search

A Monolithic Structure with Stacked Volumes | Studio Timescape

Studio Timescape has generated a monolithic structure in Jaipur that appeals at multiple levels.

‘The Grey Box’ is a manifestation of thoughtful design, where the primary is interplay of volumes and intersections of planes. This architectural marvel was conceived with a meticulous consideration of not just its aesthetic appeal, but also its functionality. The resulting model considers factors such as climate, privacy, and airflow were given importance, resulting in a monolithic structure.

A Monolithic Structure with Stacked Volumes | Studio Timescape

The development process involved an intricate dance of form and function. The play of volumes within the structure further creates a dynamic visual experience, giving ‘The Grey Box’ its distinct and compelling character. The intersections of planes, carefully orchestrated, contribute to the overall architectural narrative, adding layers of sophistication and intrigue.

Editor’s note: Studio Timescape has integrated an elevational treatment that carries sophistication in a subdued way. Structural pedagogy merges with aesthetical considerations while valuing the family traditions that are attached to the overall planning. The terrace area seating area perks for an intimate gathering, while enjoying the Jaipur breeze in the evenings. ~ Nishal Sevak

Design philosophy

Beyond its visual appeal, the project also underwent intensive analysis to ensure a harmonious integration with its environment. Climate considerations were woven into the very fabric of the design, ensuring that the building responds intelligently to its surroundings. Privacy, a crucial aspect of modern living, balances to provide both seclusion and a sense of openness.

In honoring the site, where a neem tree has stood for three decades, our commitment to preservation took center stage. We embraced its longstanding presence, recognizing it as a living testament to the site’s history. This neem tree was retained throughout the construction process but also celebrated as an integral part of the elevation design.

Mindful of its surroundings

Incorporating the neem tree into the architectural vision was a deliberate choice to infuse warmth and vitality into the structure. Beyond aesthetics, the neem tree certainly serves a functional role, providing valuable shade to the west face of the residence. This thoughtful integration aligns with our commitment to sustainable design. It also promotes energy efficiency, and enhancing the comfort of the living spaces.

Enriching family roots

The significance of the green tree at ‘The Grey Box’ extends beyond its decades-long existence on the site. Planted by the client’s parents when they built their previous home, this tree bears witness to the passage of time and the evolving chapters of the family’s story. As the clients embark on a new chapter in their lives, the tree stands as a living testament to the enduring connections between generations.

This tree, now mature and thriving, encapsulates a profound sense of continuity and heritage. It has silently observed the joys, challenges, and milestones of the family, becoming a repository of memories and experiences.

The strong volume

‘The Grey Box’, in essence, is a result of a holistic approach to design. It is not merely a static structure but a dynamic entity that adapts to its context. Through an in-depth study and meticulous modeling, it seamlessly fits into the site and the surrounding context, creating a living space that is not just aesthetically pleasing but also attuned to the needs of its inhabitants and the environment.

Its distinctive form and modern appeal act as a magnet for onlookers, drawing their eyes and leaving an indelible imprint on the surrounding urban landscape. The careful interplay of contemporary aesthetics against the backdrop of Jaipur’s traditional charm creates a harmonious visual narrative that resonates with both the old and the new.

In our pursuit of a distinctive architectural identity, ‘The Grey Box’ conceptualizes to embody the essence of a monolith. Our vision was to craft a structure that appears as if fragments of large volumes were artfully piled, resulting in a captivating and harmonious composition. To achieve this, we meticulously played with scale, form, and proportion, ensuring that each element contributes to the overall sense of solidity and unity.

The subdued colors

The color scheme, a crucial component of the project’s aesthetic, was selected with a deliberate intention. A palette of subtle neutrals forms the backdrop, creating a serene canvas against which a bold shade of grey takes center stage. This assertive grey not only defines the extent of the building but serves as a visual anchor, grounding the structure. Each nuance in texture was carefully considered to enhance the play of light and shadow, adding a dynamic dimension to the overall composition.

Terrace area

The terrace deck emerges as a multifaceted oasis, seamlessly integrated into the recreational space on the top floor. This elevated platform not only offers a panoramic view of the surroundings but also caters to myriad purposes for every resident. Whether it’s hosting vibrant parties, engaging in religious events, or simply relishing a quiet moment with a cup of tea, the deck becomes a versatile sanctuary for diverse activities.

The deck

With meticulous attention to detail, the deck has elegant lines that serve both aesthetic and functional purposes. These lines not only create a visual rhythm that enhances the overall design but also contribute to a perceptual play. This design choice not only adds a touch of sophistication to the terrace but also amplifies the openness, making it an inviting retreat.

Beyond aesthetics, the lines that screen the deck play a crucial role in providing privacy to the space. By artfully framing the panoramic views, they create a secluded haven where residents can enjoy moments of solitude or engage in social activities without compromising on tranquility.

Fact File

Designed by: Studio Timescape

Project Type: Residential Architecture Design

Project Name: The Grey Box

Location: Jaipur, Rajasthan

Year Built: 2021-23

Duration of the project: 20 Months

Plot Area: 1500 Sq.ft

Project Size: 5500 Sq.ft

Principal Architect: Ar. Ayush Agarwal

Design Credits: Ar. Japneet Kaur Sethi

Photograph Courtesy: Studio BluOra (Instagram)

Photograph CourtesyStudio BluOra (Website)

Photograph Courtesy: Studio BluOra (Facebook)

Products / Materials / Vendors: Lighting – Neptune Lights / Sanitaryware – Jaguar / Paint – Asian Paints Hardware – Hettich, Ebco / Kitchen – Hettich, Plum / Automation and Electrical Fittings – Legrand

Firm’s Website Link: Studio Timescape

Firm’s Instagram Link: Studio Timescape

Firm’s Facebook Link: Studio Timescape

For Similar Project >>> This Aesthetic Courtyard House With Lush Landscape Design Offers A Calm Aura To The Users



Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Ligne Roset's Exclusive Mumbai Furniture Store: India's First Outlet

    A Residence where Open Plan of Spaces Prevail | Aakashi Mehta Designs