search
  • Fashion Boutique | Yellow Studios

    Fashion Boutique | Yellow Studios

    Standing at the junction of the dense shopping complex, a small shop decorated with a vintage door that has potential to attract the customers, stands out amongst its neighbourhood.
    The boutique specifically showcases a premium collection of the client’s work who is a Surat-based fashion designer.While the client had been contributing to the industry
    on a small scale, a consistent growth into her business led to the decision of creating an official space in order to display her newest work, and the Reflex boutique was
    thus conceived.
    Starting out with the design, including working with the basic sketches of the property and reflecting ideas on paper. The property comprised of two areas on a floor plate, 1) the workshop and 2) the display and customer engagement space.

    fashion boutique

    Adjacent to the display wall, resides the reception table, a changing room and entrance to the workshop behind.An arched wall behind the reception table enlightens the area with a Persian look and the louvred doors of changing room and the workshop facilitate inner spaces with air circulation.

    The major constraint of the boutique was its ‘area’, which is quite tiny, breaking the typical notion of a fashion boutique. Conventions demand a big space for exhibits and customer engagement, however, the design was conceptualized to provide sufficient and workable space for all the functions.

    Once conceptualized, the process was realized around the fact that the client is a fashion designer herself, wished for creativity in the best sense but without suggesting a compromise in the level of the display and relativity of the interior.

    The door at the entrance facade is obtained by resizing a double shutter vintage door, in order to make the experience of the customers alluring as they walk in.The red arched film compliments the entrance door and provides a feel of royal entry.

    While customers are welcomed to a very informal space to interact with the owner and converse, the placement of vintage receptacle and bench binds the roots of Indianness to space inside.

    One of the concerns that the design had to adhere to was to ensure focus and highlight on the clothing line exposition to the best possible extent.The exhibit has been designed to be presented along the flow of the path as one walks ahead. Therefore, the softness of pinkish-brown jodhpur stone gives a subtle background to the exhibit which would minimize any chances of attention being diverted from the products. Floral motifs welded on the rods of the metal hanger compliments the display beneath.Furthermore, the Kalamkari and block printed fabrics, photo framed,
    are the owner’s patent ones that shows the relativity with the products displayed.

    Moreover, the lights have been so arranged that the products are kept in focus throughout.The ceiling, as well as the fixtures for lighting, have all been intentionally toned in dark shade, which would restrict visual connection beyond the eye level.

    The opposite wall to the display, features a unique wall installation consisting of 18 wooden printing blocks, each with different designs, along with a full height mirror that has been embedded in a vintage wooden door and pine wood shelvings, all of these provides a relative visual frame to the customers.
    The tight budget was also a constrain and with respect to it the designing has been done in a way that each and every installation was done in the boutique is sustainable.
    Together with the minimalistic interior space featuring red walls and brown wooden flooring, the store develops a bright yet introvert and inviting atmosphere for the customers browsing through a well-curated selection of premium ethnic wear.

    Project Name: Reflex Boutique
    Design Firm: Yellow Studios
    Principal Designer: Azaz Calcuttawala
    Design Team: Azaz & Jahal
    Client: Chetna Dhorajiya
    Location: Surat
    Area: 310 sqft
    Photographer: Tarak shah

    The Idea of Designing a Home That Gives Clients an Identity and Canvas | Mercury Architects

    With the idea of designing a home that gives the clients an identity and canvas, a home for joint family of 6 by combining their two adjacent flats was designed by Mercury Architects. The project ‘Evolve’ delves into where the clients can add their touches to their project. Altogether, without undermining the cohesion of the […]

    Read More

    This Hair Salon Design Serves As A Testament To Its Meticulous Design | Antariksh Design Studio

    Despite its petite size, this hair salon design serves as a testament to its meticulous design. Nestled in the heart of the vibrant city of Surat, Gujarat, this Hair Salon Design is not merely a grooming space but a carefully curated experience. One that seamlessly blends modern aesthetics with a warm, personal touch. Thus, catering […]

    Read More

    The Essence Of The Abode With The Art Deco Interiors Is An Intricate Dance | Studio Dashline

    With the art deco interiors, the essence of the abode lies in the intricate dance between boldness and softness, creating a dynamic residential abode in the cultural heart of Bangalore. At its core, this project is a celebration of architectural kinetics and art deco interiors. It is a poetic exploration of spatial context and a […]

    Read More

    This Contemporary Office Interior Design Exudes Luxury | Rathod’s Design

    Defying traditional ways, this contemporary office interior design exudes luxury and upbeat spaces. It creates a user-oriented work environment with beautifully integrated aesthetics within the design. To maximise productivity, it was imperative to break down the 3,400 square feet into many spaces based on the optimal workflow of the company. In an age of diverse […]

    Read More

    The Bungalow House Welcome You With Explicit Whites | Nitin Bagani Architects

    The bungalow house welcome you with explicit whites the moment you step inside the ground floor. The brightly lit lobby with some black accents and geometric patterns gives a very systematic organic entry into the abode of the residents. With the car parked below, we proceed towards the first floor, which houses the public areas […]

    Read More

    50 Best Wall Moulding Design Inspirations For Your Interiors

    Wall Moulding Design is a great way to amp up your space and elevate the overall look of your home. There are a wide range of moulding designs that can add a distinct character to your space. Wall moulding design comes from different kinds of materials, such as PVC, plaster, wood, etc. The right choice […]

    Read More

    This House In Indore Is Designed For A Joint Family Of 9-10 Members | Reflective Practices

    This house in Indore is designed for a joint family of 9-10 members, with common spaces such as the entry foyer, parking, mandir, home theatre, 1st floor terrace sitout, terrace floor with gym, and cabana whereas individually they have 5 bedrooms, a kitchen, a drawing room and a twin height living room. This is a […]

    Read More

    TADstories With Ar. Deep Sakhare | Barakhadee Studio

    Ar. Deep Sakhare, the founder of Barakhadee Studio, shares his passion for architecture and design which entwines with the admiration for travelling. Barakhadee Studio is an architectural and interior design studio, founded by Ar. Deep Sakhare in the city of Pune in Maharashtra. The firm focuses on approaching every project with a new perspective and […]

    Read More

    A 2900 Sq.ft House in Pune Completed Under A Span of 4 Months | About the Space

    Its not everyday you get a brief of completing a 2900 sq ft house in Pune under a span of 4 months. Taking this up as a challenge, the architects knew they had an exciting time coming up. Nestled in the heart of Pune, this apartment by About the Space is all things serene wrapped […]

    Read More

    A Design Ethos That Reflects The Serene Balance Of Japanese Minimalism | Vaktra Architects

    At the heart of The Zen Haven lies a design ethos that reflects the serene balance of Japanese minimalism and Scandinavian mid-century’s celebration of form and function. This residential space in Mysore is a sanctuary, a respite from the relentless pace of urban existence, and an homage to mindful living. The architectural narrative of Zen […]

    Read More
  • Modern Contemporary Residence | Charged Voids

    Mozzars Pizzaworks Interiors | Worksmith