search
  • Layout Of The House Was Reinvented To Create Well Spaced Rooms | Lalith and Jyothi Architects

    (48 Votes)

    Cocooned in a bustling neighbourhood of Hyderabad, Archana and Ramana’s house at NCC Urban radiates love and warmth. Curated for a family of four – parents and their kids, the home is designed to nurture the family bond. The existing layout of the house was reinvented to create well-spaced rooms that respect the family’s need for socializing and privacy.

    Layout Of The House Was Reinvented To Create Well Spaced Rooms | Lalith and Jyothi Architects

    layout of the house

    The living area is designed as one large space, segregated; yet seamlessly integrated into three units- a formal living area for visitors, a dining area, and an informal living area for the family. An extended deck has been created for the family to enjoy cosy evenings with a beautiful view of the city skyline.

    The formal living area accommodates a comfortable seating arrangement with seatings made from recycled wood. The space is defined and held together with a wooden membrane that has been thoughtfully crafted in chunks of recycled wooden slats with insertions of Jaisalmer angled ribs. This has been an intentional separator to seize the journey and anchor it in a way that lends to the journey further.

    layout of the house

    The other side of the screen serves as a background for the prayer nook. The screen is topped by a space frame that scales the space in a way that a sense of warmth is experienced. This gives a person standing under it a territorial definition – making him/her feel that they are in the realms of the pooja space;  yet being one with the rest of the space.

    layout of the house

    This space frame interestingly also lends to becoming a functional element to adorn the flowers and torans at times of festivities. A dining table abuts the pooja corner where the family gets together to eat, laugh, and share their day. The kitchen has a modern and sleek design with clean finishes which makes the space functionally efficient.

    layout of the house

    The informal living area serves as a common space that leads everyone into their rooms. In essence, this space binds the family together and accentuates a sense of privacy in the home. The entry to all three bedrooms cannot be directly experienced from the living area.

    layout of the house

    This has been done to create a sense of privacy and to establish a definition while entering into one’s own private space. A chamfered wall cladded in ribbed Jaisalmer stone leads to the master bedroom equipped with a walk-in wardrobe on the other side of the wall.

    The ribbing is done by hand and is a total charm in terms of its texture and grain. it lends itself to giving company and accentuating the entire experience of going into the bedroom.

    layout of the house

    The entry into the children and the guest bedrooms is from an incidental transition wherein, yet again, the ribbed Jaisalmer stone wall not only lends to giving company but also ends up becoming the focal point of the dining area. The only difference this time is that the wall isn’t chamfered.

    layout of the house

    A hint of local art and culture is seen in the home. The furniture is customized and made from recycled teakwood and finely crafted maddi wood which is locally available in the regions of Andhra Pradesh and has been sourced to create the artefacts which just don’t fit into the space but become one with it.

    The flooring is in calibrated Kota stone – polished to mirror finish in the living areas and the leather finish Kota has been used in the bathrooms and the decks.

    With ample attention to details like designated space for daily essentials has been thoughtfully integrated. All in all Archana and Ramana’s house is a fine example of a smooth and healthy collaboration – of holding aspirations and realizations of the same. Every spatial narrative has been beautifully crafted and the entire space comes together as a gesture of generosity and grandeur.

    Fact File

    Designed by:
    Lalith and Jyothi Architects

    Project Type: Residential Interior Design

    Project Name: Archana and Ramana’s house

    Location: NCC URBAN – Hyderabad

    Year Built: 2022

    Duration of the project: 6 Months

    Project Size: 2300 Sq.ft 

    Principal Architects: Ar. Lalith Mitta & Ar. Jyothirmayi Mitta

    Team Design Credits: Ar. Spoorthi Reddy, Ar. Gauthami Gandla, Ar. Gampa Pavani, Ar. Kiran Merit & Ar. Sumana Adurthi

    Photograph Courtesy: Kausik Srestaluri & Naveen Kumar Reddy Janga

    Products / Materials / Vendors: Finishes –  Stone and wood / Wallcovering / Cladding – Kotha stone, Jaisalmer yellow sand stone / Construction Materials – Kotha stone, Jaisalmer yellow sand stone, Plywood, laminate, veneer, recycled teakwood / Lighting – Havells / Doors and Partitions – Recycled teakwood, Jaisalmer yellow stone and brick / Sanitaryware – Jaguar / Windows –  Active green products Furniture – Tasleem – Hyderabad / Flooring – Ram Nivas Sharma – Hyderabad / Kitchen – Kanaram Kumar Paint – Ramesh Yadav – Hyderabad / Hardware –  EBCO

    Firm’s Website Link: Lalith and Jyothi Architects

    Firm’s Instagram Link: Lalith and Jyothi Architects

    For Similar Projects >> A Fusion of Minimalism, Muted Tones and Contemporary Aesthetics

    Foyer Area Design Of This 3 BHK Apartment Has Veneer Finished Main Door | HV ASSOCIATES

    “Aashiyana”- meaning “Home”, the foyer area design of this 3 BHK apartment has veneer finished main door beautifully fitted in exposed brick walls. When we peep in, a simple partition screen greets the visitor housing a Ganeshji illustration in glass. Foyer Area Design Of This 3 BHK Apartment Has Veneer Finished Main Door | HV […]

    Read More

    Natural Materials, Artisanal Craftsmanship, And Sustainable Living | 1 POINT SIX 18

    Embarking on a luxury interior design journey for a discerning young couple with toddlers, our exclusive design atelier aimed to cultivate a home exuding refined sophistication. Grounded in a passion for natural materials, artisanal craftsmanship, and sustainable living, we embraced the ‘Japandi’ design philosophy, seamlessly merging Japanese minimalism with the warmth of Scandinavian style throughout the […]

    Read More

    This Charming Mughal Style Home Is Rich In Traditional Architectural Details | MDRKE

    “Shubangana” project involves the meticulous restoration and redesign of Jaipur royals owned by Mr. and Mrs. Saxena. This charming mughal style home is rich in traditional architectural details and provides a unique canvas for our design firm to revive classic elegance while integrating modern conveniences. This Charming Mughal Style Home Is Rich In Traditional Architectural […]

    Read More

    This Residential Show House Was For A Client With A Highly Refined Taste | Art of Space Studio

    This residential ‘show-house’ was for a client with a highly refined taste and a keen eye for artful, minimalistic design. With emphasis on form, materials and light, we have used a playful and expressive contemporary language to create a bespoke, beautiful and functional home. This Residential Show House Was For A Client With A Highly […]

    Read More

    Design Effortlessly Blends Architectural Elements Like Arches And Latticework | MS Design Studio

    In this inviting living space, Scandinavian-inspired design takes centre stage, embracing natural materials and a soothing colour palette. With an emphasis on openness, the design effortlessly blends architectural elements like arches and latticework, enhancing the flow between spaces. Anchoring the room is a captivating wall panel, lending an air of sophistication to the ambiance. The […]

    Read More

    Material Arrangement Welcomes One With Wooden Fluted Panel | Shreesh Design Studio LLP

    Residential designs have an impending effect on not only the inhabitants but the designers as well. 36 Avenue residence by Shreesh Design Studio LLP seems to be a testament to that. Ways of functional, pleasant and efficient design are thoughtfully explored here. The entrance to this apartment itself is thrilling. An organized materials arrangement welcomes […]

    Read More

    This Residence Was Deeply Inspired By Korean House Design and Minimalism | Eijya Designs

    The clients had returned from Korea after 8 years and were very clear about their vision of their dream home. They wanted an open, clutter-free layout with abundant natural light maximizing the available space. Their vision for this residence was deeply inspired by Korean house design and minimalism. They sought functionality in all spaces with […]

    Read More

    Carving The Aesthetics of an Urban Dwelling | KASA 11 Architects

    Working on the blank canvas is always an exhilarating experience. However, confining in accords to the existing is always a challenge. Carving the aesthetics of an urban dwelling resonating with the family’s integrity and personality is never an easy task. Carving The Aesthetics of an Urban Dwelling | KASA 11 Architects The living room is […]

    Read More

    Abode of Hues: an apartment in Bangalore with a serene and joyous mood | DNC Studio9 LLP

    Nested within eastern Bangalore’s mushrooming residential landscape, this dwelling gracefully demonstrates the gusto with which colour can tint a home’s persona! Fittingly dubbed ‘Abode of Hues’, colour poses as an effectual thread which stitches a delicate map through the residence, tingeing each room with an individualistic identity while cohesively weaving the vast blueprint. This apartment […]

    Read More

    Elegance and Harmony: A Modern House Interior with a Natural Touch | V Shah Design Studio

    A 2200 sq. ft. small plot is transformed into a functional home tailoring to the needs of an IT professional husband and his homemaker wife. Nestled in Vadodara (Vassar) this residence is a testament to contemporary design and harmonious living. Designed with a keen eye for aesthetics, the modern house interior seamlessly blends modernity with […]

    Read More
  • Exquisite Statuario Marble Adorns The Walls And Floors | Tejomaya Architects & Interior Designers

    This Remarkable Showroom Design Redefines The Notion Of Tile Application | Aum Architects