works and philosophy of architects Nari Gandhi and Javier Senosiain.

environmental design

environmental design

Situated at the boundary of the Tansa reserved forests of Wada, Maativan is a permaculture inspired agro tourism getaway that embraces its natural surroundings.

environmental design

environmental design

The design of Maativan is centered around the existing trees, incorporating organic and curved walls that seamlessly blend with the forest area.

environmental design

Open Courtyard

environmental design

As you enter Maativan, you are greeted by an open courtyard bathed in natural light, surrounded by a dance of stones that guide you towards the interconnected living and dining areas.

The local landscaped areas receive the waste basin, bath, and kitchen water, while the solid waste is transported to a central pit. This pit consists of 9″ soil layers sandwiched between broken clay tiles, aiding in the decomposition process with the assistance of organic decomposers. Composting pits are utilized for the kitchen waste, benefiting the local herb and vegetable garden.

The use of earthy colors creates a lively atmosphere, contrasting with the lush greens of the forest.

To meet the energy needs of the structure and equipment, solar panels, inverters, and a battery system are predominantly employed, as the energy requirement is not demanding.

Bedrooms

Within Maativan, you will find four bedrooms, courtyards, and communal spaces, each showcasing distinct natural materials and recycled elements like wheels and glass bottles, adding an artistic touch to the environment.

environmental design

The interplay of light and shadow further enhances the ethereal ambiance. The four bedrooms are strategically positioned to offer privacy and breathtaking views of the expansive forest.

environmental design

environmental design

environmental design

environmental design

environmental design

environmental design

These spaces are infused with vibrant hues and natural light, harmoniously blending with the architectural narrative of Maativan.

environmental design

Influence of Climatology

environmental design

Maativan’s design is driven by climatology, ensuring that natural light and ventilation are prioritized to create a comfortable built environment. To reduce heat gain, mud walls are strategically placed towards the south, while the roof’s slope towards the north minimizes exposure to the south, thus preserving the surrounding ecology. The courtyards surrounding the existing trees within the built spaces and passages also play a crucial role in creating a naturally lit and well-ventilated space.

environmental design

By strategically positioning openings, prevailing cross ventilation patterns are harnessed, and a low-energy mechanical ventilation technology, inspired by local polyhouse farm practices, is utilized. Additionally, a low energy cooling system is planned for all living spaces, which draws in cooled air through wet cellulose pads with the assistance of an exhaust. This effectively cools the ambient temperature within the spaces.

Material Palette

Maativan’s dedication to sustainability is evident in their reliance on natural materials and utilization of traditional methods, which avoids energy-intensive manufacturing processes. This thoughtful selection of materials not only aligns with environmental principles but also provides effective insulation, ensuring comfort regardless of the changing seasons.

environmental design

The architectural structure, comprising of mud walls, stone walls, bamboo and wood roofs, lime plasters, and the use of recycled materials, showcases a strong connection to local traditions and a commitment to minimizing environmental impact.

environmental design

Community Driven Approach

The involvement of local labor and artisans, along with the incorporation of vernacular ancient Indian construction techniques, further enhances the project’s cultural authenticity. The architectural ethos of Maativan also embraces a conscientious approach to recycling, ingeniously integrating discarded tires, glass bottles, waste reinforcement, waste glass, and terracotta into the framework. By adhering to principles of recycling, reusing, and upcycling, Maativan not only reduces waste but also transforms it into integral, artistic, and functional components.

The natural building’s material palette consists of locally sourced materials and low embodied energy natural building materials. The structural building elements are made of wood, soil, and stone, all harvested from the site. The main structural members and roof are constructed using wood and structural bamboo. Load bearing walls are made of cob walls with locally available additives and basalt stone random rubble walls.

environmental design

Cob Walls And Flooring

The cob walls are carefully composed of a blend of soil, rice husk, hirda (myrobalan seeds) water, neem water, and starch water. Kota stone is utilized to create decorative patterns in the partitions between spaces, allowing for visual or physical separations based on spatial requirements. Lime plaster, consisting of lime, fly ash, surkhi (burnt brick powder), sand, and linseed oil with colored stainers, adds a vibrant color palette to the space. The flooring is the traditional IPS flooring with unique colored pigments that has been used for a long time. Built-in furniture in this uniquely curved structure is made of locally sourced bamboo mixed with mud and lime, using the wattle and daub technique.

The combination of these materials not only enhances the strength of the walls but also plays a significant role in promoting a more sustainable indoor environment, in line with modern principles of sustainability.

Maativan stands as a prime illustration of contemporary sustainable construction, embodying the principles of conscientious architectural evolution. This is achieved through the clever combination of local materials, innovative recycling methods, and the careful utilization of region-specific construction techniques.

The design of the structure incorporates passive energy conservation techniques, as well as active water management, solid waste management, and solar technologies.

The washrooms are designed with open courts or overlooking the natural landscape, creating a barrier between the outside world and the serene atmosphere within.

Maativan’s biophilic design goes beyond architectural limits, showcasing a seamless fusion of innovation, cultural awareness, and environmental responsibility.

Fact File

Designed by: 
Blurring Boundaries

Project Type: Residential Architecture Design

Project Name: Maativan

Location: Mumbai, India

Year Built: 2023

Project Size: 6000 Sq.ft

Principal Architects: Shriya Parasrampuria & Prashant Dupare

Junior Architects: Viral Gala

Photograph Courtesy: Inclined Studio

Firm’s Website Link: Blurring Boundaries

Firm’s Instagram Link: Blurring Boundaries

Firm’s Facebook Link: Blurring Boundaries

For Similar Project >>> Wood, Greige, and Beige Subtly Dominate this Residence in Bangalore

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Sculptural Suspended Ceiling Installation That Hangs Proudly | The Collective Works Studio

    Architectural Fabric: 15 Tensile Materials Unfolding Like Poetry