search

Office Building With A Climate Responsive Façade Inspired By Origami Art | Architecture_Interspace

The site is located at the intersection of primary arterial roads in Pondicherry. It is abutted by retail and office buildings on either side. The site faces the West hence careful design considerations were to be made to allow the natural light but block the heat from the sun. The principal intent was to design a façade that catches the vehicular and pedestrians’ attention and thereby creates an identity for the office building with a climate-responsive façade inspired by Origami art.

“A mindful facade design isn’t only responsible for its outer allure but also regulates the atmosphere inside the building. The filtration of harsh light creates a charming ambiance inside and an impressive poise outside.” – Nishal Sevak(Co-Editor)

Office Building With A Climate Responsive Façade Inspired By Origami Art | Architecture_Interspace

Visit: Architecture_Interspace

The building bylaws allow us to build up to four floors. The building houses primarily office space. A circulation core i.e, a staircase and lift connects the users across multiple floors. A service core with toilers and amenities run in parallel to the circulation core. Space for parking is provided in the basement. The primary vantage point for the users and vehicular traffic is the West Façade. Glass panels are provided for the office space to maintain the connection between indoor and outdoor environments.

The climate-responsive façade of this building is a noteworthy feature. The facade is engineered to adapt to the local climate, ensuring maximum energy efficiency and occupant comfort throughout the year. The façade features a striking panel wall that is adorned with an intricate, three-dimensional design and is made up of multiple layers, each with a specific function. The outermost layer is a shading system that controls the amount of sunlight that enters the building. These panels are inspired by the traditional craft ‘Origami’ – the art of folding paper. Each panel has a different degree of aperture. The aperture of these panels varies from 15 Degrees to 45 Degrees. The larger the degree of aperture, the more light it allows, and vice versa. The panels are finished in metallic copper paint. The façade looks dynamic with the constant change in sunlight and shadow thereby seeking the attention of passers-by. Additionally, these panels system helps to reduce the amount of glare and heat gain, creating a pleasant working environment.

The second layer of the facade is the Glass panels. It allows to cut down the outside heat and the highway noise. The facade provides a comfortable and healthy indoor environment while minimizing the building’s impact on the environment. The office spaces are thoughtfully designed with an emphasis on functionality and comfort. The layout of the offices allows for maximum natural light to flow through, creating a bright and inviting atmosphere. The spaces are equipped with state-of-the-art technology, providing all the necessary amenities for modern businesses to thrive.

The minimalist design creates a sense of sophistication and elegance that is both timeless and contemporary. The structure is a perfect blend of form and function, with each element serving a purpose while also adding to the overall aesthetic of the building.

Fact File

Designed by: Architecture_Interspace

Project Type: Office Architecture Design

Project Name: 159 West

Location: Pondicherry, Tamil Nadu

Year Built: 2022

Duration of the project: 1 year

Plot Area: 3400 Sq.ft

Project Size: 6000 Sq.ft

Principal Architect: Ar. Goutaman & Ar. Madhini

Team Design Credits: Prathaban, Thamizh, Selvam & Chezian

Photograph Courtesy: Vignesh

Consultants for the Project: Civil: Prathaban                                        

Products/Materials:  Construction Materials: Ultratechcement / Sanitaryware: Jaquar / Facade Systems: Saint Gobain / Windows: koemmerling / Flooring: kajaria Ceramics / Paint: Asian Paints

Firm’s Website Link: Architecture_Interspace

Firm’s Instagram Link: Architecture_Interspace

Firm’s Facebook Link: Architecture_Interspace

For Similar Project>>>Faza Home Designed With A Minimalist Style Exuding Luxury And Elegance



Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Transforming Spaces With Sustainability And Quality | A Sneak-Peak Into The Stonex Legacy

    This Bungalow Design Is Embedded In A Plain Philosophy Of Design Approach | Meraki Designs By Heer