Residential Design Playing Meticulously with the Volumes | Studio8055

5/5 - (3 votes)

This residential design plot area is 3600 Sq.ft. which is located in (Miryalaguda) surrounded by, apartment, residences on adjoining sides and is accessed from the east & north. The façade is flanked by dead walls and open terraces at different levels to cut the direct entry of sunlight thus acting as buffer for the main functional spaces. The elevation thus strikes a balance between solidity and transparency.

Residential Design Playing Meticulously with the Volumes | Studio8055

Visit: Studio8055

The client wanted the house to be outlined for a family of 5 people, having lived in a very utilitarian house until now, they desired to shift closer to nature.


The circular cut out in living is to break the rhythm of the space that makes the zone stand out and gives a transparent vision of staircase.

Expecting the design to be very functional and hence more pocket spaces have been added and new quality of interior space, material/finishes have been incorporated & at the same time we believed in maximalism.

Matching up with client’s brief developing the concept and the response towards the context has been a great journey for us. Scooping out the volumes drifted our ideas towards bringing in direct & indirect light and playing with shadows.

The internal zonal articulation is kept simple, with private, semi-private zone.

we have avoided windows on the south side for private areas, in-order to reduce the heat intake. through the concept of venturi effect and by providing cross ventilation the small openings make the air flow with pressure and turns the hot breeze into cool once.

The interior color scheme is conceptualized to be neutral and the material palette minimal.

Fact File

Designed by: Studio8055

Project Type: Residence Architecture & Design

Project Name: Introvert House 

Location: Miryalaguda, Telangana

Year Built : 2022

Duration of project : 2 years

Built up : 1738 Sq.ft

Project Size: 3600 Sq.ft

Project Cost Appx: 2 Crore

Principal Architect: Sharma.YVK

Team Design Credits: Seemachal ,Shravani, Lubna  Maheshbabu, Yashwanth

Photograph Courtesy: Rajasheker & Siddarth

Consultants for the Project

Structure Engineers: Finitelement Solutions

Lighting Designers: Ved Group

PMC: Lg Consultancy

Products & Materials: Lighting: Ved Electricals | Doors and Partitions: Arc Interiors | Ceiling: Saint Gobain | Sanitary Ware: Grohe – Srushti Baths & Interiors | Windows: Fenesta | Furniture: Pepperfry | Flooring: Trance form | Kitchen: Dinterio, Sai Praneetha Enterprises | Paint: Aktextures | Artefacts: IKEA | Hardware: Malpani Ply and Veneer’s | Fabricator: A.S Fabrication Works | Elevator: Schindler

Firm’s Instagram Link : Studio8055

Firm’s Facebook Link: Studio8055

For Similar Project>>Unique Statement of Traditional Architecture Style in the Rural Context : Aham

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *