search

Maheshwari House indulges in an intricate experience that caters all senses | Anil Ranka Architects

The site is located adjacent to the spiritual Osho Ashram. It is amidst lush green surrounding with no high rise buildings around. The brief of Maheshwari House was to design contemporary house for the family of ten people and their support staff. Being a joint family with people of three generations living together, the old parents were keen on the newer generations to always have glimpses of their beginnings and the history so far along the timeline. Considering this aim mostly customized artwork has thought to play a very important role in revealing history and culture acting as an expressive story telling medium to the younger generation. In the similar manner it acts as memoir to the older people who have always lived a very socio communal lifestyle throughout the years and will be accepting the change in this somewhat secluded house amidst nature away from the city might offer.

Editor’s Note: The design of Anil Ranka’s Maheshwari House absorbs the pure ambience of the adjacent Osho Ashram, with its minimalist material palette and lush greenery. One could feel serenity eminating from every corner, not to forget the gentle stream at the entrance and the expansive courtyards. The most captivating aspect is the mandir design, with its stone steps leading up like a stairway to heaven. – Gopika Pramod

Maheshwari House indulges in an intricate experience that caters all senses | Anil Ranka Architects

Design Process / Planning & Circulation

The site consists of 102 trees which we have retained by creating courtyards in our design. It is a timeless home with transition of era and generations to accommodate different demands. It is designed in a way that the user would experience the space not only visually but with all his five senses.

The house is divided into two levels ground floor and first floor. And the area is segregated into four zones Re-creational, Public, Semi public and private spaces to achieve complete privacy.

The built spaces are woven around the existing trees and built in resonance with the nature around it with least impact on the local ecology. The plan promotes cross ventilation. Passive cooling effect is achieved by correct placement of water body around the cluster and sky light with ventilators.

The courtyards planned in the house, help in stack ventilation. Inner spaces meet outdoor spaces without disturbing the functionality and circulation. Interior spaces open completely into the surrounding by the use of glass facade and deck areas.

Mandir

We see stepping stones along the water body leading to the Mandir. The white marble inside Mandir is giving the feeling of positivity and calmness, while colorful niches are adding a sense of drama to space. The pyramidal skylight above brings natural light to the space.

As you enter the house the water bodies with shrub bed on the both side of the pathway leads you to main entry off the parking area. From the entry the landscape provides a sense of privacy.

This lush green landscape around the house gives you an eye-pleasing and serene feeling.  Almost all the major trees have been retained and the whole structure is designed around them.

Formal Living

The first room we come across is the formal living on the left with double height ceiling and addition of skylight. The customized painting enhances the interior of the area while the grand black piano creates a sophisticated ambience.

The south wall is cladded with Travertine stone which is highlighted with skylight, so that the play of light and shadows act as live picture frame changing throughout day time. Large openings give amazing view and connect with the outside landscape and water body.

The sunken seating next to informal living area is a perfect cozy place for conversation. It is the main emphasis point and serene place for the gathering. Tickling sound of water calms you.

The art work of Krishna created by the use of stencil embossed during concrete casting. The engraving becomes a subtle highlight.

The interior of dining area consist of vibrant painting on the wall. The custom made dining table with chair along with customized concrete chandelier above gives the sense of richness. It also has an outdoor dining area. It is a great experience to have breakfast while listening to birds chirping around. We’ve framed the view of external Champa tree through the glass.

The large bedrooms in the house give the feeling of luxury. The material pallet in the tones of brown, grey and beige is ensuring the lavishness of bedrooms. Each bedroom has a courtyard planned around existing trees.

Also every bedroom has their own personal large terrace with landscape outside. Each area of the bedroom is lit by natural light coming through the courtyard. The bedroom has outdoor Jacuzzi with naturally lit skylight above. A bedroom is a pure representation of elegance and grace.

Courtyard

The narrow double height passage leads you to the heart of the house that is courtyard. It is the place in the house where you can connect with outside environment, while seating inside the house.

The indoor landscape along with water body, hanging lights and 26’ long swing leaves you with amazing experience. The cantilevered staircase surrounded by the big louvered window captures landscape around the site.

Spatial Experience

The interior engulfs a unified, minimum material palette in neutral tones. Spirit of zeal, liveliness and vibrancy is added with Indian local art forms like paintings, sculptures and through soft furnishing. Glass helps to connect outside and inside seamlessly, eventually the entire space echoes tranquility.

Material Pallet

Analyzing all the client requirements we defined our design vocabulary with an intention to create user friendly home and drafted our designs in its simplest and elegant forms. Hence we chose to engage into soothing earthy palette by bringing in the tones of greys and browns.

The natural and sustainable materials like, exposed concrete, sand blast finished grey granite complement the wooden flooring. The wallpapers, antique sculptures and soft furnishing add its own warmth and create visual interest for the user. The Furniture was kept minimalistic and modern. This design is an amalgamation of traditional living pattern and contemporary ambience.

Interesting Design Feature: Art As A Moment Of Pause

In these times where technology has made our lives fast, one usually finds a void created in the mental, spiritual, socio communal balance in humans. Here was an attempt to try and address this, with art becoming the tool of ‘Pause’. Though the house is quite big in terms of its scale and volume to human

Volumes

The Three-dimensional extrusion of the basic plan is modified to the context. The adaptation of basic geometric forms of the structure merges well with the surrounding. While moving closely around the house it expresses a different character when viewed from each perspective. The single mass is broken into modules, each having a different purpose. The modules are a combination of blocks with varying orientations, in response to the microclimate. The building is characterized by the overhang, which is creating interesting elevation and acts as a shading device for the structure. The glazed openings in the walls soften the volumes of the building. Slight color differences and stone cladding separates the volumes, creating an almost pictorial quality out of the different shades.

Fact File

Designed by: Anil Ranka Architects

Project Type: Residential Architecture Design

Project Name: Maheshwari House

Location: Koregaon Park, Pune

Year Built: 2020

Duration of the project: 2.3 Years

Plot Area: 65,000 Sq.ft

Built-up Area: 35,000 Sq.ft

Principal Architect: Ar. Anil Ranka

Team Design Credits: Ar. Junaid, Ar. Mohsin & Amisha

Photograph Courtesy: Onil Shah (Instagram)

Photograph Courtesy: Onil Shah (Website)

Products / Materials / Vendors: Wallcovering / Cladding – Stone Studio / Lighting – Endo / Doors and Partitions – Onsite / Sanitaryware – Kohler / Furniture – Fendi / Trussardi / Molteni / Alberta / Flooring – Italian Marble / Kitchen – Radiance Kitchen / Paint – Asian Paints / Artefacts – Anand Panchal / Wallpaper – Elemento / Hardware – Haffele

Consultants for the Project: Civil – Om Constructions / Interior Designers – Anil Ranka Architects Landscape Architects – Anil Ranka Architects + Shobha Bhopatkar / MEP & HVAC Consultants – Urja Consultant , Weatherspell, Satish Gharpure / Structure Engineers – Sunil Mutalik / Lighting Designers – Anil Ranka Architects / Acoustics Consultants – The sound factory

Firm’s Website Link: Anil Ranka Architects

Firm’s Instagram Link: Anil Ranka Architects

Firm’s Facebook Link: Anil Ranka Architects

For Similar Projects >> Naturally minimal: A tropical villa rooted in earthy essence 

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Urban House hosts a vivid play of light and shadows | Dipen Gada & Associates

    Meditation Space: The Language of Silence