A Subtle And Classy Aesthetic Residence Design | And Studio

 

A Subtle And Classy Aesthetic Residence Design | And Studio

With a simple yet enormously posh moving façade, transparent glass walls and wide entrance made of an articulated revolving door, the residence gives you a sense of freedom and class.

Designer: And Studio

 

Modernism and modern architecture has redefined the urban fabric and the lifestyle of city dwellers exponentially in the past three decades. With technology and innovation at their peak, the development of buildings and structures has changed considerably. Another crucial factor that has fuelled this phenomenon is the easy access of construction knowledge, techniques, and materials that aid in the process of designing these modern-day marvels.

Located in Noida, a satellite city in the national capital region, this residence is an epitome of elegant modern architecture. With a simple yet enormously posh moving façade, transparent glass walls and wide entrance made of an articulated revolving door, the residence gives you a sense of freedom and class. The see-through shell and large balconies create spaces that reach out to the outdoors creating an alluring engagement with nature. Concrete, glass, and wood have been beautifully blended together in this home and sets a subtle and classy aesthetic right from the first look while light animates and constantly changes the visual impact of the space.

As one enters the house, the exquisite design language and ravishing light immediately relaxes the mind and feeds the soul. The vertical gardens envelop the whole house and minimize the overheating effect of the summer sun.

The central staircase winding up has been carefully created to give a rich look to the home. It acts like a backbone that gracefully connects all the levels and creates a stunning view in the stairwell. Functions have been very ingeniously fitted into the intermediate areas between the levels.

The bedrooms have a subtle color palette and unique bifurcation of spaces that conceal some elements inconspicuously and yet display a certain holistic grandeur. They offer a contemporary amalgamation of design styles that makes them all the more exciting and ravishing in the design sensitivity of this modern age. Artistic pendant lights, huge mirrors, and fancy hanging elements encapsulate the attention of the viewer in a glimpse.

Dwelling further into the design, one can see an elaborate use of pristine Statuario white marble in the lobby areas paired with ambient lighting that give a very calm and tranquil effect to space. A combination of superior white and exotic brown marbles along with hints of black granite has been used to design the royal bathrooms which are fitted with the best inline state-of-the-art wash closets and basins.

A standalone bathtub has been placed in an area in the bathroom that has an intense mosaic art that flows to the adjoining wall, giving the aesthetic of a palace bathing are meant for royalty. Natural light, which is also a predominant element across the whole house, floods in through the kitchen through the enormous glass windows. This light is reflected off the gorgeous white marble that has been used to design the simple counter slabs and the floor and gives a gorgeous visual appeal to space while also making it energy efficient, well designed and fully functional.

The dining room follows the dramatic visual language and is infused with a feeling for warmth that gives it the potential to be the vessel of lively conversations. A very similar appeal can be seen in the play area with a pool table, which integrates superior white marble and hardwood flooring and is flanked by vertical planters in the background. Outlined by a set of glass partition walls, the triple-height living area is the largest and the most flexible space in the whole house as it where the family gets together and interacts.

Since architecture is just the background to the human life that goes on within and around it and is critical for maintaining a healthy and peaceful lifestyle of the occupants, this housing is the perfect exemplar of a graceful and efficient space that not only adds value to the lives of the occupants but also nurtures the well-being of anyone who is in the space.

Fact File:

Firm: And Studio

Name of the Project:  The Seventy

Project Location: Noida, NCR, India

Date of Completion:  March 2019

Total Plot Area: 10764 Sqft

Built-up: 16146 Sqft

Project Type: Residential

Photo Credits: Studio Sohaib

Website: https://www.andstudio.in/

Instagram: https://www.instagram.com/andstudio274/

Facebook: https://www.facebook.com/andstudio274/?fref=ts&ref=br_tf

About Firm:

AND STUDIO is an architectural and design studio founded and established in New Delhi. We aim to devise the best radical, innovative and sensitive ways of shaping our environment through a pragmatic response to the needs of our clients through extensive design endeavors. We thrive to realize our beliefs and ideas by providing contextually appropriate, green and affordable solutions. Positioned in the capital of an emerging economy, We aspire towards dissolving boundaries in architecture and infrastructural design by serving a global community for timeless and sustainable spaces. AND this is where it all begins.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *