A Residence Having Minimal Aesthetics Amalgamated With Stark Traditional Details | SATKRIYA

4.2/5 - (5 votes)

In the city of dreams, Kozhikode, just tucked away from the chaos, in a friendly neighbourhood with homes all around, was 17 cents of land. On a rather broad site, a linear planning was a conscious attempt to huddle all built spaces together making for a cozy abode while leaving much of land as green frontage.

A Residence Having Minimal Aesthetics Amalgamated With Stark Traditional Details | SATKRIYA

visit : SATKRIYA

A couple, where the husband is an NRI visiting the family once very year and the wife a faculty at the Government Arts & Science College, an hour’s drive from home, came to us wanting a space for themselves and their 3 little munchkins- 2 boys and a girl, all studying in lower primary school.


In the discussion for what their dreams should manifest like, we saw a contrast. When the husband talked of minimal aesthetics, just enough spaces and interior treatment, the wife spoke of traditional detailing and ethnic reminiscence. The husband being a banker by profession and the wife being a dancer by passion, it is quite a combination we had struck on. Now we need to get them home. How do we?

However regarding their home’s overall appeal they were as synced as can be. They wanted a very contextual aesthetics that blended in and kept true to its sense of place. Low maintenance was mandatory.

Tackling this scenario, the obvious approach ahead was to keep both, equally live in the canvas. We struck a balance by designing a residence having minimal aesthetics amalgamated with stark traditional details here and there such that both exist.

However one would instigate the other and the much contrast may not give each of them a sense of harmony. So conceptually we approached to strike a middle ground between the two. Minimal yet traditional flavours. Breezy, clutter free yet tasteful.

The linear planning helped tuck the private spaces away from the front landscape, keeping all common areas with a wide view to the front landscape and adjacent garden pockets. A modern interpretation of the contextual aesthetics was attempted in the home’s design details.

Full wide wall openings look out to much open spaces negated the otherwise humble space dimensions. The linear connect between the common areas and private rooms sought to be a gallery of sorts with a wall set for family photos and likewise.

Local materials like the teracotta roof tiles, jalis and the exposed laterite stone walls grounded the built form in a way its existence lay, one with the ground.

The subtleness in the predominant colour palette and occasional pops in an ethnic tone and certain accents using wood details, ethnic prints on fabrics, etc. brought the minimal and the traditional together in harmony. Breezy will still artistry.

The entire front yard walked into the common areas of the house, gracing the insides blissfully with ambient natural lighting and much breezy air movement.

The informal landscape design brought in a sense of transition with ease from the indoors to the outdoors. The visual connect from the indoors to the outdoors by means of the wide openings, brought a permanent relation that kept one moving to the outside seamlessly.

Much to the delight of the couple who dreamt their own contrasting visualisations of their home to be embraced this abode with quite contentment as a place they both can be.

FACT FILE

Designed by : SATKRIYA

Project Type : RESIDENTIAL

Project Name : OUR SPACE

Location : CALICUT, KERALA, INDIA

Year Built : 2020

Duration of project : 3 YEARS

Plot Area : 687 sq.m

Built up : 362 sq.m

Project Size : 3900 sq.ft

Project Cost : 1.25 Cr

Principal Architects : Ar. KIRTHI SUVARNAN & Ar. SATHEES A. V

Photograph Courtesy : Ar. PRASANTH MOHAN

Products/Materials/Vendors : Wallcovering / Cladding- Locally sourced laterite stone / Lighting – Kiara, ABC Lights, Calicut, Kerala / Doors and Partitions- Fenesta / Sanitaryware – Grohe faucets, Roca sanitary Windows- Teak wood custom made / Furniture- Homework Living / Flooring – Kajaria, Qutone ceramics Kitchen – Custom made / Paint – Asian Paints / Artefacts – Kiara / Hardware – Hettich kitchen hardware, Godrej locks.

Firm’s Website Link : SATKRIYA

Firm’s Instagram Link : SATKRIYA

Firm’s Facebook Link : SATKRIYA

For Similar Projects >> ‘THE GULLY HOME’ IS AN EMBODIMENT OF CLIMATE RESPONSIVE AND FUNCTIONAL DESIGN PRINCIPLES

Leave a Reply

Your email address will not be published.