search
  • A 4BHK Villa Envisioning a Lifestyle that Exudes Timeless Charm and Refined Class | Simplécede

    Editor’s Note: When we think of cozy and charming living spaces, it’s difficult to imagine it without a jet of breezy light streaming in. Simplecede has interpreted that imagination in its natural sensibility. Mellow and radiant colors invite you in to take the space while maintaining contact with the outdoors. Outdoor seating areas are indeed delightful, imitating walking among clouds. ~ Nishal Sevak

    For there was always a dream to wake up to the chirps and live-in the cozy inside, breathe in the earthy air but cuddle in sophistication, walk in the clouds with a gait of elegance. The brief for our clients, a couple and their toddler first home was crisp ‘Understated Elegance’ of a 4bhk villa envisioning a lifestyle that exudes timeless charm and refined class. And thus the design process evolved, creating an environment where they can bask in the ethereal beauty of nature while indulging in the joy of elegant  living.

    A 4BHK Villa Envisioning a Lifestyle that Exudes Timeless Charm and Refined Class | Simplécede

    Visit: Simplécede

    Living & Dining

    A Bold Foyer space swings open to reveal an expansive living, accompanied by captivating views of the garden area. The seamless layout gracefully divides the space into two complementary zones, offering both formal and casual seating options that beckon to unwind and socialise.

    In the formal gathering area, a soft and muted beige tone envelopes the surroundings, beautifully complementing the greens outside. Contrasting the formality, the informal seating zone boasts an vibrant color palate that blushes beneath the double height ceiling.

    The soaring double height wall stands sentinel, adorned with a tastefully muted Wallpaper and set of tear-drop pendant light , both adding a touch of elegance to the entire environment.

    Indeed, this Living space serves not only as a delightful retreat in its own right but also as a tantalizing preview of the spaces that lie beyond, throughout the rest of the dwelling.

    Kitchen/Dining/Utility

    ‘The kitchen, in its earlier layout, existed as a separate enclosed space, disconnected from the dining area and other communal spaces, while also suffering from a lack of natural light. To address these issues and create a more seamless integration with the open plan of the home, several changes were made. Firstly, the entry to the kitchen was widened, forging a better connection with the surrounding areas and allowing more light to filter in. Existing cabinetry was skillfully rearranged to facilitate this integration, and to add functionality, an island/breakfast counter was introduced. This addition not only provided extra storage but also served as a convenient spot for quick snacks and friendly chats.

    The transformation of the kitchen into an open plan concept revealed an abrupt ledge separating it from the utility area, visibly looking odd from the living space. To enhance the flow of light and create a more cohesive design, the ledge was replaced with a porous partition. This clever addition not only brightened up the space but also featured a neat louvred shuttered broom-rack on the utility side.

    To lend a distinctive character to the kitchen entryway and serve as a smooth transition between kitchen and dining, a veneer panelling was added around the entryway. Adjoining the space is the dining area with a specially customized crockery unit with glass shutters. Throughout this transformation process, we aimed to strike a perfect balance between preserving some of the original elements while infusing new touches. As a result, the kitchen now exudes a modern, sophisticated charm.

    The Primary room and its bath effortlessly captures the essence of ‘Understated Elegance’. Our client’s foremost request was to have a generously spacious and luxurious bath, even if it meant slightly compromising the room size. With this vision in mind,  a transformation was thought through enlarging the bath and  integrating the wardrobes within it seamlessly.

    The entire layout was  boldly reimagined , resizing the bedroom by 20% to accommodate an expanded bath. Walls between the room and the bath were  knocked down and replaced by frosted glass sliding doors  to lighten up  the spaces. Further, walk-in wardrobes were integrated within the bath to ensure a fusion of functionality and opulence. Pre-existing  tucked-in bathtub was replaced with a free-standing tub and realigned to overlook the balcony. At the opposite end, a shower area with comfortable cemented seating was thoughtfully designed. The all-white color palette and that  subtle mist in the air, evokes a heavenly “walk-in the clouds” ambiance.

    The Primary room on the other side,  a straightforward, minimal design approach was embraced, featuring a fully customized Californian-sized upholstered bed and headboard. To complement this centerpiece, a bed-end and armchairs were introduced,, while delicate curtains gracefully adorned the wooden ledges running at the lintel level, infusing the bedroom with a touch of softness and warmth. Room’s true  true essence  emanates from a striking large backlit round dresser.. This exquisite piece not only adds a touch of sophistication but also provides convenient storage for accessories, ensuring a clutter-free and refined environment.

    Parent’s room was envisioned as a simple and cozy retreat with a solace of watching TV as and when desired. The bed with regular wooden headboard and accompanying side tables, thus was designed with utmost simplicity. This design aesthetic seamlessly transitioned into the TV Unit, characterised by its clean, unembellished lines that also serve as a study space. Tucked on the side of the room is a petite walk-in area accommodating a sleek sliding wardrobe on one end and an elegant vanity on the other, completing the room’s understated charm.

    For the son’s bedroom, a dynamic and fluid theme was envisioned, perfectly suited for a young, playful, and joyful mind. Embracing the L shape of the room, we curated a design that fosters a sense of movement and flexibility, encouraging the little one’s active imagination.

    A creatively designed  wooden deck takes center stage, smoothly flowing along the wall with pockets of toy storages and seamlessly transforming into a dresser unit next to the wardrobe. This ingenious setup not only keeps the toys organized but also provides a playful zone where the child can spend time engrossed. The platform doubles as a cozy napping zone, allowing the child to rest after playtime or a delightful storytelling session. On one wall, has a straightforward Queen size bed with upholstered headboard with study table to the right. Coz, once in while, he does like to retire on the softness of the bed.

    Home office

    Nestled in a secluded corner on the second floor of the Villa, the space, once an enclosed  laundrette with a small entry to the balcony, was together transformed into a serene Home Office,. The wall between the utility and balcony was broken and replaced  with a sliding folding door made of wood and glass along the entire length. This addition not only brought an inviting connection with the outdoors but also flooded the space with natural light, fostering a sense of openness and harmony.

    The flooring was replaced with an ikigai patterned tile, exuding a touch of elegance and Zen-like charm. Taking the user’s needs into consideration, a straightforward study unit with ample storage was designed. Within this space, the owner can work in solitude or conduct meetings with colleagues, enjoying the serene atmosphere while gazing upon the picturesque bamboo garden.

    The carefully curated design seamlessly blends aesthetics with functionality, resulting in a Home Office that serves as a sanctuary of productivity and inspiration, perfectly attuned to the needs of its occupant.

    Terrace

    The primary objective for the terrace was to create a captivating entertainment zone. Alongside providing a cozy space for casual gatherings, the standout feature is an expansive Bar unit adorned with fluted panel designs and a  marble countertop. This exquisite piece is ingeniously designed with dedicated wet and dry sections, ensuring a perfect blend for concocting beverages.

    Fact File

    Designed by: Simplécede

    Project Type: Residential Interior Design

    Project Name: A Walk in the Clouds

    Location: Bangalore

    Year Built: 2022

    Duration of the project: 7 Months

    Project Size: 7000 Sq.ft

    Principal Architects: Vishal SurekaNeha Sureka

    Team Design Credits: Sagar Vijaynidhi & Mumin

    Photograph Courtesy: Phosart Studio

    Firm’s Website Link: Simplécede

    Firm’s Instagram Link: Simplécede

    For Similar Projects >> The Luxurious And Exquisite Apartment Design – Meander Hūs





    This Flat in Kolkata Blends Plush Luxury With Contemporary Elegance | SR Design Aesthetic

    Plush luxury meets contemporary elegance in this 4-BHK flat in Kolkata, where sleek and defined silhouettes weave through luxurious materials and curated accents. The refined yet inviting atmosphere that the father-daughter duo of Shukdeo and Kajol Rana of SR Design Aesthetic craft here directly reflects the homeowner’s desire for this residential project in Rare Earth, […]

    Read More

    This Three Bedroom Apartment Blends Modernism And Minimalism | Barakhadee Studio

    This 1800 sq. ft three bedroom apartment perfectly blends modern and minimal elements to create a timeless living space. It is designed for a working couple in their 30’s in Pashan, Pune, Maharashtra. This Three Bedroom Apartment Blends Modernism And Minimalism | Barakhadee Studio As you step into the spacious living area, light floods in […]

    Read More

    Kitchen Island With Seating: 15 Design Ideas for Indian Interiors

    Kitchen island with seating truly serve as a family anchor in the home. They are more than just practical fixtures; the kitchen island with seating is the cornerstone of the family’s structure, fostering connection and unity. Its layout allows multiple people to move around the kitchen island with seating easily while working, enhancing spatial comfort […]

    Read More

    This Grey Abode On This High Rise Building Has Only The Bare Necessities | GA Design

    On the 46th floor of a high rise building in Mumbai, the grey house is the abode of a young couple, their daughter, and their shih tzu Mango. Being prior clients, they came to us with a lot of trust and faith that we would be able to give them their vision of a stark, […]

    Read More

    This Mid-Century Modern Home Exudes a Bright Yet Gentle Ambience | wishindesign

    This mid century modern home exudes a bright yet gentle ambience that refreshes and relaxes you from the moment you walk in is designed for a retired couple and their young daughter. Our palette focuses on earthy and neutral tones with minimal pops of colour to create a serene yet invigorating atmosphere. Key materials include […]

    Read More

    The Sleek Design Elegantly Incorporates Veneers And Laminates | Chaudhari Associates

    The sleek design elegantly incorporates veneers and laminates, with a cane sandwiched in glass for a unique touch. Staco-textured CNC 3D MDF, murals, and terracotta jali add intricate details, while exposed brick graces the balcony. Glass mosaic also enhances the breakfast counter and wash basin areas, complemented by fluted glass windows framed in wood. The […]

    Read More

    Customize Your Storage: 15 Wardrobe Designs for Bedroom Spaces

    Wardrobes are an essential part of bedroom furniture, offering both functionality and style. In Indian homes, wardrobes need to cater to diverse needs, from storing traditional attire to maximizing space in compact rooms. When considering wardrobe design for bedroom spaces, it’s important to balance practicality with aesthetic appeal. This blog explores 15 wardrobe designs for […]

    Read More

    This Holiday Home in Goa is an Ode to Modern Luxury and Portuguese Charm | Aashni Kumar

    Developed by Isprava and designed by designer Aashni Kumar, this 3BHK holiday home in Goa property spans an impressive 4000 sq ft. Thus, offering a unique retreat experience for its residents. Located amidst the verdant landscapes of Assagao, Goa, Castello Vaddo 2 emerges as a masterpiece of contemporary design and refined luxury. The concept of […]

    Read More

    A Modern Contemporary Interior in Gandhinagar | Malvi Gajjar Architect and Interior Designer

    The passage of Sample House A-102 exemplifies modern contemporary interior design with a focus on minimalism and functionality. The area features clean, white cabinetry at the base, providing ample storage while maintaining a smooth look. Above, a creative shelving unit combines wood and metal elements, offering a stylish display for small plants and decor items. […]

    Read More

    Interior Design Cost The Budget Calculation For Your Dream Décor

    Interior design cost is the first thing that comes to mind after constructing a house. Once the civil work for the house is complete, the next very important step is the interior design of the house. People tend to hire separate professionals for the interior design of the house. As the trend proclaims, one chooses […]

    Read More
  • The Deep Purple Hue, Echoes the Dental Clinic's Unique Healthcare Experience | Project Indego

    25 Fascinating Medical Clinic Interior Design Trends in 2024