Modern Minimalist Residence in Bengaluru extending its contribution to Climate Responsive Architecture | Haarsha Architects

 
5/5 - (1 vote)

Anchored in a serene neighborhood of Bengaluru city, there stands a unique minimalist residence work of architecture snugly tucked into a quadrilateral plot of land. The uniqueness of the architecture lies in its simplicity of form and palette, tastefully moulded in brick cladding and liquid stone to ideally suit the streetscape of the surrounding locale. Taking inspiration from its striking brick materiality that largely envelopes its elevation, the building is aptly called Brick veil.

Modern Minimalist Residence in Bengaluru extending its contribution to Climate Responsive Architecture | Haarsha Architects

Visit: Haarsha Architects

Portions of the building facade also showcase brick jaalis that facilitate privacy and re-engineer the quality of natural light entering into double-height communal spaces in the minimalist residence. Likened to functional art forms, the jaalis aesthetically uplift the building inside and out.


The 4-story abode elegantly towers over the landscape and faces the Southern skies in all its earthy glory. Its warm appeal perfectly complements the moderately-cool climatic conditions of a high-altitude city like Bengaluru.

In line with the simplicity of the facade, the building sweeps across the landscape in an orthogonal layout. The journey into the property begins from the stilt floor layout that accommodates a spacious parking lot for four cars, a home office and a home theatre. The habitable spaces start to unfold in the higher floor levels, accessible via an elongated pedestrian staircase that offsets alongside the building leading towards the entrance threshold from the street level.

The ground floor level accommodates the communal activities of the home, including a living, dining and kitchen, and one guest bed & bath. An exploration of double-height spaces commences from this floor plate via strategic staggering of upper floor levels.

The first and second floors accommodate the more private spaces sacrosanct to the home anatomy, with bed & bath spaces occupying the Southern and Northern facing pockets of the layout and an informal family living/bridge that is centrally located.

Furnishing and artful decor pieces add to the final touch, like statement light fixtures, mid-century modern furniture, and soft monochromatic palettes specific to each space. Texture-rich additions like rattan, suede tufted beds, timber false ceilings, and hardwood flooring; bold pops of accents in rust and toasty browns altogether enhance the experiential signature of Brick Veil.

A tasteful blend of simplicity and artfulness trickles into the interior compositions of Brick Veil. The base canvas of the interiors comprises brightly whitewashed walls and soft beige marble floors. Interior layering of accent and feature elements begins to personalize and add character to each space like decorative wallpapers and fluted wall panelling.

The building also showcases a strategic play of vertical surfaces with an unpolished finish that adds an organic charm to the architecture. The 3-dimensional element of the building gets further emphasized in the form of idyllic spill out balconies slathered with lush landscapes along the edge, seen on the upper floors. The planters complement the terracotta cladding, giving the impression of a fresh vertical garden.

A healthy social-life balance is key to the city kin, and an alfresco terrace on the second floor creates just the right space for entertaining. With spacious cast-in-situ seating and bar space, the terrace becomes conducive to a lovely social get-together.

Fact File

Designed by: Haarsha Architects

Project Name: Brick Veil

Client Name: Sreenivas And Mohan       

Year Built:  2021

Built Up Area: 7000 Sq.ft

Project Size: 2400 Sq.ft

Location: Bangalore, Karnataka

Principal Architect: Haarsha Ravendra Prasad

Design Team: Sarik, Harshitha & Chethan

Styling credits: Shruthi Rastogi

Illustration Credits: Haritha John Surrao

Consultants of the project: Sankalpa

Engineering: Manjunath Consultants

Photograph Courtesy: Shamanth Patil

Products & Materials: Façade:  Bangalore Tile Company | Sanitary ware: Toto n kholer | Paint:  Asian paints and lustre surfaces | Flooring: RK Marble | Furniture: Stanely living, Magari , Purple turtles, Beruru | Décor and furnishings: Home Stories, Anahatha Bangalore. | Windows: Fenesta | Doors : Kelachandra


Firm’s Website Link: Haarsha Architects

Firm’s Instagram Link: Haarsha Architects

For Similar Project>>>Modernist but Cozy Home retaining its Soothing Simplicity

Leave a Reply

Your email address will not be published.