search
  • A 3 storey house instilled with a spacious forte | DESIGN PARADIGM

    The approach towards the design of this house in Jamnagar was to work out a way to maintain the privacy of the home that’s on a small street without making it too closed or introverted. We explored the idea of establishing voids in the form of deeply seated windows that would seem to look over into the small street at the corner of the property but still avoid direct visual access due to the large cantilever.

    Editor’s Note: Design Paradigm’s 3-story house in Jamnagar renders with forms and voids to leverage the vistas, light, and ventilation. Streaks of yellow framing the windows and the stair railing accentuate the monochrome stone facade. The design breathes nature in and exhales positive energy into its spacious, earthy interiors. The mesmerising outdoor sculpture gives life to the landscape. – Gopika Pramod

    A 3 storey house instilled with a spacious forte | DESIGN PARADIGM

    A bold splash of yellow on the internals of these voids further articulates the element through a controlled use of grey and beige on the solid surfaces. The large lush trees provide a subduing contextual foreground to support the bold material and color palette.

    The facade is clad with locally quarried, short-blasted stone and ceramic slabs to form perfect edges yet an earthy-looking mass and feature walls for this introverted house.

    The residence essentially starts on the first floor. The ground floor houses a study, parking, an activity space, and a gathering space that, through a plot boundary designed as a screen using steel beams and wire ropes, has complete connectivity with the street.

    The residence is planned to have lavish yet controlled spaces neatly placed along a circulation block at the west of the building.

    The circulation block filters the west light into the house at every level throughout the day, while the staircase designed to visually float in the space starts acting as a shading device.

    The dining area connects the living room and the kitchen block laterally, making it a part of the transitional space and an ideal place to gather as a congregation point throughout the day.

    The living room and the bedrooms are illuminated by opening out one entire face of the room; this gives more freedom to lay out the furniture elements and also provides uninterrupted wall planes inside for articulation. Each room is designed to keep the occupant at the center.

    The textures and colors communicate sophistication through the innovative and honest exploration of materials. Some of the most exotic marble varieties are used here and laid out to perfection in this project, with the use of perfectly cut and welded steel for the staircases and certain furniture pieces, along with rosewood panels in furniture and doors.

    The project went on board towards the end of 2019, and a few days into the commencement of construction, the COVID situation hit and changed and challenged the process and approach towards
    construction, supervision, and design decision-making due to the restrictions on meetings and travel. It was a great learning process that challenged us to stick to our design values and adapt to the new normal.

    While every element holds significance, there are certain aspects that stand out as personal favorites. Arriving at the entrance through the atrium, from the gradual sheet metal stair, one has the experience of a walk through a landscape with a frame that serves both as a railing and a support for climbing vines. When combined with the metal bird sculpture, seemingly in flight through the space, this adds to the dynamics of the space and encapsulates the essence of the house.

    Neelahrish speaks about its residents by telling stories about their personalities through thoughtful design choices.

    A series of timeless spaces that make this their home.

    FACT FILE

    Firm’s Name: DESIGN PARADIGM

    Project Type: RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIOR DESIGN

    Project Name: NILAHRISH

    Location: JAMNAGAR, GUJARAT

     Year Built: 2021

    Duration of the project: 2YEARS

    Built-up Area: 6000SQ.FT

    Plot Area: 3400SQ.FT

    Project Size : 6000 SQ.FT

    Principal Architect(s)/Designer(s): AR.DARSHAN DESAI, AR.PRAGNESH DESAI, AR.SWETA DESAI

    Photograph Courtesy: CREDPIX

    Team Design Credits: IN ASSOCIATION WITH AR. MITESH GADHIYA

    Material Palette of the project: NATURAL STONE, STEEL 

    Color Palette for each area/space: PREDOMINANTLY GREY WITH ACCENTS OF BRIGHT EARTHY COLORS LIKE YELLOW AND RUST

    Interior DesignersINDOORS SURAT

    Firm’s Website Link: DESIGN PARADIGM

    Firm’s Instagram Link: DESIGN PARADIGM

    Firm’sFacebookLink: DESIGN PARADIGM

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Step Inside […]

    Read More

    This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The Crossboundaries

    This sophisticated and comfortable home is a testament to minimalist charm. It embraces a harmonious blend of sleek, functional, and comfortable living. Upon entering, a sense of calm envelops you as the minimalist aesthetic continues to unfold, with each room showcasing distinctive, unique features. This Comfortable Home Is A Testament To Minimalist Charm | The […]

    Read More

    15 Sustainable Interior Design Tips For Eco-Conscious Spaces

    Sustainable interior design implies the modern aspect of crafting spaces and understanding varying styles and trends. The need for eco-friendly design emerges from various challenges such as climate change, cluttered space, and losing touch with nature. Sustainable interior design follows the principles of green design, connecting the hues of earth and the texture of nature, […]

    Read More

    Home in Indore Has An Air of Elegant Simplicity | AS Design Atelier and KN Design Studio

    Perched on the gentle slope of County Walk’s lush landscape, the 5000 sqft home in Indore stands with an air of elegant simplicity, its sloping roof harmonizing with the natural contours of the land. At the forefront, a vibrant garden greets visitors with a colorful array of blossoms, a serene oasis contrasting against the structured […]

    Read More

    This Home in Delhi is a Structure That Stands Out From its Surroundings | Interactive Design Studio

    Situated in the town of Gujranwala, this home in Delhi is one such structure that stands out from its surroundings. This visceral instinct reflects in the exteriors defined by angular forms, an architectural expression that speaks volumes. Amidst the colour and chaos of the bustling street, the Corian facade embraces greys and whites. Thus, it […]

    Read More

    The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture

    The earth-hugging inclined porotherm block jali wall act as an entrance portal, unveiling their welcoming stance as one approaches this one-acre farmland. These Porotherm Block walls seamlessly transition into the primary roof structure, exuding its subtle form. The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture Design Concept Nestled amidst sprawling […]

    Read More

    This Renovation Project Revolves Around A 20-Year-Old Residence | Studio Detail

    The renovation project revolves around a 20-year-old residence situated in Koramangala, Bengaluru, within the urban fabric. This transformation goes beyond reshaping physical spaces; it’s a profound endeavour to create a home that seamlessly integrates with its inhabitants, whether through the warmth of sunlight, the soothing presence of the wind, the flash of water, or by […]

    Read More

    This Modern Villa Is On The Outskirts Of Surat Diamond City | Ck Architect & Interior Designer

    Nestled amidst the tranquil expanse of lush landscapes, this villa on the outskirts of Surat diamond city by CK Architects is a prime example of modern elegance and serene living. Designed for a family of three, this idyllic retreat is designed to blend seamlessly with the natural surroundings while offering all the modern comforts. This […]

    Read More

    This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects

    We call this villa holiday home as the client stays in Mumbai, and this is his second home. This project is a 585 sq yds. villa with a total of 6300 sq.ft area. This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects As we enter, there is a huge lawn […]

    Read More

    The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors

    Nestled within an urban landscape, the elegant interiors of Travertine House is the perfect balance between modern aesthetics and natural elements. The House showcases a seamless fusion of indoor and outdoor living, ingeniously incorporating overhangs, lights. The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors Living Room This residence exhibits a refined beauty […]

    Read More
  • The Advantages of Investing in a High-Efficiency HVAC System

    Kiki - by the sea is a ravishing beach side restaurant | Sangrah