search
  • A Home That Strikes A Balance Between Sophistication And Comfort Design | architect K atelier

    The client envisions a home that strikes a balance between sophistication and comfort design. Additionally, a design that not only meets the practical needs of a residence but also embraces natural elements. One that allows an abundance of light and ventilation to permeate the living spaces. Moreover, the emphasis is on creating an atmosphere that fosters well-being, tranquility, and a seamless connection with the surrounding environment as a result of it.

    Editor’s Note: “An elegant linear facade graces the streets of Bhopal, characterised by its minimalist design and the interplay of solid and void elements. The CNC metal jali, with its intricate details, adds to the allure of the facade while shielding the residence from the harsh sun. thoughtful spatial planning and conscious interior design choices result in a balance between functionality and spiritual sanctity.” ~Simran Khare

    Firm’s Approach:

    “Our architectural approach is an intricate dance of creativity and pragmatism. Certainly this is evident in our project nestled within the confines of a 1500 square feet plot. Guided by a commitment to efficient space utilization, seamless transitions, a harmonious connection with nature, and a nuanced infusion of luxury and tradition. Altogether, as a result of it the design unfolds as an exemplar of sophisticated living within compact dimensions.”

    A Home That Strikes A Balance Between Sophistication And Comfort Design | architect K atelier

    comfort design

    Spatial Planning

    Spatial transitions played a pivotal role in crafting an environment that felt expansive and interconnected. The layout was conceived as a dynamic sequence of spaces, ensuring a seamless flow from one area to the next. The layout plan unfolded as a narrative of spatial harmony.

    It invites inhabitants on a journey through a series of interconnected, purposeful spaces. However, our project is not just a response to a plot size of 1500 sqft. It is a celebration of ingenuity and creativity within constraints. It offers a glimpse into the transformative power of architectural innovation and comfort design.

    comfort design

    A striking feature of our design was the deliberate integration of greenery. Considering the lush green context of the surroundings, we sought to bring nature to the forefront of the house. Gardens, terraces, and strategically placed green spaces were seamlessly woven into the design.

    Following this infusion of green terraces at both above floors not only elevated the aesthetic appeal but also created a sense of tranquility. Additionally, the terraces offer a reprieve from the urban hustle. It was a conscious effort to create a residence that did not exist in isolation but rather as a contextual addition to its urban environment.

    However, the house aimed to be more than a structure. It sought to be a living, breathing entity that responded to the needs of its inhabitants and its urban context.

    comfort design

    Drawing Area

    A focal point of distinction emerges in the linear composition detail. This is enhanced by an avant-garde ceiling adorned with a creatively fused wallpaper print and sleek metal edging. Additionally, the introduction of grey mirrors augments spatial dimensions. Moreover, thoughtfully selected abstract artwork impart a touch of contemporary elegance.

    comfort design

    Platinum disc-colored walls serve as a refined backdrop. The rust orange and muted green seating, paired with a hint of vanilla-dyed veneer, seamlessly infuse the space with warmth and serenity. This cultivates a harmonious and inviting atmosphere. 

    Family lobby

    A pervasive feeling of openness is cultivated through a light color theme, creating an illusion of spaciousness. The design seamlessly intertwines circular and linear geometries. This results in a smooth, curvilinear impression that invites a sense of fluidity and grace. The ceiling becomes a canvas of joy with radial curves that produce a subtle ripple effect, imbuing the space with a dynamic and uplifting ambiance.

    comfort design

    The careful detailing of the mandir partition ensures the permeation of light and ventilation. Thus, it emphasizes a thoughtful balance between functionality and spiritual sanctity. Moreover, the selection of wallpaper adds a touch of ethnicity, echoing the craftsmanship of handmade art as a result of it. Additionally, each element in the family lobby harmoniously contributes to a welcoming and culturally rich atmosphere. Overall, it serves as a focal point of comfort and elegance in the home.

    Kitchen & Dining Area

    The kitchen and dining space epitomize thoughtful design, seamlessly blending activities for an efficient flow. Starting with a hygienic wash area at the south end, the kitchen features a clever serving counter. In addition to it, the dining table is accompanied by an elegant crockery unit and a nearby store room, optimizing functionality.

    comfort design

    A connected balcony adds a delightful touch, offering picturesque views of lush greenery. Altogether, transforming the compact space into a perfect haven. Marked by a keen eye for detail and a subtle grey and white palette, the design achieves a harmonious balance between aesthetics and functionality.

    Additionally, the meticulously arranged elements create an inviting atmosphere, establishing this zone as an ideal hub for culinary pursuits and shared meals.

    Son’s Bedroom

    With a singular focus on minimalism, the son’s bedroom embodies simplicity and sophistication. The walls and ceiling, adorned in shades of grey, create a serene and calming backdrop that sets the stage for a tranquil atmosphere.

    comfort design

    Adding a subtle touch of warmth and personality, a muted orange bed-back becomes the focal point of the room. However, this carefully chosen accent introduces a gentle pop of color, breaking the monotony of the greyscale palette and infusing the space with a sense of vibrancy.

    The deliberate decision to keep the son’s bedroom minimal reflects a thoughtful approach to design, allowing for a clean and uncluttered environment. However, this space not only prioritizes simplicity but also captures a harmonious balance between understated elegance and a personalized touch. Overall, in the same fashion creating a retreat that is both calming and uniquely individual.

    comfort design

    Master Bedroom

    Bathed in natural light and designed with an emphasis on openness, the master bedroom is a haven of tranquility. The thoughtful layout includes an attached covered sit-out and an open terrace, extending the living space and inviting the outdoors in.

    The ambiance is set by a backdrop of sketchy floral wallpaper that imparts a touch of whimsy and artistry to the room. Meticulous detailing, featuring a paneling with vanilla-dyed veneer, grey mirror accents, and a pastel-shaded headboard, create a cozy and elegant retreat adorns the room.

    comfort design

    For functionality, a dedicated working table with sleek storage drawers is strategically placed beside the window, offering a serene spot for productivity. Additionally, the attached dressing room and washroom, positioned on the southern side, prioritize hygiene and convenience.

    In summary, a sense of subtle luxury is achieved through full-height steel grey tiles. However, this choice of material not only adds a modern and sophisticated touch but also elevates the overall aesthetic of the space. As a result, the master bedroom emerges as a harmonious blend of comfort, functionality, and refined design. Hence, offering a sanctuary for relaxation and rejuvenation.

    comfort design

    Daughter’s Room

    In crafting the Daughter’s Room, our primary focus was to create a conducive environment for a young scholar. Now in account of a deep understanding of the importance of focused study, a space that seamlessly integrates the essential utilities for academic pursuits is achieved. Thus, this prioritizes utmost privacy and minimal distractions in the bedroom.

    The study area is thoughtfully developed, ensuring that it covers all necessary utilities for a dedicated study space. From ergonomic study furniture to adequate storage solutions. However, every element is curated to enhance the academic experience of the young residents. Altogether, the design embraces a minimalist aesthetic, promoting a clutter-free environment that fosters concentration and productivity.

    In the bedroom area, we aimed to establish a serene sanctuary free from disruptions. Additionally, carefully selected colors, textures, and lighting contribute to a calming atmosphere. The layout is crafted to maximize privacy, allowing for a seamless transition between study and relaxation zones within the same space.

    In essence, the Daughter’s Room is not just a physical space but a thoughtful manifestation of our commitment to providing an ideal setting for academic pursuits and personal sanctuary. Altogether, creates a harmonious balance between focus and tranquility.

    Conclusion

    In crafting ‘Raghuwanshi’s Residence,’ our journey transcended architectural boundaries, weaving together the client’s vision, our firm’s commitment to redefine luxury and comfort design, and an innovative approach to compact spaces. Altogether, this abode stands as a living testament to the fusion of sophistication and comfort, where every inch is a celebration of design innovation within constraints.

    Each room tells its own story, from the son’s minimalistic retreat to the master bedroom’s emphasis on openness and tranquility. The master bedroom, with its open terrace and sketchy floral backdrop, encapsulates a haven bathed in natural light and subtle luxury.

    As we conclude this design journey, ‘Raghuwanshi’s Residence’ stands not just as a dwelling but as a breathing entity, thus responding to the needs of its inhabitants and urban context. Altogether, it invites exploration into the transformative power of architectural excellence—a testament to our commitment to redefine humble luxury and comfort design in every dimension. In summary, welcome to a residence that truly lives ‘Above & Beyond.’

    Fact File

    Designed by: architect K atelier

    Project Type: Residential Architecture Design

    Project Name: Raghuwanshi’s Residence

    Location: Shahpura, Bhopal, Madhya Pradesh

    Year Built: 2023

    Duration of project: 13 Months 

    Plot Area: 1500 Sq.ft

    Built up: 3500 Sq.ft

    Principal Architect: Ar. Kulveer Singh

    Team Design Credits: Pihu Sujata Jain, Payal Kriplani & Alice Yadav

    Photograph Courtesy: studio_newfolder

    Firm’s Website Link: architect K atelier

    Firm’s Instagram Link: architect K atelier

    Firm’s Facebook Link: architect K atelier

    For Similar Project>>> A Climate Responsive Courtyard House In Kerala With An Earthy Palette And Natural Materials

    Home in Indore Has An Air of Elegant Simplicity | AS Design Atelier and KN Design Studio

    Perched on the gentle slope of County Walk’s lush landscape, the 5000 sqft home in Indore stands with an air of elegant simplicity, its sloping roof harmonizing with the natural contours of the land. At the forefront, a vibrant garden greets visitors with a colorful array of blossoms, a serene oasis contrasting against the structured […]

    Read More

    This Home in Delhi is a Structure That Stands Out From its Surroundings | Interactive Design Studio

    Situated in the town of Gujranwala, this home in Delhi is one such structure that stands out from its surroundings. This visceral instinct reflects in the exteriors defined by angular forms, an architectural expression that speaks volumes. Amidst the colour and chaos of the bustling street, the Corian facade embraces greys and whites. Thus, it […]

    Read More

    The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture

    The earth-hugging inclined porotherm block jali wall act as an entrance portal, unveiling their welcoming stance as one approaches this one-acre farmland. These Porotherm Block walls seamlessly transition into the primary roof structure, exuding its subtle form. The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture Design Concept Nestled amidst sprawling […]

    Read More

    This Renovation Project Revolves Around A 20-Year-Old Residence | Studio Detail

    The renovation project revolves around a 20-year-old residence situated in Koramangala, Bengaluru, within the urban fabric. This transformation goes beyond reshaping physical spaces; it’s a profound endeavour to create a home that seamlessly integrates with its inhabitants, whether through the warmth of sunlight, the soothing presence of the wind, the flash of water, or by […]

    Read More

    This Modern Villa Is On The Outskirts Of Surat Diamond City | Ck Architect & Interior Designer

    Nestled amidst the tranquil expanse of lush landscapes, this villa on the outskirts of Surat diamond city by CK Architects is a prime example of modern elegance and serene living. Designed for a family of three, this idyllic retreat is designed to blend seamlessly with the natural surroundings while offering all the modern comforts. This […]

    Read More

    This 3 Storey Building Bathes In Natural Light By Prioritizing Solar Orientation | Studio A Plus S

    This recently completed bungalow is a 3 storey building, which is a testament to both thoughtful design and remarkable efficiency. The architects prioritized solar orientation to bathe the interior in natural light and promote natural ventilation. Strategically placed skylights and exterior pergolas further orchestrate a captivating play of light and shadow throughout the day, adding a dynamic element to each space. […]

    Read More

    This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects

    We call this villa holiday home as the client stays in Mumbai, and this is his second home. This project is a 585 sq yds. villa with a total of 6300 sq.ft area. This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects As we enter, there is a huge lawn […]

    Read More

    The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors

    Nestled within an urban landscape, the elegant interiors of Travertine House is the perfect balance between modern aesthetics and natural elements. The House showcases a seamless fusion of indoor and outdoor living, ingeniously incorporating overhangs, lights. The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors Living Room This residence exhibits a refined beauty […]

    Read More

    Paint Your Personality With 15 Color Palette For House Interior

    So when it comes to ambience, colors play a role. As designers, we always look out for a color palette for house interior while walking, travelling, or just wondering. When designing the interior, the color combination, shades, and contrast glimpse into the color palette for the house interior. There are thousands of colors and shades […]

    Read More

    A Home Rooted In The Cultural Context Of Pol Houses of Ahmedabad | The Art Container

    The client, rooted in the cultural context of pol houses of Ahmedabad, aspires to create a modern abode that reflects a harmonious blend of contemporary aesthetics while preserving the rich legacy of heritage. Residing within the UNESCO-inscribed walled city of Ahmedabad, the dwelling exudes a solemn ambiance, embodying Indian rituals and customs. Drawing inspiration from […]

    Read More
  • Career Paths in Architecture: Understanding Your Earnings and Growth Potential

    The High End Apartment in Mumbai is a Sophisticated Oasis of Luxury | SumitDongaडिजाइन & Shyla C Design Studio