A Clean And Minimalistic Residential Design With A Pop Of Colour | The Arch Studio

Rate this project

By the time they arrived in Pune, the clients had already lived in Udaipur and Kolhapur. So it was only natural that by now, they felt a deep desire to put down those roots. The client brief was to have the space as a clean and minimalistic residential design with a pop of colour. The idea was to give an open and clutter free space with  minimum partitions or internal walls. The client had requested for an  amalgamation of an earthy and a quirky setting. 

A Clean And Minimalistic Residential Design With A Pop Of Colour | The Arch Studio

visit : The Arch Studio

Urban Archway has been designed with a rustic feel throughout the  home. Dominated by wooden elements and earthy tones, it is a sim plistic space with a spread of nature-inspired elements. The home is a canvas for an interplay of materials and features three  bedrooms, a study lounge, four bathrooms, kitchen and a household  staff’s quarter. The raw vibe required the use of natural concrete based  textures. The house sees extensive use of teak as backbone material.  


The foyer, coloured a rich sand dune texture, is anchored by traditional Indian furniture that almost masquerades as art. And yet, the presence  of pendants and a freestanding plant adds a modish twist to the set-ting. As you venture forth, you realise that the foyer is but a tantalising prelude to what lies beyond.

The living room is an open area with plentiful natural light and ventilation. It follows a minimalistic aesthetic, with a flair of elegance. The textured half of the wall gives it an archaic look. A lot of the furniture  present in this space and the home is bespoke, and imported from Udaipur. It leads to the study room in the back, partitioned by a sliding  door. 

The dining space resonates with the warm, neutral aesthetic of the  home. It features a large dining table by an arched window. The two  toned wall has a part with a solid tone and the other with a textured  paint. This effect adds a dated look to the room.

The entrance foyer strongly includes the theme of arches in the door way. The curved edges of the door are a beautiful sight, with the wooden panelling and colours. The space incorporates a warm tone  palette and has furniture pieces made specifically for this room.

It features a range of bespoke furniture, made to enhance the beauty of the room. The two stunning arches on either side of the window serve a functional pur pose, and continue the overall theme of the home.

This bar serves a purpose of also being a breakfast ledge. It can be an open or a closed bar, with dual function. The stools have been specially made to complement the space. The patterned storage cupboards are  the perfect combination of aesthetic and functional for the space. 

The study is separated from the living room by a sliding door. It can act  as an extension of the living room area whenever required. It is a simple functional space with a comfortable vibe. A table is attached to the  wall, with shelves for storage and a display area above it.

It is joined by an armchair and a footstool, and is accompanied by a bookcase. The colour of the chair has been carefully selected to complement its surroundings. The textured wall completes the space, and this cozy little reading nook.  

The master bedroom includes cane furniture which has been made  on-site for the project. The furniture is mainly made of solid wood and cane. The intricate cane detailing has been used generously in the  wardrobes, the headboard of the bed, along the side tables, and with the suspended lamps.

The ceiling features a unique arch shape, and has a wooden strip joining the walls to it. It includes a range of curated  art and plants to complete the space. 

The son’s bedroom includes a minimalistic aesthetic with a range of  muted tones. It mainly features a bench by the window, a TV unit and  a cupboard. The wall has a textured effect on it, which pairs well with  the neutral tone of the space. The window ensures plenty of natural light and breeze through the room.  

The guest bedroom is a simple space with a bright pop of colour. The panelling on the wall behind the bed gives an interesting twist to the  space. The room also has a bench by the window. The bed is a piece that was already owned by the client and has been redone to suit the  sensibilities of this space.

The master bathroom follows a simplistic theme. It is a refurbished  space, renovated to give the bathroom a new look and feel. It has a  neutral colour scheme with a selection of glossy tiles on the wall and  the use of Kota tiles. The bathroom in the son’s bedroom has a very colourful tiling. It is also a refurbished bathroom, with tessellated pattern tiles. It is spacious and  has a large mirror and storage shelves.

FACT FILE

Designed by : The Arch Studio

Project Type : RESIDENTIAL

Project Name : URBAN ARCHWAY

Location : KOREGAON PARK, PUNE 

Year Built : 2022

Project Size : 2000 Sq.ft

Project Cost : 40 Lakhs

Principal Architect : AR. SIDDHINA SAKLA

Photograph Courtesy : Inclined Studio

Firm’s Website Link : The Arch Studio

Firm’s Instagram Link : The Arch Studio

For Similar Projects>>> THIS APARTMENT IN JUHU IS A PERFECT JUXTAPOSITION OF MODERN AND TRADITIONAL

Leave a Reply

Your email address will not be published.