search
  • Perennial House is Built in Strong Contradiction to its Neighborhood Dwellings | Sifti Design Studio

    Editor’s Note: Spaces that are a gateway for escapism are often rooted in the idea of achieving something greater through simpler methods. The Perennial House has a swift take on the same, the stand-alone affectionate spilling out on the courtyard to its ratio of volume and height. The object d’art curved brick wall shapes itself in a way that adorns the open terrace, highly appealing to the first glance of the facade. ~ Nishal Sevak(Co-Editor)

    Set in a typical residential plotted development in the peripheral urban fabric of Amritsar, Perennial House is built in strong contradiction to its neighborhood dwellings. Within a linear site of 26’ x 62’, surrounded by plots on three sides, and facing the road on the south, specific attention to tackling the extreme climate of the region, as well as building a strong architectural vocabulary is given.

    Perennial House is Built in Strong Contradiction to its Neighborhood Dwellings | Sifti Design Studio

    Visit : Sifti Design Studio

    Taking cues from the client’s desire for an abode of relaxation, and a love for gardens, trees, and pets, the spaces are planned to look inwards to a green open-to-sky courtyard that runs deep inside the house. The spaces flow between one another, exuding a sense of openness while retaining their functionality.

    In response to Amritsar’s extreme climate, with temperatures dropping to 0deg in winter and rising to 45deg in the summer, mass placements and terrace projections are carefully planned to shield the interior in the summer while allowing the winter sun in from the south.

    The winds running east-west are trapped, accelerated, and humidified by the long and narrow courtyard garden, which brings daylight, air, and a view of the landscape to almost all rooms. Blurring the line between inside and outside, bay windows serve as little nooks that open into the garden, serving as moments of pause and relief.

    The ground floor fits the main functions – the living, kitchen, dining, and two bedrooms, with just a lounge and guest bedroom on the upper floor, that overlooks the courtyard. This flows into a first-floor terrace garden facing the road.

    Learning from the original material character of Amritsar, the home is built entirely with exposed brick walls, breaking away from typical urban developments which use trend-based cladding or applied façade finishes – which have made the city an amalgamation of incoherent architectural characters.

    Returning to brick, which is produced locally, is an attempt to lend a sense of belonging to the home while imparting a timeless aesthetic quality. This, combined with yellow Jaisalmer stone that sweeps the floor of the house, serves its users with minimal maintenance, graceful weathering, and a bare, tactile finish.

    The protagonist of this play of space and light is undoubtedly the full-height exposed brick curved wall that scoops the front of the building carefully nurturing a tree. With its thick, 13.5-inch rat trap masonry wall, it blocks excess heat from the south, guides circulation, and manipulates natural light. The separate pedestrian entry takes visitors along the curve to enter the living room – a seemingly floating glass box overlooking the frontage – sitting in firm juxtaposition with and intersected by the brick curve.

    Perennial House / Sifti Design Studio - Interior Photography, Stairs, Wood, Handrail

    The gentle frugality and simplicity of design intent keep the house grounded and timeless. Spaces are generous and free-flowing, with playful elements and a dash of color. Perennial House stays true to its name, adapting through seasons and aging beautifully with time.

    Fact File

    Designed by: Sifti Design Studio

    Project Type: Residential Architecture Design

    Project Name: Perennial House

    Location: Amritsar, Punjab

    Year Built: 2022

    Project Size: 3000 Sq.ft

    Principal Architects: Harmanpreet Singh, Jagbir Singh & Priyadarshini Nanda

    Photograph Courtesy: Suryan // Dang

    Structure Engineers: Tejinderpal Singh

    Project Description: Sunayana Golechha

    Source: Archdaily

    Firm’s Website Link: Sifti Design Studio

    Firm’s Instagram Link: Sifti Design Studio

    Firm’s Facebook Link: Sifti Design Studio

    For Similar Project >>> A Striking Brick House with Hints of Traditional Design and Essence of Reformed Living

    This 10 Bedroom House Design is for a Joint Family | NEW DESIGNER WEB PVT LTD

    The entire family had been living in an old 10 bedroom house design in the same location which had grown organically as the family had grown in the past 2 decades. Built for a large Joint family consisting of 3 generations spanning from Grand Mother, 3 brothers with their wives, 2 teenage boys and one little […]

    Read More

    The Fluid Form Flows From The Exterior To The Interior Walls | Treelight Design

    The fluid forms of Aqua Pool and Spa flow from the exterior to the interior walls, creating movement between different spaces. It is a modern cave that blends cohesively with the overarching hills, perfectly interacting with nature on one side while still allowing for privacy. Aqua preserves and nurtures the locals with its choice of […]

    Read More

    This Hyderabad Home was Built on the Backyard of the Property | Dev & Kaushik Architects

    The idea for this Hyderabad home was to use the backyard of the property to construct this structure and make use of the backyard more appropriately. To design a space that houses in a small party yard, an office space, and a gym integrated with a staff quarter housing a small family. Also, to functionally […]

    Read More

    Kitchen Island With Seating: 15 Design Ideas for Indian Interiors

    Kitchen island with seating truly serve as a family anchor in the home. They are more than just practical fixtures; the kitchen island with seating is the cornerstone of the family’s structure, fostering connection and unity. Its layout allows multiple people to move around the kitchen island with seating easily while working, enhancing spatial comfort […]

    Read More

    A Studio Design that Harmoniously Integrates with the Landscape | Studio Saransh

    Instead of a single studio design, different smaller building blocks are planned to create multiple landscaped courtyards. These are connected by open walkways, creating a seamless transition between different levels. Editor’s Note: “This architecture office in Ahmedabad transcends the conventional confines of workspace, embracing the soul and experience of place. With thoughtfully designed courtyards, open […]

    Read More

    This House with Courtyard Aligns to the Principles of Nature | ESSTEAM

    The architects set out on a beautiful journey to realise their dream in this house with courtyard on this 1500-square-metre piece of land. It is part of a gated residential society in suburban Surat, developed by fourteen acquaintances and friends. The spatial requirement for this house with courtyard included four bedrooms, one for the mother, […]

    Read More

    This Modern Bungalow House Design in Nashik is Functional and Aesthetic | Studio Frozen Music

    This modern bungalow house design is situated in a rapidly growing urban neighbourhood in Nashik City. The plot measured around 191.00 sq. m, and being a twin plot in an approved layout, the western face of this plot had to be a ‘common wall’ with no fenestration permissible on that side. The requirement was for […]

    Read More

    20 Kitchen Floor Ideas: Guide to Stunning Flooring Options

    Choosing from various kitchen floor ideas is a crucial decision that impacts both the functionality and aesthetics of the space. With various kitchen floor ideas options available, each material offers unique benefits and characteristics. From the timeless elegance of hardwood and the budget-friendly versatility of vinyl, to the durable practicality of ceramic tiles, understanding the […]

    Read More

    This Luxurious Villa Design Meets The Client’s Desire For A Light-Filled Space | Devra Architects

    361 Villa is situated on a prime 6055 sq ft. corner plot in New Chandigarh. Cassia Omaxe is a luxurious villa design that spans a built-up area of 8,000 sq ft. The contemporary design also meets the client’s desire for an open, light-filled, and ventilated space. This Luxurious Villa Design Meets The Client’s Desire For […]

    Read More

    20 Kitchen Cabinets Design Style: Design Your Dream Kitchen

    Kitchen cabinets design are the hidden heroes of interior spaces, orchestrating a symphony of function and form. These adaptable pieces go beyond their practical foundations,. It becomes the canvas on which designers can sculpt the very spirit of a room. From the slick minimalism of a contemporary home to the warm, rustic appeal of a […]

    Read More
  • Blending Modern Amenities with the Comfort and Familiarity of Luxurious Living | The Mark Decor

    A Modern-Style Home that has Strong Visible Lines and has Monochrome Accents | Sculpt Design Studio