Residence Exhibiting Modern Architecture with Palette of Neutrals and Embellished Accents | Space Designers

2.7/5 - (3 votes)

Residence located in Lucknow, this Grand Golf Villa is situated on a north-facing rectangular plot. Spreading across a plot area of 10200 sq. ft. The villa has a built-up area of 12000sq.ft.

Residence Exhibiting Modern Architecture with Palette of Neutrals and Embellished Accents | Space Designers

Visit: Space Designers

The surrounding environment is calm and peaceful as the site is in one of the newly developing areas of the city with a good road network connecting it to the main city center.


The design philosophy honors the unique personality of the client. The idea was to create a modern-style house while maintaining the balance between aesthetics and functionality. This residence exhibits a lavish outline giving it a unique visual identity in a typical neighborhood.

The villa consists of 5 bedrooms, a formal and informal living area, kitchen and dining area, a pooja room, a terrace garden overlooking the golf course, an entertainment room, and a home theatre.

The site is open on the front and rear sides. Considering the fact that the Rear side of the site shares its periphery with the premium Lush green Golf Course it is only apt to call it The Golf villa.

A homogeneous color scheme of greys and white is followed on the exterior with textures of wood and stone to create highlight elements on the façade. The magnificent double-height door crafted in natural wood, emphasizes the main entrance and gives the villa a palatial touch.

The living area: The space where the family would spend most of their time together has a magical and serene touch that enriches living. Shades of beige, the use of various shapes and materials reflect the beauty of a modern contemporary bungalow in every essence.

The primary goal was to create a cozy, comfortable, and well-connected house. As the villa is designed for a small family consisting of the client, his children, and his parents. The idea was not to let the huge scale of the house overpower and dominate the family.

The internal volume has been treated with a continuous green wall, imparting a homogeneous essence to it. Narrating calmness and tranquility is the chromatic sculpture suspended from the glass roof above. The staircase, the bedrooms, the living areas, the kitchen, and dining all open up at the central triple-height area which serves as the heart of the villa.

The plan is conceptualized in such a way that it promotes family interactions. A triple-height atrium covered with glass is designed at the central core of the house. This allows ample natural light to enter throughout the day. All the main corridors are planned along this Atrium enhancing the visual connection among various levels.  

The interiors are simple and elegant while at the same time exuding a sense of luxury. A rich and exclusive color pallet is used to add warmth to the spaces.

The lavish residence came out exquisitely well because it brought out the passion of users and the designers, which was aligned well by workmen, resulting in a seamless product. This villa is a place for the family to relax, enjoy, laugh, and create countless memories. As the owners intended, this is a celebration of ‘home’.

The interior in the bedrooms is an interesting blend of color pallets, simple lines, and coziness. Each space has been designed in such a way that it appeals to the individual user of the corresponding space, yet is perfectly in harmony with the rest of the house.

The first-floor bedroom is given a more contemporary look. Wooden battens are used in the false ceiling innovatively. The colors are made to pop out instead of using light textures to reflect the modern lifestyle of the younger couple.

The bedroom of the elderly parents on the ground floor has a traditional feel to it. A neutral color pallet with delicate accents and finishes provides a soothing and homely feel to the space. The bed backdrop is wrapped with floral wallpaper to create an aura of freshness throughout the space.

The house appears to be in complete harmony with its surroundings and embodies timeless beauty. In order to establish a good indoor-outdoor connection, a prudent installation of floor-to-ceiling height windows has been carried out.

The vision was to design a home in which a family would bond and co-habit well. The spatial requirements are fulfilled so that each member gets a certain amount of privacy while still feeling connected.

Fact File

Designed by: Space Designers

Project Type: Residence Architecture & Design

Project Name: Golf Villa – H/160

Location: Lucknow, Uttar Pradesh

Year Built: 2022

Duration of project: 18 Months

Plot Area : 10200 Sq.ft

Built-up : 12000 Sq.ft

Principal Architects: Jitendra Bhatia & Swati Bhatia

Team Design Credits: Kavit Bhatia

Firm’s Instagram Link: Space Designers

For Similar Project>>>Void: A Tropical Modern Home celebrating Raw Luxury amidst Lush Greens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *