search
  • This School in Bangalore Unify A Complex Brief Into A Pleasant Space | Flying Elephant Studio

    The architectural intent of this school in Bangalore was to synthesize a complex design brief into a pleasant, comfortable living environment. Divya Shanthi Christian Association & Trust added this multi-programme building facility as an extension to its school and children’s home campus, located in a low-income neighborhood of Bangalore city. Also, to form a coherent neighborhood landmark that exudes positivity and optimism, emerging as a beacon of hope.

    Editor’s Note: “The double-skin facade of this school in Bangalore, adorned with gracefully bent steel louvres and an operable glazing system, beckons with a unique allure. The building’s enigmatic exterior contrasts beautifully with an interior awash in vibrant hues, evoking a sense of excitement and joy.
    The dramatic play of shades and shadows through the veil of louvres creates a connection with the kids in school and the surroundings.” ~Simran Khare

    This School in Bangalore Unify A Complex Brief Into A Pleasant Space | Flying Elephant Studio

    Design Brief

    The building houses multiple programmes that complement the needs of both the existing school campus and the larger neighbourhood community. 

    It includes children’s dormitories, a senior girl’s transition home, a teacher training centre, a primary healthcare clinic, a community library, science labs, a dining hall, and additional facilities for the school. Given the limited footprint available in a tight urban situation, the programme is stacked at multiple levels.

    Space Planning

    The plan allows for both necessary controls, including stringent security and privacy for the girl’s residences, and connectivity with the neighborhood backstreet and within the existing school building and campus. 

    The new building design re-interprets the architecture of a traditional’verandah’. It is a transitional area that functions variously as a climatic buffer, movement corridor, and social space. Thus adapting the concept to a contemporary multi-level urban structure. 

    A flat concrete structural slab soffit and ‘free plan’ permit maximum flexibility in the internal subdivision of space to accommodate changing needs—both specific programmes currently on different floors as well as catering to future iterations.

    Double Skin Facade

    It incorporates a double-skin facade enclosure: the outer skin comprises a layer of bent steel louvres, while the inner combines an operable glazing system with opaque walls. The louvres shade the glazing, shelter movement corridors, and informal social spaces while providing security and privacy.

    The inner glazing effectively protects assigned programme spaces from inclement weather and provides acoustic separation when needed, while allowing deep penetration of diffused daylight and cross-ventilation.

    Indoor Massing

    The indoor massing simulates a micro-urban environment, with ‘interior streets’ between different colour-coded programme ‘blocks’ that are articulated to suggest street edge furniture and invite human occupation. 

    The interior ambience is characterised by colour, cross-translucency, and reflectiveness that is set against the raw concrete surfaces of the building structure. 

    Viewed from the outside, the building presents an enigmatic image with interior colour splashes echoing the bold synthetic colours of neighbourhood houses, combining shadows, reflections, and transparency filtered through a veil of steel louvres. 

    Engagement with Local Community

    The building engages with the local community at multiple levels. The children’s home offers a caring and secure environment for those without family support. They receive an education at Divya Shanthi School, which also caters to kids from the locality. 

    There is extensive accommodation for girls, which also includes a transition home that prepares young women to become independent and eventually move out into the world. A well-equipped dining facility offers mid-day meals to all students while also serving the children’s home. 

    Additional facilities that benefit the community include a special needs school programme and a teacher training facility. The library primarily serves the school but is also intended for use by people from the locality. A street-level primary healthcare centre provides quality medical services, including doctor consultation, a daycare bed facility, a testing lab, and a pharmacy, to the poor, free of charge. 

    Fact File

    Designed by: Flying Elephant Studio

    Project Type: Institutional Buildings

    Project Name: Divya Shanthi School & Campus Upgrades

    Location: Bangalore

    Year Built: 2019

    Project Size: 5000 Sq.ft

    Design Team: Rajesh Renganathan, Iype Chacko, Matilde Chitolina, Aneesh Nandi, Kiran Chandra

    Photograph Courtesy: Manoj Sudhakaran

    Structure: Manjunath and Co

    MEP: HMN Consultants

    PMC: Gleeds

    Contractors: GINA Engineering

    Source: Archdaily

    Firm’s Website Link: Flying Elephant Studio

    Firm’s Instagram Link: Flying Elephant Studio

    For Similar Projects >> A Vocational Training Institute in Aurangabad while Focusing on Improved Social Responsibility

    The Slope House Design Of This Weekend Retreat Beckons Tranquility-Seeking Souls | Tat Atelier

    Nestled within the undulating embrace of mountainous terrain, the slope house design of this weekend retreat beckons tranquillity-seeking souls to immerse themselves in a sanctuary that harmonizes seamlessly with nature’s contours. The client’s vision was to create a familial haven, a space where cherished moments could unfold amidst the serene backdrop of nature’s grandeur. Upon […]

    Read More

    Small Open Kitchen Designs: 20 Ideas For Compact Spaces

    In large urban centres, small open kitchen designs are a common feature of many homes. In Indian households, where the kitchen is one of the most frequently used spaces, it needs to be comfortable, functional, and aesthetically pleasing. The absolute dream is a spacious kitchen with sky-high ceilings and ample natural light. However, many of […]

    Read More

    Residential Architecture Is Meticulously Crafted To Meet The Diverse Needs | GVQ Design Studio

    SASWATHA, the residential architecture project by GVQ Design Studio, is located in Thrissur, Kerala. This thoughtfully designed home caters to a joint family consisting of two brothers, their families, and their parents. Spanning approximately 2,700 sq. ft on a 15-cent plot, the residential architecture is meticulously crafted to meet the diverse needs of a multi-generational […]

    Read More

    This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects

    Situated in Maharashtra, this exceptional hotel in Solapur stands as a beacon of innovation and cultural celebration. Thus embodying a harmonious fusion of traditional elements and contemporary design principles. This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects Design Concept Welcome to Hotel Karuna, an architectural marvel meticulously crafted by […]

    Read More

    The House Facade Sits In A Picturesque Scene | Panji Associates

    Against the backdrop of the clear blue sky, the house facade sits in perfect harmony, creating a picturesque scene. Isiri is situated in Navanagar, Bagalkot district, Karnataka. The site faces east and covers an area of 4,800 sq. ft. This residence is for a family of four. To tackle the hot and dry climate, we […]

    Read More

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Step Inside […]

    Read More

    This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The Crossboundaries

    This sophisticated and comfortable home is a testament to minimalist charm. It embraces a harmonious blend of sleek, functional, and comfortable living. Upon entering, a sense of calm envelops you as the minimalist aesthetic continues to unfold, with each room showcasing distinctive, unique features. This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The […]

    Read More

    15 Sustainable Interior Design Tips For Eco-Conscious Spaces

    Sustainable interior design implies the modern aspect of crafting spaces and understanding varying styles and trends. The need for eco-friendly design emerges from various challenges such as climate change, cluttered space, and losing touch with nature. Sustainable interior design follows the principles of green design, connecting the hues of earth and the texture of nature, […]

    Read More

    Home in Indore Has An Air of Elegant Simplicity | AS Design Atelier and KN Design Studio

    Perched on the gentle slope of County Walk’s lush landscape, the 5000 sqft home in Indore stands with an air of elegant simplicity, its sloping roof harmonizing with the natural contours of the land. At the forefront, a vibrant garden greets visitors with a colorful array of blossoms, a serene oasis contrasting against the structured […]

    Read More

    This Home in Delhi is a Structure That Stands Out From its Surroundings | Interactive Design Studio

    Situated in the town of Gujranwala, this home in Delhi is one such structure that stands out from its surroundings. This visceral instinct reflects in the exteriors defined by angular forms, an architectural expression that speaks volumes. Amidst the colour and chaos of the bustling street, the Corian facade embraces greys and whites. Thus, it […]

    Read More
  • The Timeless Elegance Of Rustic Aesthetic And Contemporary Allure | V Shah Design Studio

    Easy Access, Smart Design: The Advantages of Plastic Access Panels