Experiencing Slow Living with this Leisure Home in Tamil Nadu | Architecture Interspace

5/5 - (1 vote)

In a quaint little village, Kurumbagaram, near the port town of Karaikal in southern Tamil Nadu experiencing slow living with this leisure home in the vacation home of our client- a newly married couple and their parents. Intended to be a get-away from the hustle of urban life, the house is nestled amongst the shade of sandalwood trees, fruit orchards and paddy fields. This ancestral half acre land is a haven for birds and squirrels. The notion is to create a place that makes the residents feel connected with not only the surrounding nature but also their inner souls.

Experiencing Slow Living with this Leisure Home in Tamil Nadu | Architecture Interspace

Visit: Architecture Interspace

The architecture captures the emotions and energies of the land, which at one point supported a family of ten brothers and their mother’s meditation practices. The design evokes the simplicity of rural life using timeless design and materials. The building footprint is kept at 140 sqm to minimize impact on local vegetation and for an efficient microclimate. The house is set far back from the street allowing to create a beautifully landscaped buffer breathing space that gives only a sneak peek of the residence.


The semi-outdoor spaces and open courts are a contemporary take on traditional courtyards. They regulate the microclimate and create a dialogue between the indoor and outdoor environment. They are not limited in design as each space offers the complete vertical field of view from the land to sky which is very important in evoking the calmness of the mind.

The design philosophy is a mix between rustic themes based on the idea of living with nature and contemporary finishes to enable comfortable work from home weekends. The house frames its surrounding nature by offering unique views of the surrounding context. The core idea of the built environment is to bring back the rural way of life that the ancestors had and extend that to present day culture and context.

The architectural plan follows the primary aspects of Indian Vaastu shastra mandala. The built form consists of two cuboids hosting the living and cooking spaces with bedrooms separated for privacy. The connecting transition space is the dining area that is the heart of the house. The dining area overlooks the open court on one side and the outdoor deck and plunge pool on the other side. It acts as the central focal point of the house – in essence and in plan. The outdoor deck doubles up as family gathering space during festive occasions. The infinity plunge pool overlooks the fruit orchards and the 100-year-old artesian well from which it draws water.

Locally sourced Corten-effect steel boxes near Karaikal port break the monotony of the concrete and highlight the windows. The plinth of the entire house is tucked inside to give the building a raised look off the ground and thus reducing the heaviness of concrete and creating a sense of tranquility in and around the place.

For the interiors, a simple colour palette of black and white was chosen with earthy wood as accent. Lime-based polished grey oxide walls and black vitrified tile flooring set a monochrome and minimal background with bright coloured furniture and décor acting as contrast.

For this slow-living interiors, a simple color palette of black and white was chosen with earthy wood as an accent. Lime-based polished grey oxide walls and black vitrified tile flooring set a monochrome and minimal background with bright colored furniture and décor acting as a contrast.

Fact File

Designed by: Architecture Interspace

Project Type: Residence Architecture & Design

Project Name: House on a Farm

Location: Pondicherry, Tamil Nadu

Year Built: 2021

Duration of project: 1 Year

Plot Area : 15000 sq.ft

Built up : 1200 sq.ft

Project Cost Appx: 40 Lac

Principal Architect: Goutaman Prathaban & Madhini Prathaban

Team Design Credits: M. Prathaban, Thamizh & Mr.Kumar

Photograph Courtesy: Yash R Jain

Consultants for the Project:

Civil: M. Prathaban           

Products & Materials: Finishes: Grey Oxide walls | Construction Materials: Aerocon | Lighting: LED Lumen | Sanitaryware: Jaquar | Flooring: Italica

Firm’s Website Link: Architecture Interspace

Firm’s Instagram Link: Architecture Interspace

Firm’s Facebook Link: Architecture Interspace

For Similar Project>>>Distinctively Layered with Contemporary Design Elements and Boho Accents

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *