search
  • A House that Expresses a Good Fusion of Contemporary and Tropical Styles | ID+AS Architects

    The clients wanted a house that expresses a good fusion of contemporary and tropical styles. They were looking forward to bringing in an ample amount of light and ventilation in the building along with connecting to the surrounding outdoor spaces.

    A House that Expresses a Good Fusion of Contemporary and Tropical Styles | ID+AS Architects

    Visit: ID+AS Architects

    The exterior of the house reflects the contemporary style of architecture with vertical lines running parallel to one another defining the mass and void of the building whereas horizontal lines define a hierarchy of different levels in the building. The vertical lines highlighted by stone cladding balances the humble color palette used in the building’s exterior.

    As one enters the building premises, they are welcomed by the soothing sound of the water body at the entrance door and the enchanting sound of the bells that hangs from the pergola shading the complete doorway. The main entrance opens to the foyer unit having the collection of artifacts secured by the client over the period.

    The foyer unit not only defines the foyer area but also provides a glimpse of the green space that lies ahead. As one transcends further, they are taken aback by massive internal courtyards on either side of the walkway that connects to the living area. The courtyard on the right facing the road opens to the sky through an L- shaped skylight that creates an invisible veil between the internal and external landscape.

    The meticulously crafted MS framework with glass covering allows the eastern sunlight to enter the house by creating patterns on the wall and the floor enhancing the architectural beauty of the house. “Unique patterns come every day and it’s fun to watch them change throughout the time!”

    Exclaims the client who further adds the story of glass opening on a rainy day when the family sits on the courtyard with a cup of coffee watching the rainwater cascade down the glass wall creating an entirely different backdrop to the home they live in.

    The living area adjacent to the courtyard is lit in a warm palette of colors and veneer flooring connects the warm living area to the adjacent green courtyard. The courtyard on the left opens up to a skylight that lights up the space in the second half of the day. This courtyard extends to the dining area followed by the kitchen.

    A traditionally designed pooja room sits in the center of the courtyard with stone pavement connecting the sacred area with the circulation space. The traditional pillars supporting the chamfered roof were custom-made and imported from Kerala to add the traditional touch to the contemporary concepts.

    Parallelly located, the cantilevered wooden staircase takes one to the next floor. The first floor is designed more as a private zone with 2 bedrooms and a family area which further opens to the large balcony at the eastern facade of the building. The bedrooms have a mixture of light and dark color palettes with redwood flooring.

    The private family area serves as a common space to this floor. This area connects the courtyard at the lower level and still keeps the privacy of the user intact. One gets to see the drama of light and shadow through a closer lens. The family area opens to the balcony on the eastern facade of the house where one can experience the richness of the surrounding greenery.

    The second-floor houses only a barroom with the rest of the area dedicated to an open terrace. Part of the open terrace area is covered by the water body with the larger part covered by the planters.

    Fact File

    Designed by: ID+AS Architects

    Project Type: Residential Architecture Design

    Project Name: Twin Courtyard House

    Location: Rajarajeshwari Nagar, Bangalore

    Year Built: 2021

    Duration of project: 2 Years

    Plot Area: 2,327 Sq.ft

    Built up: 4100 Sq.ft

    Project Cost Appx: 90 Lakhs

    Principal Architect: Asad Khan

    Team Design Credits: Aishwarya, Umair, Navyatha, Shaiba, Abhinaya & Sneha

    Photograph Courtesy: Lazer Lenz Photography

    Structure Engineers: RS Consultants

    Products/Materials/Vendors: Sanitaryware: Jaguar / Kitchen –Hettich / Paint – Asian Paint.

    Firm’s Website Link: ID+AS Architects

    Firm’s Instagram Link: ID+AS Architects

    For Similar Project>> A Home that Exudes an Organic Lifestyle, with Spaces Specifically Designed to be Meditative

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Step Inside […]

    Read More

    This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The Crossboundaries

    This sophisticated and comfortable home is a testament to minimalist charm. It embraces a harmonious blend of sleek, functional, and comfortable living. Upon entering, a sense of calm envelops you as the minimalist aesthetic continues to unfold, with each room showcasing distinctive, unique features. This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The […]

    Read More

    15 Sustainable Interior Design Tips For Eco-Conscious Spaces

    Sustainable interior design implies the modern aspect of crafting spaces and understanding varying styles and trends. The need for eco-friendly design emerges from various challenges such as climate change, cluttered space, and losing touch with nature. Sustainable interior design follows the principles of green design, connecting the hues of earth and the texture of nature, […]

    Read More

    Home in Indore Has An Air of Elegant Simplicity | AS Design Atelier and KN Design Studio

    Perched on the gentle slope of County Walk’s lush landscape, the 5000 sqft home in Indore stands with an air of elegant simplicity, its sloping roof harmonizing with the natural contours of the land. At the forefront, a vibrant garden greets visitors with a colorful array of blossoms, a serene oasis contrasting against the structured […]

    Read More

    This Home in Delhi is a Structure That Stands Out From its Surroundings | Interactive Design Studio

    Situated in the town of Gujranwala, this home in Delhi is one such structure that stands out from its surroundings. This visceral instinct reflects in the exteriors defined by angular forms, an architectural expression that speaks volumes. Amidst the colour and chaos of the bustling street, the Corian facade embraces greys and whites. Thus, it […]

    Read More

    The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture

    The earth-hugging inclined porotherm block jali wall act as an entrance portal, unveiling their welcoming stance as one approaches this one-acre farmland. These Porotherm Block walls seamlessly transition into the primary roof structure, exuding its subtle form. The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture Design Concept Nestled amidst sprawling […]

    Read More

    This Renovation Project Revolves Around A 20-Year-Old Residence | Studio Detail

    The renovation project revolves around a 20-year-old residence situated in Koramangala, Bengaluru, within the urban fabric. This transformation goes beyond reshaping physical spaces; it’s a profound endeavour to create a home that seamlessly integrates with its inhabitants, whether through the warmth of sunlight, the soothing presence of the wind, the flash of water, or by […]

    Read More

    This Modern Villa Is On The Outskirts Of Surat Diamond City | Ck Architect & Interior Designer

    Nestled amidst the tranquil expanse of lush landscapes, this villa on the outskirts of Surat diamond city by CK Architects is a prime example of modern elegance and serene living. Designed for a family of three, this idyllic retreat is designed to blend seamlessly with the natural surroundings while offering all the modern comforts. This […]

    Read More

    This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects

    We call this villa holiday home as the client stays in Mumbai, and this is his second home. This project is a 585 sq yds. villa with a total of 6300 sq.ft area. This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects As we enter, there is a huge lawn […]

    Read More

    The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors

    Nestled within an urban landscape, the elegant interiors of Travertine House is the perfect balance between modern aesthetics and natural elements. The House showcases a seamless fusion of indoor and outdoor living, ingeniously incorporating overhangs, lights. The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors Living Room This residence exhibits a refined beauty […]

    Read More
  • This Home is All Things Nostalgia, Texture and Quaint Colors | The Design Plexus

    Navigating Plumbing Problems: DIY Solutions vs. Professional Expertise