search

Thendral, A Classic Residence With A Unique Mesh Jali Façade Creates A Play Of Light And Shadows | House of Design Stories

“An ode to simple living, ‘Thendral’ is designed with great affection and care. The metal motif design is a repeated affair around the house. The house is fulfilled with respectable details, enhancing the interiors.”- Nishal Sevak(Co-Editor)

Chapter “Thendral, where there is uninterrupted air flow throughout the year and the name suggests it too. Thendrali is a story of a niche individual residence in Chennai, Tamilnadu. This residence takes a very minimal direction both in terms of spatial planning and materiality creating a subtle romance between the two. This four bedroom, 2450 Sq.ft home for a family of four sits on a 2400 Sq.ft piece of land. The client’s requirement for a simple, well-lit and well-ventilated layout, to complement their simple lifestyle and their love for rootedness is a start for this design. Thendral, a classic residence with a unique mesh jali façade creates a play of light and shadows. This modern Chennai home with roots sunk deep into the traditions, proves to be the testament of a “dream house” for the clients.

Thendral, A Classic Residence With A Unique Mesh Jali Façade Creates A Play Of Light And Shadows | House of Design Stories

Visit : House of Design Stories

Planning parameters involved careful understanding of the context to resolve site constraints. The site being located in a congested locality had concerns on privacy and ventilation.

Metal screens are one of the main aspect and feature of the residence that spans the entire stretch of the front façade wrapping the balcony acting as a security feature. Since the bedrooms have been planned with large openings, they also create a visual barrier from the road.

This was planned to help solve Mr. Veeramani’s concern on security as a young father as both of his kids’ bedrooms were planned on the first floor connected to the balcony.

The pattern on the screen is iterated in a way to screen the private levels denser to cut off direct heat and the rest are left more porous with a defined transition. The other facias are kept white, which plays a major role in giving the metal screen a visual lift up.

The house adapts a simple spatial layout with free flow of spaces and is well planned with two outdoor courts. The front court, a landscaped parcel combines as an entrance giving it a pleasant inviting look to the house. It is a semi private space overlooking the road.

The second court is intimately planned to flow from the dining room and is also guarded with metal framework for more security. All the spaces have been planned in a way such that they open into either one of the courts.

During the day the metal screens cast beautiful shadows in the balcony and inside the bedrooms as well.

The material pallete has been kept simple to reflect the lifestyle of our client Mr. Veeramani and his family. The pallete includes white with grey accents, metal works, Solid wood and aathangudi tiles. Metal framework and meshwork are planned as a translucent partition to bind spaces.

To give the house a touch of tradition Ghana teakwood, a low budget solution for solid teak is used for the shutters and furniture pieces. The built in furniture pieces are tastefully crafted in solid wood and also in combination with metal in certain areas.

The windows and doors are made of solid wood which is carefully designed thus maintaining the minimalism as well as retaining the essence of tradition while ensuring security and durability.

Aathangudi tiles for the flooring were homemade and the colours were derived mathematically and theoretically to achieve the pastel tones we envisioned. The moulds and colour pigments were custom made with respect to our design and to compliment the other elements of the house in a holistic approach.

The mould is taken as a replica of the metal screen. The rest of the flooring were done with Kota stone to compliment the aathangudi. Our design philosophy stands by understanding the clients as a whole to reflect their character and qualities in the design to make it more personalized for them.

We work collaboratively with the client to achieve a personalized and customized design that truly reflects their character and qualities. Likewise, in Thendral, we were all ears to Mr. Veeramani and his family to craft their dream residence holding on to their personal sensibilities and likability to create an environment that reflected their character and personality.

Our ultimate goal of creating a space that our client will enjoy and cherish for the years to come, came true with our personal favorite “Thendral”.

Fact File

Designed by : House of Design Stories

Project Type : Residential Architecture Design

Project Name : Thendral

Location : Chennai, Tamilnadu, India

Year Built : 2022

Duration of the project : 1.5 Years

Plot Area : 2400 Sq.ft

Built-up Area : 2450 Sq.ft

Project Cost : 65 Lakhs

Principal Architects : Ar. Arul Maniyan & Ar. Anu Krithika

Photograph Courtesy : kausik Srestaluri

Products / Materials / Vendors : Lighting – Philips / Paint – Asian Paints / Hardware – GJ hardwares

Firm’s Website Link : House of Design Stories

Firm’s Instagram Link : House of Design Stories

For Similar Projects >> A Residence With Clean Contemporary Lines, Asian-Influenced Design Elements, And Modernist Look



This Garden House Design Soaks in Natural Sunlight and Ventilation | Studio Synergy

The exterior of the garden house design was planned to allow ample natural sunlight and ventilation throughout. The design of the exterior ensures that the balconies, parking areas, and shades provide not only functional but also aesthetic benefits. Editor’s Note: “The neat, straight lines and horizontal projections of this Ankleshwar residence imbue it with a […]

Read More

The Goal of this Riverbank House is to Harmonize with their Surroundings | Studio DesignSeed

This 2 lakh sqft farmland on the edge of the Mahi river in Vadodara embodies a melodic blend of functionality and aesthetics. A couple with a keen interest in farming owns the riverbank house. The property features an extensive array of plantations, including guava, teak, castor oil, and dragon fruit. Editor’s Note: “Blending functionality with aesthetics, […]

Read More

This Vastu House Design Promotes Harmony and Balance | DHARM ARCHITECTS

The primary objective for this Vastu house design was to adhere strictly to the principles while creating a spacious and low-maintenance living environment. Thus, we designed a home that promotes harmony and balance. Thus ensuring each element contributes positively to the occupants’ well-being. Editor’s Note: “Commanding the streets of Surat, this residence captivates with its […]

Read More

Redesign of 125-year-old Generational House Blends Modernity and Heritage | The Saar Studio

The redesign of the 125-year-old generational house strikes a delicate balance between honouring and preserving its rich history and embracing modernity. The fact that it’s nestled in the heart of a planned British residential area makes this project have deep significance. Redesign of 125-year-old Generational House Blends Modernity and Heritage | The Saar Studio The […]

Read More

Sunmica Designs: Great Shades for Great Beginning

Senses like touch and sight associate well with pleasure and satisfaction. Well-crafted Sunmica designs inject those emotions in varying patterns, textures, and thicknesses. People perceive these designs predominantly as a decorative element to view and comforting to touch. To define, ‘Sunmica’ is the name of a brand that has rewritten the history of laminates with […]

Read More

The White House Design Has A Seamless Visual Connection | Dipen Gada and Associates

The client, a marine rescue operations and engineering professional, chose a location for this white house design near the airport in Vanana, Porbandar. During the Covid-19 pandemic, they discussed various design concepts and plans for their house. The site, which measures 65,000 sq. feet, required three bedrooms, large openings, and a green connection. The client wanted […]

Read More

Modern Design House Is More Than Just A Space to Stay | seeders: biophilic architecture studio

From just being a space of stay, this modern design house has become a space of work, rejuvenation, and retreat. This can be achieved by bringing in nature through the design of livable biophilic spaces, which is our firm’s core philosophy and hence the name “seeders I biophilic architecture studio”. Editor’s Note: “This introverted residence […]

Read More

20 Modern Texture Paint Designs to Elevate Your Home Decor

Looking to add a fresh, dynamic touch to your interior design? Modern Texture paint designs is your answer! Unlike traditional flat paint, textured paint brings depth, interest, and personality to any space. Whether you’re aiming for rustic stucco finishes or sleek metallic accents, its versatility lets you customize your walls to match your unique style. […]

Read More

This Villa in Bangalore Has A Unique Take on Modern Japandi | InterioArch Design Studio

The villa interior in Bangalore beautifully combines Japandi aesthetics with modern design elements. The TV unit features elegant wooden panelling that complements the room’s earthy tones. A PVD-coated glass partition adds a touch of sophistication and subtly separates the living space. The furniture is contemporary, with clean lines and soft curves, creating a cosy yet […]

Read More

Drawing Room Interior Design: 20 Classic Ideas for Indian Homes

Have you heard of ‘Thinnai’? The evolution of withdrawal space has drastically changed from past decades to today’s decade with drawing room interior design. To all of you who don’t know what ‘thinnai’ means, it is a raised platform structure adjacent to the entrance of South Indian homes. It resembles charpai, chabutra, or manchaha in […]

Read More

A Classic Contemporary Office Space With A Touch Of Pastel Color Palette | Swastik Interiors

A Structure With a Simple Yet Aesthetic Facade Design | Studio HC