search

‘The Violet’ is a creative den filled with artistic expressions | Nestcraft Architecture

A ‘man cave’ for the architect which manifests his life, his inner likings and amplifies his aura as a person. A space for his team, his family and friends and for the people who want to utilize his expertise. A platform which facilitates exchange of ideas, learning, gatherings, leisure, work and living. A place which perfectly fits to his build/make as a person and an Architect. A casual setup for the team which suggests a homely but meditative space to keep maintaining the creative mood. We metaphorize the wholesome objective or intention to find out that unique out of the box element, ideology and philosophy in our design as The Violet – an Architects office.

Editor’s note: A sculptural accolade where dreams are worked upon and realized! The linearity of the structure bodes well for the insides, for it forms an elongated space where multiple elements birth identities. The mezzanine floor breaks the oneness of the volume and the splurge of light dictates a serene mood. The Violet prepares itself to be an exciting workspace, promising to brush the Monday blues away! ~ Nishal Sevak

‘The Violet’ is a creative den filled with artistic expressions | Nestcraft Architecture

Climatic response of the design

The envelope is designed as a simple rectangular one in the planar level, echoing the shape of the site with a south entry. The building is placed linear-parallel to the east-west direction. This ensures minimum exposure to the harsh sun.

The linear orientation of the building in east-west with openings flanking the width of the building (5 m) allows an ever-changing mood of natural lighting inside the space and cross ventilations. The east light in the morning navigates right through the entire length of 15 m of the building and vice versa with the dawn west light.

Planning

The plan is having minimum external walls and no internal partitions. It’s a single floor room with 5 m height having 2 mezzanine floors at the east and west ends. While the ground level inculcates 12 workstations it have a south entry foyer right next to the main door conceiving a waiting lounge and the admin desk. The mezzanine on west has a mini pantry accessed through a spiral staircase and the one in the east have the Architects space.

Space

The space suggests a hideaway from the city buzz once you are inside the compound. The indoor and outdoor spaces juxtaposed in such a way that both the spaces merge into one another rendering a feel of open office concept creating an inspiring place for visitors.

The single room open office concept promotes interaction, transparency, teamwork, open discussions and a vibrant learning atmosphere which helps to create a noble project. The altering space volumes/heights within the hall suggest verity of spatial experience. The double height in the grant foyer and the minimum height mezzanine floors at 2 ends suggests an array of visual connections within and outwards the building

Building materials and construction

Atypical to any design approach, the project displays a strong sense of desire to get away from the dogma of facade architecture by responding to the grass root principle of keeping it simple, engaging and blending material and color palette with contemporary undertones.

Fact File

Designed by:
Nestcraft Architecture

Project Type: Office Architecture Design

Project Name: The Violet

Location: Calicut, Kerala

Year Built: 2021

Duration of the project: 1 Year

Plot Area: 6 Cents

Built-up Area: 2000 Sq.ft

Project Size:1350 Sq.ft

Project Cost: 30 Lakhs

Principal Architect: Ar. Rohit Palakkal

Design Credits: Niveditha

Photograph Courtesy: Redz Photography

Contractors: Jijeesh K.M

Structure Engineers: Maple engineers

Products/Materials/Vendors: Lighting – changi / Sanitaryware – jaquar / Paint – asian paints /Hardware – hetitch

Firm’s Website Link: Nestcraft Architecture

Firm’s Instagram Link: Nestcraft Architecture

For Similar Project >> Computational and Parametric Design Methodologies Creates this Creative Office Space

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • A medley of concrete ceiling, crisp wooden surfaces and stated sophistication | Foxline Architects & Interiors

    20 Home Garden Ideas That Nurtures Nature