search

Two Story House Maintains the Authentic Essence of Semi-Openness | Jacob + Rathodi Architects

The two story house maintains the authentic essence of semi-openness, while incorporating a contemporary context and ambiance. It is located in the semi-arid city of north Karnataka-Gadag.

Two Story House Maintains the Authentic Essence of Semi-Openness | Jacob + Rathodi Architects

two story house

The plot for ‘The Red Courtyard House’ was carved out from an acre of land owned by the client, which faces the main road on the south and the secondary road on the west.

two story house

The family, with two sons and dogs, desired a spacious home with a large garden for their furry friends to enjoy. Our visit to their ancestral residence, a traditional North Karnataka home with an expansive open court, provided us the inspiration to design their new dwelling.

two story house

The color ‘Red’ has a strong association with traditional brick-and-mortar buildings and we’ve used this visual metaphor to emphasize the aesthetics of our structure. Inside, warm wooden textures combine with lighter flooring tones to create a cozy atmosphere.

The lush green landscaped pockets inside imbue the property with the atmosphere of a miniature oasis, a welcome contrast to the otherwise arid and heated climate of the city. The bold shingle-covered sloping roof that forms a westerly elevation is designed consciously to form a sun-shielding facade for the west side wing and to conceal the services on the terrace.

Heart of the house: Courtyard

Our design philosophy is to create a micro-climate within urban living spaces, offering a refreshing retreat from the hustle and bustle of the city. To achieve it in this two-story structure, a centrally landscaped double-height courtyard with a pond feature is its epicenter.

two story house

The courtyard is open to the sky (with safety grills) and is facing the north side of the dwelling. Unlike traditional courtyards, here a steel trellis has been incorporated to enclose the courtyard and filter out the region’s harsh sunlight.

The use of steel as a material serves a dual purpose: it functions as a safety feature and is also designed as a key aesthetic element of the building’s elevation. The steel trellis pattern throws a plethora of shadows, which play throughout the day creating a visual drama of lines on a red canvas.

Form and Visual Imagery

The project’s architectural vocabulary was conceived to showcase its spaces boldly through their form and massing, given its location on a corner site facing multiple roads. The rectilinear boxes provide ample room for the bedrooms and Home-Theatre wing, while the double-height courtyard is a central hub.

Staircase

The staircase, emanating from the dining zone, is strategically placed to connect both bays of the edifice.

two story house

Other Spaces

The remaining spaces includes a living room, a dining area, and a breakfast area with an open kitchen. It also has three bedrooms, a home theater, a private balcony, and a semi-open patio arranged around.

two story house

The vertical steel trellis sprouting from the roof ensures security and partially screens out the afternoon sun.

This arrangement, with large sliding windows allows ample natural light and ventilation to enter and circulate.

Fact File

Designed by:
Jacob + Rathodi Architects

Project Type: Residential Architecture Design

Project Name: The Red Courtyard House

Location: Gadag, Karnataka 

Year Built: 2023

Duration of the project: 24 Months

Built-up Area: 5500 Sq.ft

Principal Architects: Ar. Girish Rathodi & Ar. Vineetha Sara Jacob

Photograph Courtesy: Shamanth Patil

Products / Materials / Vendors: Lighting – Hybec / Sanitaryware – KOHLER / Windows – My Windows Paint – Asianpaints / Flooring tile: Simpolo

Consultants for the Project: Civil – Rabani Nagral

Firm’s Instagram Link: Jacob + Rathodi Architects

Firm’s Facebook Link: Jacob + Rathodi Architects

For Similar Project>>> A Climate Responsive Courtyard House In Kerala With An Earthy Palette And Natural Materials

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • This Project With Sand Wall Texture Interior Is Inspired By Contemporary Aesthetics | SBD Design Studio x Walltowall.in

    This Sunlit And Breezy Abode In Beverly Park Sets The Tone Of Warmth | NSN Studio Divine