search
  • A Patterned Façade with Symbolic and Visually Captivating Features | Architecture_Interspace

    Editor’s Note: ‘The facade swayed like a curtain like the sway of tree branches in response to the wind.’
    Such is the imprint that ‘The Grey Wave’ wanted to carry out. The angled blanket of concrete blocks with protruding patterns is a reverie in appearance for the passersby. The monochromatic play of inclined shadows throughout the day breaks the bounds of singularity through its effective functional, environmental, and visual ruminations. ~ Nishal Sevak(Co-Editor)

    The site is located at proximity to one of the primary interstate arterial roads in Pondicherry. It is surrounded by multiple retail and office buildings on all sides. The site faces the North hence careful design considerations was to be made to allow the natural light and create a unique facade. The principal intent was to design a patterned façade with symbolic and visually captivating features, catching the vehicular and pedestrians’ attention and thereby creating an identity for the building.

    A Patterned Façade with Symbolic and Visually Captivating Features | Architecture_Interspace

    Visit: Architecture_Interspace

    The building bylaws allows us to build up to four floors. The design is a response to the question – how we rethink modern workspaces. The brief is to design office spaces that can be flexible to accommodate different clientele over changing periods of time.

    The idea is to optimize, integrate and segregate cores at pivotal nodes and allow interaction between spaces to maximize building flows and functions. Space for parking is provided at the ground level. The primary vantage points for the users and vehicular traffics is the North façade from one of the main roads in the West.

    The key concept in developing the idea for the façade was to orient it to maximize the natural light entering the built space. This was done by splitting the continuous wall into bays with a splay of 30 degrees for the window position. Since the road width is 20’, we felt this window position would allow the maximum light during the daytime. This orientation doubled up the purpose of maximizing the view area from the West side thereby giving us a unique façade to work with. The primary inspiration to design the elevation was the trees abutting the front façade of the site.

    The idea was- ‘What if the facade swayed like a curtain like the sway of tree branches in response to the wind’. This led us into series of explorations of digital modelling and pattern generation. Thus, the resulting façade features a striking design with a patterned projection of the Aerated Concrete Blocks. These blocks create an intricate three-dimensional design. With the constant change in light and shade, the façade presents itself uniquely to the passersby every time. The facade provides a comfortable and healthy indoor environment while minimizing the building’s cooling needs and solar gains.

    The facade provides a comfortable and healthy indoor environment while minimizing the building’s impact on the environment. The office spaces are thoughtfully designed with an emphasis on functionality and comfort. The use of post tensioned concrete framing structural systems allowed for large column free spaces to maximize utility and functional adaptability.

    The layout of the offices allows for daylight to flow through, creating a bright and inviting atmosphere. The spaces are equipped with state-of-the-art technology, providing all the necessary amenities for modern businesses to thrive. The service core housing the support amenities runs parallel to the vertical circulation core.

    The minimalist design creates a sense of sophistication and elegance that is both timeless and contemporary. The structure is a perfect blend of form and function, with each element serving a purpose while also adding to the overall aesthetic of the building.

    Fact File

    Designed by: Architecture_Interspace

    Project Type: Office Architecture Design

    Project Name: The Grey Wave

    Location: Pondicherry

    Year Built: 2023

    Duration of the project: 2 Years

    Plot Area: 5400 Sq.ft

    Built-up Area: 12000 Sq.ft

    Principal Architects: Ar. Madhini & Ar. Goutaman

    Team Design Credits: Prathaban, Ar. Thamizh, Mr. Kumar, Mr. Chezian & Mr. Selvam

    Photograph Courtesy: Chasing Pixels    

    Products / Materials / Vendors: Wallcovering / Cladding – HIL Limited / Construction Materials – UltraTech Cement / Lighting – LEDLUM LIGHTING / Sanitaryware – Jaquar India / Facade Systems –Saint-Gobain / Windows – Saint-Gobain / Flooring – Kajaria Ceramics Limited / Paint – Asian Paints.

    Firm’s Website Link: Architecture_Interspace

    Firm’s Instagram Link: Architecture_Interspace

    Firm’s Facebook Link: Architecture_Interspace

    For Similar Project>>> Office Building With A Climate Responsive Façade Inspired By Origami Art 


    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Step Inside […]

    Read More

    This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The Crossboundaries

    This sophisticated and comfortable home is a testament to minimalist charm. It embraces a harmonious blend of sleek, functional, and comfortable living. Upon entering, a sense of calm envelops you as the minimalist aesthetic continues to unfold, with each room showcasing distinctive, unique features. This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The […]

    Read More

    15 Sustainable Interior Design Tips For Eco-Conscious Spaces

    Sustainable interior design implies the modern aspect of crafting spaces and understanding varying styles and trends. The need for eco-friendly design emerges from various challenges such as climate change, cluttered space, and losing touch with nature. Sustainable interior design follows the principles of green design, connecting the hues of earth and the texture of nature, […]

    Read More

    Home in Indore Has An Air of Elegant Simplicity | AS Design Atelier and KN Design Studio

    Perched on the gentle slope of County Walk’s lush landscape, the 5000 sqft home in Indore stands with an air of elegant simplicity, its sloping roof harmonizing with the natural contours of the land. At the forefront, a vibrant garden greets visitors with a colorful array of blossoms, a serene oasis contrasting against the structured […]

    Read More

    This Home in Delhi is a Structure That Stands Out From its Surroundings | Interactive Design Studio

    Situated in the town of Gujranwala, this home in Delhi is one such structure that stands out from its surroundings. This visceral instinct reflects in the exteriors defined by angular forms, an architectural expression that speaks volumes. Amidst the colour and chaos of the bustling street, the Corian facade embraces greys and whites. Thus, it […]

    Read More

    The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture

    The earth-hugging inclined porotherm block jali wall act as an entrance portal, unveiling their welcoming stance as one approaches this one-acre farmland. These Porotherm Block walls seamlessly transition into the primary roof structure, exuding its subtle form. The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture Design Concept Nestled amidst sprawling […]

    Read More

    This Renovation Project Revolves Around A 20-Year-Old Residence | Studio Detail

    The renovation project revolves around a 20-year-old residence situated in Koramangala, Bengaluru, within the urban fabric. This transformation goes beyond reshaping physical spaces; it’s a profound endeavour to create a home that seamlessly integrates with its inhabitants, whether through the warmth of sunlight, the soothing presence of the wind, the flash of water, or by […]

    Read More

    This Modern Villa Is On The Outskirts Of Surat Diamond City | Ck Architect & Interior Designer

    Nestled amidst the tranquil expanse of lush landscapes, this villa on the outskirts of Surat diamond city by CK Architects is a prime example of modern elegance and serene living. Designed for a family of three, this idyllic retreat is designed to blend seamlessly with the natural surroundings while offering all the modern comforts. This […]

    Read More

    This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects

    We call this villa holiday home as the client stays in Mumbai, and this is his second home. This project is a 585 sq yds. villa with a total of 6300 sq.ft area. This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects As we enter, there is a huge lawn […]

    Read More

    The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors

    Nestled within an urban landscape, the elegant interiors of Travertine House is the perfect balance between modern aesthetics and natural elements. The House showcases a seamless fusion of indoor and outdoor living, ingeniously incorporating overhangs, lights. The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors Living Room This residence exhibits a refined beauty […]

    Read More
  • A Cozy and Minimal apartment with Sound Color Balance | Barakhadee Studio

    Green Oasis is a Sun Downer Bar Bridging Humanity and Nature | D'arc studio