Athulyam – Residence Design Juxtaposed In A Material Palette Of Rustic And Luxury | Design Boulevard

Athulyam – Residence Design Juxtaposed In A Material Palette Of Rustic And Luxury | Design Boulevard

“Athulyam”, which stands for incomparable in the Sanskrit script, has been the objective of this residence. This residence with a built-up area of around 7000 sqft occupies a site of 2400 sqft and houses a family of four. The brief given to us from the client’s end was to provide them with a home that reflects their personality. A home, filled with luxury and new elements.

Visit: Design Boulevard

The plan consists of three floors which house the common area, four bedrooms, a spa, gym, bar lounge and a terrace garden. The basement consists of the parking area and a home-theatre along with an office space.

 

The exterior of the residence was perceived, keeping in mind the material palette that we choose. The combination of exposed cemented walls, teak wood, funder max panels, and amazon slate cladded on the fin wall, maintains the balance between rustic and luxury. The planters intersect the verticality of the house and bring in an element of life to the elevation. The use of skim coating of concrete on the walls, adds to the various textures which have been composed proportionately on the façade.

The floor plans are inter-connected with double-height spaces, landscapes intersecting the floor plates and walls cladded with sandstones, customized with patterns according to the design language conceived for this project. In spite of having to utilize the site to its maximum content, the idea was to introduce green spaces within the building, which could become part of the house and grow with it through time. The entrance consists of a green wall, which leads one to the house. The living area is a double-height space, which is surrounded by pockets of planter beds and strips of the landscape around it. The dining area consists of a green wall on one side, to complement the language of the space.

The main challenge was fitting the program of the project into the given site constraint along with achieving a good quality of space with ample amount of natural lighting and a smoother transition between the indoor and outdoor spaces. This has been coupled with the process of improving the microclimate of the house, which is located in an urban area by introducing leveled landscaping along with our various other design elements.

FACT FILE:

Designed by: Design Boulevard

Project Type: Residential

Project Name: Athulyam

Location: Ramamurthy Nagar, Bengaluru

Year built: 2018

Size: sq feet: 7000 sq.ft.

Project Cost appx: INR 8500 per sq.ft. (built)

Principal Architect: Muzamil Hasham 

Lead Architect: Komal Menda

Photograph courtesy: Anand Jaju

Website: https://designboulevard.co.in/

Facebook: https://www.facebook.com/designboulevardbangalore

Instagram: https://www.instagram.com/designboulevard_official/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *