The Pavillion House : A Contemporary Abode Having Fragmental Wall As A Transition Element | Flyingseeds Design Studio

 

The Pavillion House : A Contemporary Abode Having Fragmental Wall As A Transition Element | Flyingseeds Design Studio

Project Description :

In the Contemporary world the definition of a home has evolved substantially. The Expectations and demands are changing from just Comfort, aesthetics and safety of a shelter to lifestyle, luxury, statement, a work of art with personalities in their own right. It’s the Architects’ responsibility to take up this challenge to not just meet these demands but bring in traditional and global concerns consciously on the board, innovatively. Conceding that each unique idea getting built as someone’s home will stay there for the sands of time and will influence the society, ecosystem in a micro and macro level. Thus the approach towards the idea and how it is nurtured, shall define the course of the private residence design.

Visit: Flyingseeds Design Studio

The site, around 25000 sq ft, was a flat, long rectangular profile orienting North-South with an existing house of the owner on the extreme South west segment of the plot and a vast garden towards north. 

The brief was to design a new contemporary house next to the existing, with the open garden all to it. This new house belongs primarily to the new Generation, two young boys who were about to start their own family soon. 

The Family being affable and social, always believed in meeting and hosting community gatherings often in their own premises, hence we were aspired to ideate a  zestful, young Contemporary Indian house nestled within nature, dedicated for recreational pursuit!

To start with, The Ground floor level was conceived as a free flowing open layout with blurred boundaries between the interconnected spaces, which eventually could act as one big public space when needed. 

The New house shares the entrance porch and reception with the existing house. Both the house units have been intentionally connected with an axial wall, which originates from the existing house, travels through the fascia of existing Temple and divides the entire building footprint in 1:2, which is further divided into three equal rectangular zones – Living, Common area and Private Zones stretching from North to South. The Fragmental Wall, as we call it, is the transition element, made out of indigenous limestone, articulated with strategic openings, between the Living, Drawing and Common lobby. Once in the entrance lounge, this free standing wall is the main guiding axis travelling throughout the length along the common lobby and Drawing room till the edge of the Pool.

On the south end of the Pool sits the secluded entity ‘The Pavilion’ overlooking the pool.  The glass Pavilion has been envisaged as the tranquil recreation hub of the house, floating above the pool, is the final destination of all the movement routes at ground floor level. It is connected to the semi-covered bar extending out of the Drawing room on one side and to the living room deck through glass steps over the pool on another side.

The Drawing room too participates with the pool on the east with large full height windows.  The flexible nature of the living areas moulds themselves by spilling over and merging together as per the size of the gathering.

A prominent existing Plumeria tree in the center of the rear Garden in North, induces the built mass and carves in a part of the garden deep into the core of the building, thereby bringing the nature indoors to bloom right in the center of the living pace and be in constant transmission with it.

The green court is secured by a double height glazing and an inclined north skylight on the top making it a large Green Terrarium  amplifying the openness and bringing in the abundance of North light throughout the day for the living and common areas. The living spaces are oriented towards the vast garden, features full height glass windows to invigorate transparency and undeterred views. 

The South façade of the house comprises a thick double cavity wall with small apertures integrated with specifically designed solar shading louvers to achieve efficient passive thermal insulation and block the harsh Sun of long summers of central India.

All the master bedrooms sit on the first and second floor and align to the south edge of the house.

The New house connects the existing one at first floor through a wide green bridge, right above the entrance portico. The connecting bridge and the terraces flaring out in north and south have been encapsulated with the spunky, light MS canopies with soft Tensile Fabric coverings that not just protect from sun and heavy monsoons but also distinctively compliments the heavy solid  built mass.

The clients being Art aficionados had huge collections of the legendary paintings and sculptures; the fragmental wall and others became the display background for the selected paintings and the souvenirs adds another layer of harmony and charm to the stimulating inside out environment of the ‘Pavilion House’.  

The House made beneficently comprises of a large recreation area, a swimming pool, a home theater, a fully fledged Gym, spa and huge open green lawn which was meant to host community gatherings however it got finished just before the world came to halt in March 2020 due to pandemic and the new house motive got reformatted and instantly suited to the present need of family to lock themselves in and relish the sublime living  all by themselves.

Fact File:

Designed by : flyingseeds design studio

Project Type : Residential

Project Name : The Pavilion Residence

Location : Bhilai, Chattisgarh.

Year built : 2020

Size: sq feet: 12500 sqft

Project Cost Appx: 5.5 cr INR

Principal Architect: Abhinav Chaudhary, Kakoli Bhattacharya

Lead Architects:  Abhinav Chaudhary, Kakoli Bhattacharya,

Design Team : Pushpendra kashyap, Shubham Jain, Akshita Rana

Photograph Courtesy: Abhinav Chaudhary

Products and Materials : Wooden Windows : Schueco | DGU glass : Saint Gobain | Sanitoryware : Gessi, Grohe, Geberit | Architectural Lighting : Luz lights | Flooring and Cladding : Indian limestone, Marble | Canopy : MS Stucture , Tensile Fabric

About Firm:

flYingseeds is a pragmatic initiative by free-spirited trained young Architects and designers who are passionate about innovation in designing spaces, like to share photos captured to observe the unnoticed beauty in everyday life , make music if weather instigates! .we consistently try to connect to deeper values of people. We learn and share. flYingseeds Studio was established in 2015 at New Delhi India as a team of highly trained and passionate Architects registered under Council of Architecture with a global vision in architecture and urban design. In Past 6 years the firm has dealt with various projects of multiple scales and vivid context, providing comprehensive architectural consultancy services to various organizations. We place ourselves as a comprehensive design consultancy with the Vision to remain at power with contemporary global standards of the field and simultaneously develop an indigenous design practice with an eye for Detailing, immensely explorative in terms of materials and construction techniques and keen concern for functionality. We thrive with every project with a unique idea, fresh story with our intuitive approach shifting the focus as per scale of the project, which is made possible with the composite use of latest cutting edge technology and creative use of existing sustainable ways of making structures with the team of finest vendors and contractors. The firm handles versatile architectural and interior projects in residential, commercial, retail, institutional and hospitality projects located at important centers like Delhi NCR,M.P. (Bhopal), Karnataka (Bangalore), UP (Agra, Lucknow), Uttaranchal(Dehradun), Himachal (Manali), Jharkhand (Ranchi), Chhattisgarh (Raipur) etc.

Website: Flyingseeds Design Studio

Facebook: Flyingseedstudio

Instagram: flyingseeds_studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *