search
  • A Tropical Bawa-Inspired Outdoor Wedding Venue | The Auburn Studio

    In the wake of the post-COVID era, outdoor intimate wedding venue has witnessed a surge in popularity, and our clients saw an opportunity to transform their family property, once a nursery, into a stunning outdoor wedding venue. Embracing the liberality of our clients, we embarked on a journey to create a unique and enchanting space. After visiting the site and witnessing the remnants of the nursery’s landscape, we were inspired to infuse the spirit of tropical modernism, inspired by the legendary architect Geoffrey Bawa. The two villas, which were designed to serve as suites, became an integral part of this transformation. Thus seamlessly blending with the new event space. 

    Editor’s Note: “Drawing inspiration from the legendary Geoffrey Bawa, this villa’s design is an ode to tropical modernism. It intertwines the verdant embrace of tropical foliage with the timeless grace of contemporary architecture, creating an ethereal setting for outdoor weddings. With walls of weathered rubble, ceilings woven from bamboo thatch, and furnishings crafted from natural cane and rattan, the villa embodies a harmonious blend of sustainability and elegance.” ~Simran Khare

    A Tropical Bawa-Inspired Outdoor Wedding Venue | The Auburn Studio

    outdoor wedding venue

    The Design Intent

    Our design concept revolves around fusing the lush, tropical beauty of the landscape with the timeless elegance of modern architecture. Inspired by Geoffrey Bawa’s philosophy of harmonising architecture with nature, we aimed to create a venue that offers a serene, romantic, and sophisticated setting for weddings and events. Key design elements include embracing clean lines, natural materials, and a neutral colour palette to evoke a sense of tranquility and sophistication. 

    outdoor wedding venue

    Utilising sustainable construction methods and materials in line with Bawa’s ethos. Maximising the use of natural light and ventilation to provide a sense of connection with the tropical environment.

    outdoor wedding venue

    The Site

    Given a 100’x100′ site, our vision was to optimize the space for the current project and allow for future expansions. We used landscaping as a natural partition to shield the villas from the urban surroundings, creating an immersive experience with lush native plants, trees, and captivating water features.

    outdoor wedding venue

    outdoor wedding venue

    outdoor wedding venue

    The Spatial Configuration/flow

    The design of the villas was a symmetrical masterpiece. It features two identical structures and each house has two bedrooms, a spacious living area, a modern kitchen, and a captivating water feature. This arrangement created a U-shaped building with a linear water body running along its centre. Thus, it served as a stunning mirror reflecting the lush greenery surrounding the property. 

    outdoor wedding venue

    The spatial configuration and flow of the villas were carefully thought out. It was to provide an immersive and tranquil experience for residents and guests.

    outdoor wedding venue

    Upon arrival, visitors were greeted by a picturesque scene, with stepping stones gently leading them over the water body. Thereby, they created a sense of serenity and anticipation as they entered the villa. As one stepped inside, the space opened up to reveal a spacious and airy living and dining area.

    The open-plan design allowed for seamless connectivity between these communal spaces, fostering a sense of togetherness and relaxation. Flanking either side of the living room were the two bedrooms, each offering a unique experience.

    Master Suite: This luxurious sanctuary featured an open-concept washroom, providing a spa-like experience. The suite also boasted ample storage, a dressing table, and a cozy reading nook, creating an oasis for relaxation and rejuvenation.

    Second Bedroom: Designed for coziness and comfort, the second bedroom offered its occupants a washroom that overlooked a skylit pocket of greens. 

    outdoor wedding venue

    Large sliding glass doors and windows seamlessly connected the interior spaces to the verdant outdoors. This integration allowed for a continuous connection with nature, with views of the water body and landscaping creating a serene backdrop.

    outdoor wedding venue

    The Material Palette: A Celebration of Local Materials and Craftsmanship

    In our pursuit of creating a tropical modernism-inspired villa, we remained committed to sourcing locally available materials, celebrating the essence of the region’s natural beauty and craftsmanship. The choice of materials and design elements reflected this dedication to authenticity and sustainability.

    outdoor wedding venue

    outdoor wedding venue

    Indigenous IPS and Rubble: The foundation of our design incorporated regionally sourced IPS (in-situ concrete) for the floors and walls. To add character and texture, select accent walls feature locally available rubble, creating a dynamic contrast within the villa’s modern framework.

    outdoor wedding venue

    Bamboo-Thatch Ceiling: To emphasise the high-pitched ceilings and pay homage to tropical architecture, we utilised wooden rafters and adorned them with bamboo mats for the thatch ceiling. This choice not only enhanced the aesthetic appeal but also helped maintain a cooler interior temperature.

    outdoor wedding venue

    Natural Furnishings: We embraced the richness of local craftsmanship by using rattan and cane for the furniture pieces. These materials not only added a touch of tropical elegance but also promoted sustainability by supporting local artisans and traditional techniques.

    outdoor wedding venue

    The Highlights

    The Thatch Ceiling: A Bali-Inspired Masterpiece undoubtedly, the standout feature of our project is the exquisite thatch ceiling. This architectural gem, adorned with wooden rafters and meticulously crafted bamboo mats, serves as the crowning jewel of the entire design. It captures the essence of a Balinese villa, instantly transporting visitors to a world of tropical luxury and serenity.

    Fact File

    Design by: The Auburn Studio

    Project Type: Residential Architecture Design

    Name of Project: Sumatra – Villa

    Project Size: 3200 Sq.ft

    Location: Bangalore

    Client: Sumatra

    Principal Architect: Sushmitha Ramesh

    Photograph Courtesy: Yash R Jain

    The Firm’s Website Link: The Auburn Studio

    Firm’s Instagram Link: The Auburn Studio

    Firm’s Facebook Link: The Auburn Studio

    For Similar Project >>> This Simple Farmhouse Design Responds To The Climate And Site 

    A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL

    Sidra, meaning ‘tree in heaven’, is a quintessential tropical modern house nestled in the rich landscape of the coastal city of Calicut. In this abode, nature and architecture come together to weave a symphony of tropical living experiences. A Quintessential Tropical Modern House Nestled In The Coastal City Of Calicut | STUDIO D’TAIL Bawa: The […]

    Read More

    The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio

    The multigenerational home is a thoughtful play of levels, optimizing proximity and ease of movement. We tried to fuse the contemporary forms with the attitude of vernacular space-making. The Multigenerational Home Is A Thoughtful Play Of Levels | One mm Design Studio Integral to the cultural, social, religious and geological identity, every place has its […]

    Read More

    20 Bedroom Mirror Ideas To Make Any Space Look Enhancing

    Bedroom mirror ideas influence the space in a very intrinsic manner. They can enlarge a small bedroom space by the reflections. Bedroom mirror ideas can add glitter to dull spaces and make them interesting. They can be enchanting once placed in different forms and shapes. Bedroom mirror ideas must also be placed carefully according to […]

    Read More

    The Slope House Design Of This Weekend Retreat Beckons Tranquility-Seeking Souls | Tat Atelier

    Nestled within the undulating embrace of mountainous terrain, the slope house design of this weekend retreat beckons tranquillity-seeking souls to immerse themselves in a sanctuary that harmonizes seamlessly with nature’s contours. The client’s vision was to create a familial haven, a space where cherished moments could unfold amidst the serene backdrop of nature’s grandeur. Upon […]

    Read More

    Small Open Kitchen Designs: 20 Ideas For Compact Spaces

    In large urban centres, small open kitchen designs are a common feature of many homes. In Indian households, where the kitchen is one of the most frequently used spaces, it needs to be comfortable, functional, and aesthetically pleasing. The absolute dream is a spacious kitchen with sky-high ceilings and ample natural light. However, many of […]

    Read More

    Residential Architecture Is Meticulously Crafted To Meet The Diverse Needs | GVQ Design Studio

    SASWATHA, the residential architecture project by GVQ Design Studio, is located in Thrissur, Kerala. This thoughtfully designed home caters to a joint family consisting of two brothers, their families, and their parents. Spanning approximately 2,700 sq. ft on a 15-cent plot, the residential architecture is meticulously crafted to meet the diverse needs of a multi-generational […]

    Read More

    This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects

    Situated in Maharashtra, this exceptional hotel in Solapur stands as a beacon of innovation and cultural celebration. Thus embodying a harmonious fusion of traditional elements and contemporary design principles. This Exceptional Hotel in Solapur Stands As A Beacon Of Innovation | Ikshana Architects Design Concept Welcome to Hotel Karuna, an architectural marvel meticulously crafted by […]

    Read More

    The House Facade Sits In A Picturesque Scene | Panji Associates

    Against the backdrop of the clear blue sky, the house facade sits in perfect harmony, creating a picturesque scene. Isiri is situated in Navanagar, Bagalkot district, Karnataka. The site faces east and covers an area of 4,800 sq. ft. This residence is for a family of four. To tackle the hot and dry climate, we […]

    Read More

    A Zen Design That Serve As A Celebration Of Life Within The Home | The Grid Architects

    The idea is to create a zen design that serve as a celebration of life within the home. Ethos and Design Concept: Architecture meets Zen Design in an Urban City. The Enso project is named after the Zen symbol for the circle. It adopts a holistic architectural approach, integrating the building with nature’s rhythms. It […]

    Read More

    Step Inside This House in Baroda Where Every Corner Is Filled With Plants | Foresight Associates

    Step inside this house in Baroda, where every corner is filled with plants, blending nature and architecture. We rarely encounter spaces designed and celebrated with mindful craftsmanship. Foresight Associates has crafted this dwelling of 3400 sq ft in Baroda, Gujarat. It is crafted with a deep sense of modernity and serene artistic elements.  Editor’s Note: […]

    Read More
  • A Modern Beautiful House Design That Is Best Of Both Worlds | Alaukik Architects

    Benefits of Biophilic Design in Modern Interiors