A Modern Design Residence that Perfectly Aligns with the Philosophy of Contemporary Living | The Space Story Architects & Designers

3.2/5 - (5 votes)

The ideology behind designing this modern design bungalow was to offer clients contemporary living wrapped in warm textured minimalist interiors. 5 bedrooms, hall, kitchen, dining, mandir along  with a gathering hall which should not be connected to their main home were basic requirements received from the clients. Based on the requirements the designing was completed in ground + 2 floor and top terrace. With a single car park, the ground floor consisted of a servants room, one main entrance  for the main home and an additional entrance for the gathering hall along with a store and toilet.

A Modern Design Residence that Perfectly Aligns with the Philosophy of Contemporary Living | The Space Story Architects & Designers

Visit: The Space Story Architects & Designers

The entrance foyer was kept short and simple, completed in natural stone wall on one side with staggered steps which created space for landscape pockets along with a veneer and brass inlay finished double door. The Leaf motif handles completed the door’s elegance. As we enter the lobby area, the book-matched tile flooring pattern which continues on the front wall gives an essence of endless lobby. To beautify this space a white marble pedestal along with Krishna statue was set up.


The main gate to the bungalow was a sliding folding gate made in CNC cut MS sheet which also reflected a story related to clients philosophy of living.

On the first floor the living, dining, kitchen, mandir, store, utility, terrace with parents’ bedroom was spaced out. From the beginning only the idea for the living area was to create a double height space so as to connect it with the bedrooms on the upper floor which opened out into this space through a family/passage area.

This double height space of the living room which also connected the dining, kitchen created a sense of interactive sessions between the members of the house. Living room had huge double-height windows on the north side so as to take in ample lighting throughout the day. This was controlled through double height motorized curtains. We also managed to create landscape pockets around the living so as to have connectivity with nature while still being on the upper floor.

As the interiors were based on minimalistic principles, it gave us the opportunity for smart furniture which turned out to be partitions or visual screens in some areas. Different tile designs were used to highlight different spaces. The kitchen dining area was a semi-open plan so as to be still connected to the living area.

The overall material palette was kept in a minimalistic way so as to feel oneness throughout the bungalow. A common veneer with changing laminate colors for each room gave them their own identity but still being connected to one another.

One of the kids’ bedrooms shared by two brothers was completed in a grey and blue theme while the other room which belonged to the sister was designed in a yellow theme. Both kids’ bedrooms have landscape pockets connected to their bathrooms so as to have an inside outside feel. As the plot is facing towards west, we had to create more open spaces like balconies & terrace on the this side of the bungalow so as to minimize the direct heating effect on the spaces inside.

On the second floor, the master bedroom and two kids bedrooms connected through the family cum passage area. While planning the master bedroom along with walk in wardrobe, due to shortage of space, we had taken the entire walk in wardrobe area in a cantilevered form that overlooked the living area and later on this hanging box in the double height space and the front elevation, became the main attraction of the bungalow. The back wall designed for the master bedroom which was in wooden battens was created out of wastage that was generated while making other furniture of the bungalow.

Fact File

Designed by: The Space Story Architects & Designers

Project Type: Residence Architecture & Design

Project Name: Mantri Abode

Location: Latur, Maharashtra

Duration of project: 1.5 Years

Plot Area: 2250 Sq.ft

Built-up: 5200 Sq.ft

Project Cost Appx: 2.2 Crore

Principal Architects: Aakash Brijwasi & Saloni Brijwasi

Photograph Courtesy: Dheeraj Biyani Photography

Consultants for the Project

Civil: Mehul Somani

Structure Engineers: Anand Mulge

Products & Materials: Finishes: Veon Veneer & Merino Laminates |Wallcovering / Cladding: Indu Tiles | Sanitary ware: Jaquar | Flooring: Indu Tiles | Kitchen: Sleek Asian Paints | Paint: Asian Paints

Firm’s Instagram Link: The Space Story Architects & Designers

Firm’s Facebook Link: The Space Story Architects & Designers

For Similar Project>>>Clean & Crisp Workspace Design Inspiring Productivity 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *