Pavilion House - Flying Elephant Studio - The Architects Diary

Pavilion House – Flying Elephant Studio

Pavilion House – Flying Elephant Studio

The pavilion serves as an outhouse extension for a house on the adjacent property. Building-site ensemble is diagonally ordered , along with a large garden and pool. A perforated concrete shell contains an ‘aedicule’ like cubical volume that currently houses health-spa facilities, but can also function as bedrooms

img_2_670

Entrance of Pavilion House is from the east patio is aligned to the pool; which links with a living room of the old house. A large opening to the north integrates the interior with garden, giving the space a distinct outdoor aspect.

img_5_670

view-similar

The double height veranda-like living space wraps around the north and east faces. Large folding-sliding teak wood doors with movable louvers allow a variety of options for controlling light, ventilation, privacy and security in Pavilion House.

img_4_670

In a location characterized by frequent cloudy skies, effort was to make to harvest daylight while keeping away unwanted views

fes_ph_01_670

The outer skin of Pavilion House records the daily passage of the sun within the interior, capturing dramatic daily variations in weather conditions particular to the Bangalore region.
ph_dwg_5_670

Architects
Giacomo Mion, Pandian SM, Kiran Chandra,
Iype Chacko, Rajesh Renganathan

Structure : Manjunath & Co

MEP : Yash Consultants

Contractor : J Kumar Constructions

Photographs : Manoj Sudhakaran

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *