search

pavilion style house design | Architecture Paradigm

pavilion style house design  | Architecture Paradigm

Bangalore is an open ended city having a nonconformist cultural agenda unlike other cities in India. It offers a sense of conceptual freedom which allows us as architects to explore the diverse conditions arising out of juxtaposition of histories and different cultures. We strive through our work to give an expression to the layers that so vividly characterizes this landscape.

Idea of a pavilion style house design here in the urban context needs to accommodate and address concerns arising out of its multivalent conditions. Here issues of density, deep rooted cultural orientations, security, privacy, pollution, modest budgets and the labour intensive building industry are seen as potent local forces shaping architecture in the subcontinent in an age where the notion of globalization has entered the political, economic and cultural discourse.

cool-contemporary-anil-kush-residence-in-india-by-architecture-paradigm-553x415

pavilion style house design for three generations living under one roof which is a common experience here, the house of pavilions is an attempt at exploring emerging conditions. The three generations also implies an accretive attitude that allows slow accumulation or addition of things which makes it their home eventually. Being located in a gated community on the edge of the city offers opportunities to explore this relatively new phenomenon which promises an escape from the hostilities of the dense city while still being connected to it. These communities are sought after and are desirable places for luxury lifestyles which demand a strong connection to the outdoors.

The Bronte home design by Bellriver Homes features an innovative pavilion style designs. With spacious living spaces and an alfresco dining area for indoor-outdoor living, it’s no wonder this pavilion style is so popular.

Idea of a shelter in Bangalore could be as minimal as an open pavilion with just a roof over it owing to the favorable climatic conditions. There are few examples of these temporal structures used as markers, places of rest or as summer palaces in the past. Though the setting here in this case is not rustic isolation by the beach or a river front or in a forest clearing, it still offers the possibility of opening out to the landscape compared to the city house amidst dense and tighter conditions.

fishpond-design-in-contemporary-anil-kush-residence-in-india-by-architecture-paradigm

These readings of the place posited the possibility of pavilion like structure which engaged with the outside as much as the inside.Open spaces in the context of traditional Indian houses have always played a crucial role usually seen as extensions of indoor spaces or as outdoor rooms which supported a wide variety of functions. Ideal example would be the courtyards which served as gathering spaces or sleeping areas during the summer or as the family room while at the same time helped in controlling light and temperatures keeping the houses cool in the hot summers.

floating-staircase-in-contemporary-anil-kush-residence-in-india-by-architecture-paradigm-553x415

The familial need for distinction between the public and the private spheres supported the idea of a house as a series of programmes which were seen as identifiable pavilions exploring the flat 1000 sq m plot and its surroundings. This structuring of spaces also helped in negotiating the silver oaks and other trees existing on the site. this could be seen as a departure from the consolidated and introverted model of a city home. The process records a series of informed decisions which leads to the expression and the experience of this house. The need for differing degrees of privacy is explored through two horizontal bars along the north south separated by large open space in-between. The public zone includes drawing, dining and kitchen areas whereas the private zone largely caters to bedroom spaces. Each of these volumetric bars is modulated to accommodate the necessities.

stringio-4

 

The two zones are connected by a movement spine which flows to become the family pavilion in the private part of the house. One of the spaces is taken to the upper level to explore the surroundings and also bring in a sense of personal space considering the requirements of his son. We considered lifting it above the conventional height of 3 meter to a height of 5 meter to explore the surroundings and in the process generating multidimensional space in-between the ground and the upper levels which serves as studio library and also a store over the spine connecting the two zones. The idea of the landscape becoming a part of the structure is not only about the experience along the horizontal plane but also along the vertical. Water is introduced as a thermal regulator to cool the house naturally through evaporative cooling during the hot summers and also to accentuate the outside inside experience, as in the house sits on a plate of water which weaves into the spaces and lends to the quality of experience. The resulting model presents an inversion of the courtyard house model where the central inward looking open space becomes anopen ended courtyard on either sides of the spine. This allows for privacy to be maintained at the lower levels while allowing the upper levels to visually connect with the outside.

cozy-contemporary-anil-kush-residence-in-india-by-architecture-paradigm-553x415

The living spaces that these pavilions accommodate mediate with the immediate surroundings through envelopes of dynamic and static planes. The dynamic planes are sliding panels or hinged doors which when open to bring the outside in blurring the boundaries between outside and inside. Depending on the nature of program and their location in the landscape these spaces are defined by envelopes with varying degrees static and dynamic panels. The opening panels are made up of timber and glass where the wooden strips help in regulating the quantum of light entering the house and also replace the traditionally used grills as a security measure while recalling the traditional jaalis (screens).

 

stringio-6

The experience of moving through the structure is heightened by the tactility of the spaces and the overlapping sequences of built and unbuilt. One is greeted by the water body which continues through the house flanking the central spine defined by an exposed concrete wall. The spine is a space that forms the back bone of the experience where one has to pass through it to get to any other space. The indoor outdoor experience is further heightened by interim spaces connecting the various pavilions.

second-floor-design-in-contemporary-anil-kush-residence-in-india-by-architecture-paradigm-553x415

Spaces such as the glass encased bridge connecting the drawing room and the spine or the space between the upper and ground level which acts as a studio/ library space enables an engaging visual connect with the outside. The studio opens out to a viewing terrace space flanked by water which flows down to the lower level water body. The drawing, dinning and the two bedrooms at the lower level open out to the garden courts flanking their edges. The steel columns supporting the sons bedroom disappears merging with the tall silver oaks allowing this volume above seem like a hovering entity. This bedroom can integrate with family at this level to become a larger flexible space. Vertical connect in the form of partially suspended steel and wood stair case weaves through to link the various levels. The roofs of the living , master bedroom at the lower level and the sons bed room at the upper level are modulated to form slopes which helps lighting and ventilation in the. This helped in maintaining favorable quality of light even with curtains drawn for privacy or to just control the quantum of light entering the space. The resulting roofscape adds to identifiable and the experiential aspects of these pavilions.

Sensitive planning and orientation strategies encourage predominant dependence on natural light and ventilation while at the same time also adopts passive strategies to cool the building and heating water. Rain water harvesting strategies like ground water recharging pits helps in regulating the surface runoff. It uses local materials and people for construction. This inside outside experience captures the essence of living amidst gardens in a rapidly developing place like Bangalore which is on the verge of losing its sobriquet “the garden city. Elements such as the verandah, jaali screens, sloped roofs which form the vocabulary of a traditional house is recast to express the familiar yet new experience reflecting the changing conditions around. The use of local materials and conventional building technologies along with industrial materials, juxtaposition of interiority and exteriority, lightness and heaviness, traditional preferences along with contemporary organization lends this project a spirit reflecting the multiplicity characterising the landscape of Bangalore.”

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Office Interior Design | Anagram Architects

    Retreat Centre design -The Purple Ink Studio