search

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 sq.ft approx., facing the NORTH direction. The clients are well-travelled, well versed, simple, grounded, understated and elegant couple.

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

contemporary approach

The client brief was to design a modest family house, though unique and exemplary in style. A huge lawn was intended as a inherent part of the house. Keeping their requirement and brief in view, a design approach was conceived as combination of understated luxury, simplicity and diversity.

contemporary approach

The entry of the house is form exact NORTH, though a wide driveway, that leads to the drop-off parallel to the front lawn, at Entrance Porch.

contemporary approach

The main entrance facing East, gives a beautiful gist of the house and the front lawn at once and also gains enough depth to perceive the structure, as a whole. The Entrance foyer occupies the center stage in the house as it subtly connects the double ht. lobby that gives an overwhelming feel. This creates an effortless division of home into distinct formal, informal & private spaces.

contemporary approach

Ground Floor

The Ground Floor level, comprises of Formal Living & Dining Room on one side (along N-NW zone).

contemporary approach

The other side encompasses informal areas Family lounge & Bed Rooms (NE-SE zone), that flanks the lawn in the front.

contemporary approach

The Kitchen is placed besides the staircase in (SE & S) portion of the house.

contemporary approach

A suspended Metal screen against the staircase, is the main elementary feature of the house.

First Floor

The first level is planned as a private floor that holds studio room, private lounge, Bar area, Son’s bedroom and a guest bedroom with attached balconies and terraces, that overlocks the garden. The store room entry in the south is concealed with a sliding panel door finished in leatherette.

The large glazing has been introduced in the N-NW façade to optimize day light while the South & SE faces has been kept impenetrable, with tubular slit windows. A mini-court with skylight is also provided along the dining that adds calmness to the space.

Second Floor

The Second floor occupies the Gym/Recreational Area, against an open terrace. The Servant room is also provisioned, with separate access from the rear court.

A unique alliance of materials and textures exhibits a fluent relation of individuality in all interior elements. All interior of the private spaces has been fashioned in extensively well thought accented homogeneous neutral color, wood & metal.

Accents of wood reflected in ceiling and in conjunction with Metal Partition besides the staircase & dining, are the bespoke interior elements. Interiors are further enhanced by Beige-Grey Italian Marble flooring and the complementary stone wall.

The FAÇADE has a bold statement and leaves a dominating mark in the surroundings. The white tones, Natural wood Elements (Pine-wood) with black accents in the backdrop, highlights the Zinc sheet clads ( a hybrid material ) in a parabolic profile, and also sets the tone of complete residence character.

Fact File

Designed by: Inner Value Architects

Project Type: Residential Architecture & Interior Design

Project Name: The Gibbous House

Location: Kurukshetra, Haryana

Year Built: 2022

Built-up Area: 8500 Sq.ft

Principal Architect: Randeep Singh

Photograph Courtesy: Nakul Jain

Firm’s Website Link: Inner Value Architects

The Firm’s Instagram Link: Inner Value Architects

Firm’s Facebook Link: Inner Value Architects

For Similar Projects >> An Interplay Between Light and Materiality Manifests to Create this Modern Family Home

Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio

‘कुटीरम्’ in Sanskrit is a humble abode named after a cottage in Dandaka forest built by Lord Rama, Lakshmana, and Sita. It means “a house made of bamboo, leaves and straws.” Humble abode named after a cottage in Dandaka Forest built by Lord Rama | RSAA Studio Set in the dense old part of the […]

Read More

The Majestic Exterior of the House Embraced the Tenet of Classical Architecture | New Dimension

The majestic exterior of the house embraced the tenet of classical architecture, presenting a symmetrical facade that exuded an air of harmony. The task at hand was to create a dwelling fit for a family of four, along with their diligent support staff. The vision was to craft a residence in the classical style, drawing […]

Read More

Walk-in wardrobe design: Where Fashion Finds Its Home

A well-organized walk-in wardrobe design is important for maintaining an efficient and visually appealing storage space, especially in Indian homes. In India, where space is limited, a walk-in wardrobe allows for optimal space utilization and customization that allows for the proper arrangement of clothing and accessories, ensuring that every item has its designated place. A […]

Read More

The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects

As per the brief, The Community Centre is a memorial building for the client’s father, Padmaramji Kularia in Nokha, Rajasthan. The sweeping curvilinear volume rises up from the northeastern corner. The Community Centre Is A Memorial Building For The Client’s Father | Sanjay Puri Architects It further loops around the site and rises up on […]

Read More

The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square

The existing outhouse structure is transformed into an exhibition space. It is a space where one can host exhibitions, design workshops, fashion pop-up shows, and Sunday brunches. At the same time, it also serves as an office. The Existing Outhouse Structure Is Transformed Into An Exhibition Space | Square The vision behind developing this experience […]

Read More

20 Types of Door Handles for a Stylish Home Upgrade

Types of door handles play a pivotal role in both functionality and aesthetics, offering diverse options to complement various architectural styles and personal preferences. Understanding the plethora of choices can help in selecting the perfect door handle for any space. From traditional lever handles to modern electronic ones, the market boasts an array of designs […]

Read More

A House Extension That Seamlessly Blends With A Rejuvenated Facade | Gangwal PMC

The clients expressed a desire for a house extension that seamlessly blends with a rejuvenated facade and boasts luxurious yet timeless interiors. Right from the start, their preference for a minimal and contemporary design was evident. Additionally, they emphasized the importance of redefining the utility of existing terraces in the overall project vision. The house […]

Read More

50 Exceptional Baluster Design Ideas Suitable For Indian Homes

Baluster design plays a crucial role in architectural aesthetics, particularly in structures like staircases, balconies, and railings. These vertical supports not only provide structural integrity but also contribute significantly to the overall visual appeal of a building or space. Baluster design also vary widely, ranging from simple and utilitarian to intricate and ornate, reflecting different […]

Read More

10 Captivating Wall Texture and Colour Combinations for Indian Homes

Texture and Colour are powerful tools for creating a unique and functional space. They not only enhance the aesthetic appeal but also create an ambience that resonates with style and purpose. These textures and colours can be sleek and modern or rustic and inviting, allowing you to infuse your personality into the walls. They serve […]

Read More

Design Has A Contemporary Approach With A Neutral Material Palette | Inner Value Architects

The Design has a contemporary approach backed by a neutral material palette, bringing out the balance in the rhythm of the spaces, integrating the large garden space, that plugs into a L-shaped built-space. The residence site is a amalgamation of two 400 sq. yards plots, and thus composes to a almost square plot of 800 […]

Read More
  • Celebrating The Vadodara Home As Art Rather Than An Art Display | Robust Studio

    The Design Has A Cool Interior Without Artificial Means Using Stack Effect | HabitArt Architecture Studio