search

A Retail Store Making A Chromatic Direction Towards Pastels And Patterns | Portico Design Concepts

A Retail Store Making A Chromatic Direction Towards Pastels And Patterns | Portico Design Concepts

The Project

Pehnawa is a retail store project that was completed in Aurangabad just as the strictures posed by the pandemic began to relax. It is three (G+2) storey, a reasonably spacious 5,400- square-foot area and a triple-height entry gave the architects enough room to explore a striking, eye-catching retail design replete with colors, textures, and diverse materiality. The products being retailed included women’s wear, contemporary clothing for men, and ethnic menswear.

Visit: Portico Design Concepts

The Brief

When the architects were handed over the ground + 2 site, the civil work was already over. In effect, they received the site as a bare shell. Other than specifying how the different types of fashion wear would be segregated floor-wise (see next point) and the fact that the tables that would seat customers to mull over intended purchases be white (to best set off the colors of the garments), the clients gave a carte blanche to the architects where material usage and the overall look & feel were concerned.

The Layout

The ground + 2 structure has a triple-height volume at the front with the rest of the floor plates being singular entities without any further demarcations. The lofty volume functions as a waiting lounge and billing area. The levels were used to segregate the merchandise as follows: the ground floor was devoted to women’s wear (girls and ladies); the first floor to men’s wear; and the last floor to men’s ethnic wear.

The Triple-Height Volume

The compact footprint of the triple-height volume created an entity that was exaggeratedly linear. To reduce this skew while not actually physically cutting down the size, the architects created a cascading lighting installation of aluminum frames suspended at various heights (some hanging till first-floor eye-level) to break the soaring feel. Profile lights were added to the frames to add drama and a play of light and aid with the general illumination of the space. To ‘erase’ the mess of lines formed by the rectangular frames, the design team added infills of corrugated GI sheets — which were repeated in the wall paneling of the volume (GI sheets presented an economical alternative to creating the texture with punning and POP). This striking atrium design adds its own muscle to the elevation of the showroom.

The billing desk stands in the triple-height atrium. A black frame-like element, set off beautifully by the background of terracotta bricks, is rendered from tiles. It wraps around the desk and transforms into a table-top on the other side. The wall behind the billing desk sees an added detailing of patterned MDF, which is carried forward to the ceilings of the store, but as a POP design.

Opposite the desk, a slim, contemporary display rack presents snippets of collections available at the expansive showroom. A bench provides a comfortable perch to customers as they wait for the billing to be done, while a potted plant on the slatted table adds a refreshing touch and breaks the monotony of colors. The table, bench, and rack were custom-made on site.

The Main Retail Sections

The merchandise is displayed on open metal shelves whose gently-rounded corners provide a subtle, yet perceptible contrast to the straight-lined geometry that dominates the visual flavor. Strangely enough, given the rich and more complicated details that abound, it was getting these contours right that proved to be the challenge of the assignment — one that saw two fabricators throw in the towel and took the best part of two months to complete! The display tables are of two types: closed ones with white back-painted glass tops and open ones with under-counter hangers and clear-glass tops.

Here and there, smaller display units, almost like occasional tables, dot the floors. Mirrored expanses, delicately beveled with geometric patterns, amplify the contemporary ambiance as well as serve as looking glasses (in addition to the mandatory trial rooms of course, which are tucked discreetly to a side). A definite highlight is in the men’s ethnic section, where a circular, mirrored, outlined-with-light wall element with an abridged catwalk in front creates a striking spatial pause, besides providing the right environment to contemplate a purchase.

The Visual Aesthetic

Corrugated GI sheets, vitrified tiles, back-painted and clear glass, mirrors, exposed clay- bricks, and mild steel form the leading materials. While the chromatic direction was decided as pastels accented with black lines, the surface finishes included textures and patterns, both visual and tactile. Essentially, the architects sought a cool, contemporary scheme that was offset with swathes of warmth woven via exposed brick expanses on select sections of walls and the floor. A bespoke floor design, crafted out of regular vitrified tiles, signals thrift and the desire to achieve cohesive detailing. The overall impression is space-filled geometric patterns — the lines of exposed bricks, the corrugations of the GI sheets, the rhomboids of the bespoke mosaic floors, the grid-like POP patterns on the ceiling, the cut- glass-like bevelling on the mirrors.

FACT FILE:

Design Firm: Portico Design Concepts

Project Name: Pehnawa

Project Type: Retail

Completion Year: 2020

Area: 5400 sq. ft.

Project Cost approx: 1.2 cr.

Lead Architect: Ar. Shruti Tanwani & Ar. Gopal Tanwani

Project Location: Aurangabad, India.

Photography: Phxindia

Facebook: https://www.facebook.com/porticodesignconcepts/

Instagram: https://www.instagram.com/porticodesignconcepts/

Home Translates Via A Neoclassical Style And Is A Melting Pot Of Details | AKG Design Studio

This home translates via a Neoclassical Style and is a melting pot of details, personalities, and technological advancements in one space. It follows the visual language of simplicity, comfort, and peace through the entire space and completes with stonework and an interesting interplay of light and shadows, and a contemporary interior adorned with vintage furniture, […]

Read More

This Space With Floor to Ceiling Windows Embody Artistic Finesse | Scope Unlimited: Interior Designers

Nestled in the bustling urban landscape, this space with floor to ceiling windows embody artistic finesse and heartfelt creativity of a cherished interior designer, reshaping the very essence of contemporary living. Discover the bespoke charm of a meticulously designed 4-bed, living room and kitchen (4BHK) apartment meticulously curated to enchant prospective buyers for a revered […]

Read More

Office in Bangalore Becomes A Canvas With The Company’s Ethos | Aarthaa Design Studio

In the realm of modern business, where innovation and productivity intersect, the design of this office in Bangalore becomes a canvas with the company’s ethos painted. Far beyond the mere arrangement of desks and chairs, office interior design serves as a silent storyteller. It narrates tales of culture, creativity, and collaboration. In the heart of […]

Read More

Project Centers Around The Design Principles Of Elegance And Luxury | Maya Space Studio

The philosophy behind this project centers around the design principles of elegance and luxury, personalisation, balance of contrast, functionality, and a cohesive aesthetic that blends various elements with thoughtful details. Project Centers Around The Design Principles Of Elegance And Luxury | Maya Space Studio Main Entrance As you step into the main entrance, a captivating […]

Read More

Weekend Home Has A Neutral Palette And Natural Wood Accents | Afshan Bagwan Interior Design Studio

A ‘tranquil retreat’ situated in the lush green area of Alibaug is tailored for a young couple. The Inner Circle boasts a serene weekend home using a neutral palette and natural wood accents. Weekend Home Has A Neutral Palette And Natural Wood Accents | Afshan Bagwan Interior Design Studio This 3,000 square foot Weekend Home […]

Read More

Celebrating The Vadodara Home As Art Rather Than An Art Display | Robust Studio

Celebrating the Vadodara home as art rather than an art display was the brief given by the client. In this innovative perspective, every element of the living space becomes a canvas for artistic expression, blurring the lines between architecture and artistry. For the amateur art lover with a passion for warmth, Indian aesthetics and earthiness, […]

Read More

A Subtle Blend Of Clean Aesthetics And Functionality | Compartment S4

Envisioning this 1400 sq ft home in Ahmedabad as a subtle blend of clean aesthetics and functionality required deliberate design gestures with a modern interpretation of craftsmanship, while accentuating certain elements through colors and textures. The idea of materiality as a unifying yet outlining feature of each space translated into warm materials like cane and […]

Read More

This Project Promises An Immersive Experience In Contemporary Elegance | Auro Design Studio

From the captivating wallpaper to the intricate wainscoting, this project promises an immersive experience in contemporary elegance and spiritual tranquility. Embark on a journey through the interior design transformation of a spacious 2000 sq.ft. apartment, comprising 3.5 rooms thoughtfully crafted to encompass a living room, dining area, kitchen, utility space, terrace, and an open enclave […]

Read More

Wardrobe Interior Ideas: 13 Guidelines To Select For Your Bedroom

Wardrobe interior ideas are where functionality meets style and organization, intertwined with creativity. It is about a treasure trove of wardrobe interior ideas that transcend mere storage solutions. Your wardrobe isn’t just a repository for clothing; it’s a curated space where daily rituals unfold and personal style finds its expression. From clever storage hacks and […]

Read More

15 Types of Wardrobe That Adds Extra Space In The House

A wardrobe is not just a piece of furniture constructed in the house. There are types of wardrobe one builds in the house according to their needs and requirements. Choosing the right type of wardrobe can be a critical task at times. While designing the house, one always thinks about the kind of storage space […]

Read More
  • Meethi-Mishti Nu Mati Ghar: An Earth House Creating A Playful Environment | SferaBlu Architects + Naman Shah Architects

    5 Best Kid-Friendly Ideas to Make Your Backyard Playful