search
  • A Workspace For An Architecture Firm Blended With Studio-Oriented Environment And A Homely Feeling | AANGAN Architects

    KAARYASHALA ,A Workspace For An Architecture Firm Blended With Studio-Oriented Environment And A Homely Feeling. The vision behind the design and making of the new workspace was to bring the ideology of sustainable design practice and the two-decade-long journey in the form of a physical manifestation. It was envisioned to have a soulful process from the selection of site and context, space organization, construction material and methodology, and artwork.

    “Very rarely you come across office spaces that are very enthusiastic in its physicality, can literally fight-away Monday blues and actually create a feeling of home-away-from-home. Aangan architects have rephrased the functionings of an office space in this sensible structure”- Nishal Sevak(Co-Editor)

    A Workspace For An Architecture Firm Blended With Studio-Oriented Environment And A Homely Feeling | AANGAN Architects

    Visit: AANGAN Architects

    The design is not about attractive aesthetics, sophisticated furniture, or technical lighting, it’s about the idea of moving into a village, about making people believe in the idea of recycling and upcycling; not only material but space and context. In a world governed by ‘, what meets the eyes’, this is our place that ‘touches the heart’, a feeling that can only be experienced by being in the place.

    The KAARYASHALA is conceptualized around the core idea of Sustainability; be it the massing, the cross-section, the material palette, or details. The start point was reusing all that existed at the old office and the new place. Reuse, recycling, and upcycling were the precursors to design, both, the form and functionality were a by-product of these along with a strong response to climate. The simplistic plan form is a classic manifestation of the Firm’s philosophy of integrating people, place, context, and culture whereas the voluminous section concretizes our concerns about climatic response. Conceptualization of KAARYASHALA was a consuming process of achieving the informal amidst the formal, the vibe within the chaos, and most importantly balancing the co-existence of tradition & change. The idea to find opportunities in the obsolete and beauty in the ruins triggered us to redefine the meaning of aesthetics at KAARYASHALA.

    The manifestation of recycling, reuse, and upcycling begins with the selection of a site where the idea of upcycling an abandoned plot takes place and continues to the choice of every material till the designing of the smallest detail. Some of the major components were:

    1. Recycled construction waste bricks
    2. Plinth filling of construction waste from the old building
    3. Door & Window frames and shutter – Old salvaged wood (onsite + offsite)
    4. Main Floor: Wastage white marble & Brick floor made from wastage surkhi (brick powder)
    5. Main Compound Door – Old Salvaged wood
    6. Staircase treads – Old salvaged wood
    7. 60% furniture – repurposed from Old office, 20% Furniture – recycled/ upcycled furniture
    8. Mural – waste ply & waste fabric
    9. Designer light-waste fabrics
    10. Landscape – old pots and plants salvaged, wastage coarse sand from in-situ mix concrete, old salvaged Kota stone
    11. Accent partition behind reception- old roof clay tiles.

    Linear planform is derived in a manner that reminds us of the traditional Gala-type houses of Surat City, which are infused with 3 types of yards- Front-yard, Courtyard, and Backyard. The set of three yards acting as communed pockets profuse the spaces with placeness & nature. With Sustainability being the core principle of the design philosophy, the N-S orientation of the plot is substantially utilized to fetch in natural light and wind through the front and rear doors positioned at extreme ends of the building.

    The plan showcases some of the very deep-rooted characteristics of the Firm;

    • An open Plan that offers transparency.
    • A formal set-up, yet an Informal vibe that retains the Studio-culture.
    • Flexibility and transformability as an open platform for public participation in the form of exhibitions, cultural eves, etc.
    • A ‘home away from home’ character that refrains it from behaving as an exhaustive workplace.

    Fact File

    Designed by: AANGAN Architects

    Project Size: 3065 Sq.ft

    Year Built: 2021

    Location: Surat, Gujarat

    Project Type: Office Architecture Design

    Principal Architects: Vishal Shah & Vishal Desai

    Consultants for the project:

    Structure Engineers: S & V ENGINEERS

    Project Coordinator: Deval Desai

    Project Engineer: Jigar Ariwala

    Drawing In Charge: Mayuri amale

    Landscape: Niti Shah

    Furniture And Accessories Design: Dimple Jariwala, Payal Lukhi

    Artwork: Prakruti Desai

    Fabricators: Mr. Mahesh

    Flooring And Tiling: Mr. Dinesh

    Carpentry: Mr. Sandeep Abu Dudiram

    Photograph Courtesy: Pratikruti09

    Source: ArchDaily

    Products & Materials: Hitachi Air Conditioning, Kesarjan Construction System, Kohler, LA fit, R R Kabel, Telesia Windows

    Firm’s Website Link: AANGAN Architects

    Firm’s Instagram Link: AANGAN Architects

    Firm’s Facebook Link: AANGAN Architects

    For Similar Project>>>Communicating Luxury And Elegance Along With Peace

    A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL

    Sidra, meaning ‘tree in heaven’, is a quintessential tropical modern house nestled in the rich landscape of the coastal city of Calicut. In this abode, nature and architecture come together to weave a symphony of tropical living experiences. A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL Bawa: The […]

    Read More

    The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio

    The multigenerational home is a thoughtful play of levels, optimizing proximity and ease of movement. We tried to fuse the contemporary forms with the attitude of vernacular space-making. The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio Integral to the cultural, social, religious and geological identity, every place has its […]

    Read More

    20 Bedroom Mirror Ideas To Make Any Space Look Enhancing

    Bedroom mirror ideas influence the space in a very intrinsic manner. They can enlarge a small bedroom space by the reflections. Bedroom mirror ideas can add glitter to dull spaces and make them interesting. They can be enchanting once placed in different forms and shapes. Bedroom mirror ideas must also be placed carefully according to […]

    Read More

    The Slope House Design Of This Weekend Retreat Beckons Tranquility-Seeking Souls | Tat Atelier

    Nestled within the undulating embrace of mountainous terrain, the slope house design of this weekend retreat beckons tranquillity-seeking souls to immerse themselves in a sanctuary that harmonizes seamlessly with nature’s contours. The client’s vision was to create a familial haven, a space where cherished moments could unfold amidst the serene backdrop of nature’s grandeur. Upon […]

    Read More

    Small Open Kitchen Designs: 20 Ideas For Compact Spaces

    In large urban centres, small open kitchen designs are a common feature of many homes. In Indian households, where the kitchen is one of the most frequently used spaces, it needs to be comfortable, functional, and aesthetically pleasing. The absolute dream is a spacious kitchen with sky-high ceilings and ample natural light. However, many of […]

    Read More

    Residential Architecture Is Meticulously Crafted To Meet The Diverse Needs | GVQ Design Studio

    SASWATHA, the residential architecture project by GVQ Design Studio, is located in Thrissur, Kerala. This thoughtfully designed home caters to a joint family consisting of two brothers, their families, and their parents. Spanning approximately 2,700 sq. ft on a 15-cent plot, the residential architecture is meticulously crafted to meet the diverse needs of a multi-generational […]

    Read More

    This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects

    Situated in Maharashtra, this exceptional hotel in Solapur stands as a beacon of innovation and cultural celebration. Thus embodying a harmonious fusion of traditional elements and contemporary design principles. This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects Design Concept Welcome to Hotel Karuna, an architectural marvel meticulously crafted by […]

    Read More

    The House Facade Sits In A Picturesque Scene | Panji Associates

    Against the backdrop of the clear blue sky, the house facade sits in perfect harmony, creating a picturesque scene. Isiri is situated in Navanagar, Bagalkot district, Karnataka. The site faces east and covers an area of 4,800 sq. ft. This residence is for a family of four. To tackle the hot and dry climate, we […]

    Read More

    A Zen Design That Serve As A Celebration Of Life Within The Home | The Grid Architects

    The idea is to create a zen design that serve as a celebration of life within the home. Ethos and Design Concept: Architecture meets Zen Design in an Urban City. The Enso project is named after the Zen symbol for the circle. It adopts a holistic architectural approach, integrating the building with nature’s rhythms. It […]

    Read More

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Editor’s Note: […]

    Read More
  • TADstories with Vamshi Krishna Cherupally I Yellow Architects

    The Amalgam Of Contemporary Elements With A Touch Of Indian Form | Studio Synergy