search
  • The Surat Diamond Bourse Unify The Vast Diamond Community | Morphogenesis

    The Surat Diamond Bourse brings a vast community together, uniting all activities of cutting, polishing, and trading under one roof. Over 90% of the world’s diamond pieces are from Surat, in the western Indian state of Gujarat. The city is host to the world’s largest community of diamond workers. Most traders, however, have to commute over 250 kilometers daily by train to reach Mumbai to conduct their business. As a result, it is impacting their cost of living and commuting as well as a healthy quality of life.

    Editor’s Note: “The Surat Diamond Bourse, with its sleek and meticulously curated design, unifies the extensive diamond community. Establishing a new benchmark in sustainability, this office building features interconnected horizontal and vertical spaces with ample shading. The grandeur of the building is amplified by designated offices, greenery-filled common areas, and informal workstations. Constructed entirely of Lakha red granite and Gwalior white sandstone, the building leaves a lasting impression on its surroundings and users.” ~Simran Khare

    The Surat Diamond Bourse Unify The Vast Diamond Community | Morphogenesis

    Surat Diamond Bourse

    Site Area And Climate

    With a built-up area of 7.1 million sq. ft. occupying a 35.3-acre site, the design redefines office building typology. At the same time, it is establishing new sustainability benchmarks within the hot and humid climatic context of Surat.

    A central axis anchors the building, connecting it horizontally and vertically across all levels. The Diamond Club sits as a monolithic insert on the site’s northwest. It extends from the free-flowing walls of the axis and taking advantage of the frontage for maximum visibility.

    Surat Diamond Bourse

    Towers and Orientation

    Nine office towers diverge from the central axis; interspersed with shaded courtyards for rest and recreation that can remain in use year-round. The 15-storey office towers orient towards the north-south, screening the harsh western sun and filling about 75% of the workspaces with diffused light throughout the day.

    The bourse surpasses the Pentagon as the world’s largest office building. It brings together 67,000 professionals under one roof, with independent and consolidated functioning for 4,717 offices ranging from 28 sq.mt to over 10,500 sq.mt., making it a city within a city. Its wide-ranging amenities include a sprawling 10,000 sq.mt food zone, a retail plaza, and over 8,000 sq.mt. of health and wellness, conference areas, and banquet facilities.

    Surat Diamond Bourse

    The Importance of Circulation

    Designing the world’s largest commercial building comes with the responsibility of enabling an extremely high level of efficiency. For its monumentality, circulation was one of the defining parameters. The primary challenge was facilitating easy and efficient daily navigation for 67,000 people through the high-security premises.

    Surat Diamond Bourse

    To manage large volumes of people within trading-time constraints, the building has walkable corridors across all floors, similar to an airport terminal, unifying it horizontally and vertically. The optimal travel distances from the site entrance to the farthest office module determines the functional proximity, which is under 4 minutes from the point of entry.

    Surat Diamond Bourse

    Flow Of People In Space

    The design allows the flow of people to minimize security such that once checked at the perimeter, traders can traverse the building multiple times a day. The structure rests on urban-scale columns that double up as seating areas.

    Collaborative History

    Transcending prevalent trends of conventional glass-enclosed, mechanically-cooled office buildings, Surat Diamond Bourse responds to the way of life of the diamond trading communities. The diamond traders have a history of working in a highly collaborative fashion, collectively utilizing the skill sets of different members.

    Surat Diamond Bourse

    The central axis thus functions like the building’s spine, creating an interactive hub comprising break-out spaces, green atria, and a host of visual experiences, allowing for multiple chance encounters throughout the work day. In addition, the building accommodates designated offices and greenery-filled common areas that double up as informal workstations, drawing from the existing culture of working in the open air.

    Surat Diamond Bourse

    The building creates a vibrant and lively atmosphere for the workforce with ample natural light and easy access to green pockets. The morphology, which maximizes mutual shading, ensures that the courts can support the way of life of the diamond community, including recreational activities and open trading like in a traditional bazaar.

    It is a well-known fact that the building industry is the largest contributor to global emissions of greenhouse gases. A lesser-known fact is that there is no bigger energy guzzler in the building industry than the office typology. 

    Surat Diamond Bourse

    This attributes to the high density of users in this typology and the fact that they consume a tremendous amount of energy for air conditioning and lighting. Surat Diamond Bourse directly offsets these challenges using low-tech passive strategies and modern technology. The orientation of the self-shading blocks cut out the harsh western heat within 15 acres of landscaping that further keep the site cool.

    Enhanced Microclimate

    100% of the building’s community and circulation spaces, equivalent to 30% of the built-up area, allow natural ventilation with passive cooling. The building flares out at both ends to funnel in prevailing winds through the Venturi effect while on non-windy days, staggered atria allow for the escape of hot air through the stack effect, thereby maintaining a pleasant internal microclimate.

    Greenery and Landscape

    Gardens distributed along the entire volume of the axis work as natural air filters, enhancing indoor air quality. 100% of community and circulation spaces, covering 30% of the building’s area, rely on passive cooling for ventilation.

    Surat Diamond Bourse

    On non-windy days, staggered atria interrupt the spine vertically, allowing hot air build-up to escape through the stack effect. The atria also incorporate green lungs that foster a pleasant internal microclimate without mechanical cooling. The building also features one of the largest installations of radiant cooling (approximately 20 kms of running length of radiant pipes per floor; the cumulative length is approx. 300kms). Energy efficient systems cool 40% of the built-up volume that uses chilled circulated water on the floors and ceilings.

    Energy Conservation Strategy

    The north-south orientation of the office blocks, coupled with the narrow depth of the floor plates, ensures that more than 75% of internal spaces are daylit, drastically reducing the dependence on artificial lighting. The common areas run on solar power throughout the year. A sensitive approach to achieving energy efficiency has led to the building consuming 50% less energy with a performance of around 45 kWh/sq.m./yr, compared to industry green benchmarks (110 kWh/sq.m./yr. as per Energy Conservation Building Code). These interventions have resulted in the building earning the Indian Green Building Council (IGBC) Platinum rating.

    The building, commissioned by the community of diamond traders, is built in a democratic manner, as a cooperative. The community ensures that the building cateres to the needs of all traders, with large designated office spaces for large-scale traders as well as informal courtyard spaces that allows small-scale traders to work flexibly.

    In addition, the diamond traders and facility managers responsible for the upkeep of the premises formed an integral part of the design team, ensuring that all requirements were factored in. The building is thus a result of the collective agency exercised by the community.

    Surat Diamond Bourse

    Material Choice

    Locally sourced materials were incorporated with a minimal waste-to-landfill approach. Lakha red granite and Gwalior white sandstone used in the construction have been procured from within a 300 km radius. Stone-working communities from the Deccan Plateau were employed at all stages, from quarrying to dressing and application.

    The project exemplifies the idea of decentralized development, symbolic of Surat’s progress and rapid economic growth. Apart from the facility itself generating employment in the area, manufacturing units were set up locally to support the construction of the bourse, further creating opportunities for growth in the area.

    Surat Diamond Bourse

    The construction of the project has aided the establishment of new social infrastructure, with schools and hospitals coming up as a result of community initiatives. In this manner, the building catalyzes holistic development in the tier II city while alleviating unchecked urban migration.

    Surat Diamond Bourse

    Fact File

    Designed by: Morphogenesis

    Project Type: Commercial Architecture

    Project Name: Surat Diamond Bourse

    Location: Surat, Gujarat

    Year Built: 2023

    Project Size: 7109035 Sq.ft

    Principal Architect: Manit Rastogi & Sonali Rastogi

    Photograph Courtesy: Edmund Sumner

    Source: Archdaily

    The Firm’s Website Link: Morphogenesis

    Firm’s Instagram Link: Morphogenesis

    Firm’s Facebook Link: Morphogenesis

    For Similar Projects >> A Realm Where The Innovation In Architecture Meet Legal Prowess

    Kitchen Island With Seating: 15 Design Ideas for Indian Interiors

    Kitchen island with seating truly serve as a family anchor in the home. They are more than just practical fixtures; the kitchen island with seating is the cornerstone of the family’s structure, fostering connection and unity. Its layout allows multiple people to move around the kitchen island with seating easily while working, enhancing spatial comfort […]

    Read More

    A Studio Design that Harmoniously Integrates with the Landscape | Studio Saransh

    Instead of a single studio design, different smaller building blocks are planned to create multiple landscaped courtyards. These are connected by open walkways, creating a seamless transition between different levels. Editor’s Note: “This architecture office in Ahmedabad transcends the conventional confines of workspace, embracing the soul and experience of place. With thoughtfully designed courtyards, open […]

    Read More

    This House with Courtyard Aligns to the Principles of Nature | ESSTEAM

    The architects set out on a beautiful journey to realise their dream in this house with courtyard on this 1500-square-metre piece of land. It is part of a gated residential society in suburban Surat, developed by fourteen acquaintances and friends. The spatial requirement for this house with courtyard included four bedrooms, one for the mother, […]

    Read More

    This Modern Bungalow House Design in Nashik is Functional and Aesthetic | Studio Frozen Music

    This modern bungalow house design is situated in a rapidly growing urban neighbourhood in Nashik City. The plot measured around 191.00 sq. m, and being a twin plot in an approved layout, the western face of this plot had to be a ‘common wall’ with no fenestration permissible on that side. The requirement was for […]

    Read More

    20 Kitchen Floor Ideas: Guide to Stunning Flooring Options

    Choosing from various kitchen floor ideas is a crucial decision that impacts both the functionality and aesthetics of the space. With various kitchen floor ideas options available, each material offers unique benefits and characteristics. From the timeless elegance of hardwood and the budget-friendly versatility of vinyl, to the durable practicality of ceramic tiles, understanding the […]

    Read More

    This Luxurious Villa Design Meets The Client’s Desire For A Light-Filled Space | Devra Architects

    361 Villa is situated on a prime 6055 sq ft. corner plot in New Chandigarh. Cassia Omaxe is a luxurious villa design that spans a built-up area of 8,000 sq ft. The contemporary design also meets the client’s desire for an open, light-filled, and ventilated space. This Luxurious Villa Design Meets The Client’s Desire For […]

    Read More

    20 Kitchen Cabinets Design Style: Design Your Dream Kitchen

    Kitchen cabinets design are the hidden heroes of interior spaces, orchestrating a symphony of function and form. These adaptable pieces go beyond their practical foundations,. It becomes the canvas on which designers can sculpt the very spirit of a room. From the slick minimalism of a contemporary home to the warm, rustic appeal of a […]

    Read More

    Vernacular Building Emphasizes The Harmony Of An Office In Nature | d6thD design studio

    Tribhuvana: “The Art of Building Responsibly” – Crafting futures utilizing new vernacular building that weaves tradition and innovation. “Architecture of Happiness” by Alain de Botton (2006) delves into the deep connection between architecture and human well-being. De Botton posits that our physical surroundings profoundly impact our emotions and happiness. He argues that our architectural choices […]

    Read More

    Quartz Stone For Kitchen: 20 Expert Tips to Transform Your Cooking

    Quartz stone has rapidly become a favored material for kitchen countertops and surfaces due to its durability, aesthetic versatility, and low maintenance requirements. This engineered stone combines the best qualities of natural stone and modern technology, providing homeowners with a surface that’s both beautiful and practical. Whether you are designing a sleek, modern kitchen or […]

    Read More

    This Concrete House Design Is Set In A Site Covered In Coconut Plantations | Zero Studio

    This concrete house design is amidst coconut plantations and other native vegetation belonging to a typical northern Kerala landscape. It is a very quiet and tranquil setting that doesn’t invite any kind of intrusions. Altering this and bringing about any kind of change called for a respectful approach. Editor’s Note: “With white walls, intricate screening […]

    Read More
  • This Modern Villa Design With A Contemporary Touch Is A Haven For Two | Tesor Designs

    The Art of Seasonal Rotation: Efficiently Storing and Swapping Seasonal Items