search
  • An Earthen House On A Forestry Farm In Coimbatore | Bhutha Earthen Architecture Studio

    An earthen house on a forestry farm in Coimbatore for a client committed to feasible living represents a harmonious marriage of environmental awareness and conventional craftsmanship.

    Editor’s Note: “This Coimbatore residence epitomises a harmonious and practical living space. With traditional architectural elements like pitched roofs, exposed brickwork, wooden textures and earth walls, the abode embraces warmth and comfort. The interplay of white and brown tones, accented with contrasting hues, creates a visually captivating symphony.” ~Simran Khare

    An Earthen House On A Forestry Farm In Coimbatore | Bhutha Earthen Architecture Studio

    The design of this earthen house prioritizes constructing a symmetrical living space that encourages interaction between family members and linking up with the surrounding environment.

    The central courtyard serves as the heart of the domestic. It gives a visual network to all spaces on both the ground floor and the first floor. This form improves the stream of natural light and ventilation.

    The home seamlessly integrates traditional elements with modern functionality fostering a sustainable environment that encourages connection and appreciation for nature.

    Living Room

    The entrance features wooden columns supporting a pitched roof, evoking a traditional yet inviting ambience. An inbuilt thinnai space draws guests into the cozy living room, where exposed brickwork and poured earth walls add warmth and character. Terracotta floors and wooden textures enhance the natural aesthetic, creating a comfortable environment.

    A conventional swing with brass chains and wooden planks is a focus of consideration, advertising a comfortable spot for unwinding and reflection. This swing interfaces with the courtyard, providing easy access to the outdoor space and the agro past through a back door.

    Courtyard

    Huge openings on the eastern side of the living region interface consistently with the sit-out space, blurring the boundaries between indoor and outdoor living. Visual connectivity remains a priority throughout the design, with the courtyard serving as the central hub that joins all other living spaces. Stone pillars in the courtyard provide enduring style, while Mangalore tile overhangs offer shade and timeless appeal.

    Dining Room

    Ensuring openness, the courtyard connects seamlessly to the double-height dining area, enhanced by textured Rubble walls and bold rubble accents for visual interest. A wooden door frames peaceful forest views, while large openings in the staircase design capture sweeping agro-forest, allowing ample natural light. This arrangement fosters a radiant atmosphere, strengthening the connection with nature throughout the residence.

    Kitchen

    The kitchen blends functionality with traditional elements, featuring teal green lime plaster against a granite countertop and traditional highlights like the Anganan kuli and a wood-fired kitchen.

    Master Bedroom

    The master bedroom radiates rustic charm with contrasting white lime plaster and exposed brick, complemented by wooden wardrobes for storage. The interplay of white and brown tones adds warmth, while a focal bay window offers serene views.

    The bathroom blends functionality and aesthetics with partitioned spaces, inviting an immersive experience with nature’s seasons.

    Teal green smooth lime plaster contrasts with rough Kota stone flooring, enhancing the space’s character. Plumbing fixtures crafted from natural stone and brass metal ensure durability and visual appeal. Careful planning ensures flawless functionality, adding to the luxury and comfort of the bedroom suite.

    The clients’ dedication to sustainable living has prompted our team to design an abode that corresponds with their everyday surroundings and epitomizes sustainability standards.

    Kids Room

    In the kids’ room, a wooden mezzanine floor optimizes space, while the first floor boasts a traditional Mangalore-pitched roof and an open terrace for relaxation and nature appreciation. Wooden door entrances enhance the aesthetic, while lamp niches add warmth.

    Overall, the design seamlessly blends classic and modern styles, prioritizing sustainability and creating a harmonious living environment.

    Passive design strategies optimize light, wind, and energy efficiency, with solar and rainfall harvesting systems promoting sustainability.

    Fact File

    Designed by: Bhutha Earthen Architecture Studio 

    Project Type: Residential Architecture Design

    Project Name: Brick Manor 

    Location: Sulur, Coimbatore, Tamil Nadu 

    Year Built: 2023

    Duration of the project: 2 Years

    Project Size: 2800 Sq.ft

    Project Cost: 1crore 15 lakhs

    Principal Architects: Ar. Srinath Gowtham & Ar. Vinoth kumar

    Team Design Credits: Ar. Kishore Ar Ajith Kumar, Ar. Thileep, Ar. Sudar Nagarajan & Ar. Shankar Raj 

    Photograph Courtesy: f/8 Photography studio

    Products / Materials / Vendors: Finishes – exposed brick, poured earth, lime plaster,  Araish Lime Plaster / Construction Materials –  Brick, Mud, Stone, Wood, Lime Mortar / Lighting – Hybec Lighting / Doors and Partitions –  Customized Wood  Joineries / Facade Systems –  Exposed Brickwork / Flooring – Terracotta flooring,  yellow tandoor stone, grey kotta,green kotta and yellow and teal green oxide flooring / Kitchen – wood fire kitchen, agannan kuli  Traditional kitchen systems / Paint – lime paints / Hardware – Customized  brass and stone plumbing fixtures

    Firm’s Website Link: Bhutha Earthen Architecture Studio 

    Firm’s Instagram Link: Bhutha Earthen Architecture Studio 

    Firm’s Facebook Link: Bhutha Earthen Architecture Studio 

    For Similar Project >>> This Aesthetic Courtyard House With Lush Landscape Design Offers A Calm Aura To The Users 

    Home in Indore Has An Air of Elegant Simplicity | AS Design Atelier and KN Design Studio

    Perched on the gentle slope of County Walk’s lush landscape, the 5000 sqft home in Indore stands with an air of elegant simplicity, its sloping roof harmonizing with the natural contours of the land. At the forefront, a vibrant garden greets visitors with a colorful array of blossoms, a serene oasis contrasting against the structured […]

    Read More

    This Home in Delhi is a Structure That Stands Out From its Surroundings | Interactive Design Studio

    Situated in the town of Gujranwala, this home in Delhi is one such structure that stands out from its surroundings. This visceral instinct reflects in the exteriors defined by angular forms, an architectural expression that speaks volumes. Amidst the colour and chaos of the bustling street, the Corian facade embraces greys and whites. Thus, it […]

    Read More

    The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture

    The earth-hugging inclined porotherm block jali wall act as an entrance portal, unveiling their welcoming stance as one approaches this one-acre farmland. These Porotherm Block walls seamlessly transition into the primary roof structure, exuding its subtle form. The Inclined Porotherm Block Jali Wall is an Entrance Portal | Mindworks Architecture Design Concept Nestled amidst sprawling […]

    Read More

    This Renovation Project Revolves Around A 20-Year-Old Residence | Studio Detail

    The renovation project revolves around a 20-year-old residence situated in Koramangala, Bengaluru, within the urban fabric. This transformation goes beyond reshaping physical spaces; it’s a profound endeavour to create a home that seamlessly integrates with its inhabitants, whether through the warmth of sunlight, the soothing presence of the wind, the flash of water, or by […]

    Read More

    This Modern Villa Is On The Outskirts Of Surat Diamond City | Ck Architect & Interior Designer

    Nestled amidst the tranquil expanse of lush landscapes, this villa on the outskirts of Surat diamond city by CK Architects is a prime example of modern elegance and serene living. Designed for a family of three, this idyllic retreat is designed to blend seamlessly with the natural surroundings while offering all the modern comforts. This […]

    Read More

    This 3 Storey Building Bathes In Natural Light By Prioritizing Solar Orientation | Studio A Plus S

    This recently completed bungalow is a 3 storey building, which is a testament to both thoughtful design and remarkable efficiency. The architects prioritized solar orientation to bathe the interior in natural light and promote natural ventilation. Strategically placed skylights and exterior pergolas further orchestrate a captivating play of light and shadow throughout the day, adding a dynamic element to each space. […]

    Read More

    This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects

    We call this villa holiday home as the client stays in Mumbai, and this is his second home. This project is a 585 sq yds. villa with a total of 6300 sq.ft area. This 585 square yards villa Is The Client’s Second Home | Vinit Poonia Architects As we enter, there is a huge lawn […]

    Read More

    The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors

    Nestled within an urban landscape, the elegant interiors of Travertine House is the perfect balance between modern aesthetics and natural elements. The House showcases a seamless fusion of indoor and outdoor living, ingeniously incorporating overhangs, lights. The Elegant Interior Perfectly Balances Modern And Natural | Sterling Interiors Living Room This residence exhibits a refined beauty […]

    Read More

    Paint Your Personality With 15 Color Palette For House Interior

    So when it comes to ambience, colors play a role. As designers, we always look out for a color palette for house interior while walking, travelling, or just wondering. When designing the interior, the color combination, shades, and contrast glimpse into the color palette for the house interior. There are thousands of colors and shades […]

    Read More

    A Home Rooted In The Cultural Context Of Pol Houses of Ahmedabad | The Art Container

    The client, rooted in the cultural context of pol houses of Ahmedabad, aspires to create a modern abode that reflects a harmonious blend of contemporary aesthetics while preserving the rich legacy of heritage. Residing within the UNESCO-inscribed walled city of Ahmedabad, the dwelling exudes a solemn ambiance, embodying Indian rituals and customs. Drawing inspiration from […]

    Read More
  • Luxury Home In Pune Nods To Its Undeniable Linkage With Its Surroundings | Aashni Kumar

    Mold Remediation: Protecting Your Architectural Investment and Home Decor