A Design Imagined On The Principle Of Minimalism And Celebration Of Space | ANS Design House

Rate this project

A design imagined on the principle of minimalism and celebration of space, ANS Design House narrates the project under their bold ideals. The intent is to balance between reflecting client’s personality and function through constant iterations. Designer duo, Amit N. Phanse and Shivangi Shahane Phanse co-founder at ANS Design House have used neutral tones which bows down to the space function. Located in Thane, the apartment is an old setting where there was a large opportunity of refurbishing the existing into new. With an interesting site challenge, ANS Design House constructively translated the aesthetic acumen of the client.

A Design Imagined On The Principle Of Minimalism And Celebration Of Space | ANS Design House

visit : ANS Design House

The compact residence measures up to 850 sq. ft. building up to a 2 BHK. The user demographic involved a couple having a corporate job with their young son. The clients were clear with the mood of the space, material expression and colour theme. This gave designers an idea and provided with the best possible iteration suiting their wants. The entire mood of the house is reflected with the help of neutral tones which are always soothing to the eyes. The residence is an example of curation of different textures and colours of materials.


One enters the living area through the vestibule right at the entrance. On entering the living area, subtle shades and patterned mouldings define the character of the residence, ranging from paintings to curtains. Being selective with the colour schemes, the process involved developing different patterns in mouldings and texture to establish a uniform design family.

Having primary colours for the apartment as beige, onion pink and off-white, the textures and accessories were done selectively. This residence is an example of refurbishing existing furniture like murals and bar into a new theme – which subtly bows down in reverence to the old.

The cooking quarters has the door in the same shade as the theme with bevelled glass. On entering the kitchen, parallel orientation of platform accommodates all equipment the household requires. This is adjacent with the dining area which accommodates all the members of the family.

Made in duco finish with stone top, the round chandelier on the top suffices its form. It was the belief of the design studio to use as much less hardware required in all the fittings to accentuate cleanliness and minimalism in design.

The residence is an example of how to make optimum use of the space provided. Hence, even the ducts are repurposed into a study area which can double up as workstation. These study areas are also duplicated in master bedroom and son’s bedroom.

The master bedroom follow the elements of the residence with different pattern of mouldings and wooden flooring. The subtle details such as golden legs of the bed and full height curtains makes the room vivid.

Empathizing with clients taste in design and their lifestyle, ANS Design House iterated a best possible solution to cater their satisfaction. All the spaces were thought, discussed, negotiated, finalized and executed, bringing out the best of all outcomes.

FACT FILE

Designed by : ANS Design House

Project Type : Apartment Interiors

Project Name : A contemporary 2bhk apartment at Mayflower, Hiranandani Meadows

Location : Thane

Year Built : 2021

Duration of project : 4 months

Project Size :  850 sq.ft.

Project Cost : 35 lacs.

Principal Designers : Shivangi Shahane Phanse & Amit N. Phanse

Photograph Courtesy : 8 bits images

Firm’s Website Link : ANS Design House

Firm’s Instagram Link : ANS Design House

Firm’s Facebook Link : ANS Design House

For Similar Projects >> APARTMENT DESIGN:GEOMETRIC TWIST WITH A TOUCH OF ELEGANCE



Leave a Reply

Your email address will not be published.