Earthy Farmhouse Design Weaved Around A Traditional Courtyard | Studio Inscape

Earthy Farmhouse Design Weaved Around A Traditional Courtyard | Studio Inscape

The farmhouse has been weaved around an existing tree in the farmland of 19 acres with a built-up area of about 2600 sq.ft. The Home has been designed around a visually connected courtyard from all spaces without losing the linearity of the space as the client brief. Compressed Stabilized earth blocks made from clay of the farmland, ergonomically designed sill levels, multi-functional non-rigid furniture layouts, human-scale- relatability, materiality are the factors that make the project sustainable and enhances the user experience.

Visit: Studio Inscape

Client Brief

The brief the client couple could not contradict more with each other. The lady of the house wanted a traditional courtyard house with rooms around it, but her husband felt that a linear house would be more functional. So, the challenge here was to design a courtyard house while still retaining the linearity of the space. Introducing a central connecting linear corridor along the court satisfied both the briefs of having a linear house and a courtyard house at the same time.

Design Ideology :         

A subtle foreground to the natures backdrop

The design visualization is to let the house merge and do the talking to the natural surroundings which are the backdrop to the house rather than it being the dominant characteristic overpowering its surroundings.

The thought behind the conceptualizing of the house goes back to the love of the organic farming of the client. The love that we share with the client of collecting antiques led us to develop a house that could accommodate their interests and also let the house evolve organically over time instead of creating rigidly defined spaces.

Materiality:

An extension to the exteriors

We were sure about keeping the embodied energy of the house low. To achieve that, we used bricks that were made on-site with excavated soil as flooring in the central courtyard which was also the skin of the structure. The brick walls and form finished slabs were left bare to merge with the surroundings.

The design is pivoted around the landscaped courtyard which treads through the building. The levels in the house from the courtyard to the common spaces not only changes the scale from space to space but also create a varied visual experience throughout the house.

Bedroom walls were lime washed to create a private and cozy feel. Tandoor flooring with black oxide skirting was used for the internal spaces. Reclaimed wood for the doors and windows, toggle switches with exposed conduiting sets an informal feel that we wanted to achieve. All the design decisions not only made the house very economical but also sustainable.

Furniture Layout

Activity Analysis -Multi-Functional Space

The furniture layout of living space accommodates an L shaped bench which serves as an informal interactive space bringing the warmth required for a farmhouse rather than a formal sofa set arrangement. Understanding the relationship we want to give within the spaces, the furniture layout in common spaces was planned so as to accommodate larger groups and also cater to individual/smaller groups without intimidating by visually connecting them to the exterior green farmland.

FACT FILE:

Firm: Studio Inscape

Clients: Mr. Aveena & Dr. Kavitha

Completion year:  2019

Type: Farm house

Gross built area: 2600 sft

Project location: Arur, Zaheerabad

Photo Credits: Ricken Desai

FIRM PROFILE:

“Studio Inscape” is a young Architectural design and research studio based out of Hyderabad by founding partners Ar.Chaitanya Padal, Ar.Kinnera Varma and Ar.Radha Neela. Our Studio is process-driven, making our core ideology to be humane and sensitive that resonates with today’s relevance to time but rooted in context and relationships with the past giving meaning and content to the spaces designed. We shape up built environments through the integration of craft technology and spacial design.

All projects at Studio Inscape are conceived through a research-oriented approach. Our design perceptions are rooted in sustainability, livability, and are transformative. As a collection of people from different backgrounds, we also believe that collaboration lies at the core of all good work. Regardless of method or medium, the greatest form of sustainability is to produce work of lasting value.

Website: https://studioinscape.business.site/

Instagram: https://www.instagram.com/studio.inscape/

Facebook: https://www.facebook.com/Studio-Inscape-Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *