TOP 10 Residential Houses in India 2017 - The Architects Diary
TOP 10 Residential Houses in India

TOP 10 Residential Houses in India 2017

Here is our pick for TOP 10 Residential Houses in India 2017.

All the architectural project are selected on basis of their aesthetic appeal, planning, functionality & Material selection. Throughout the year we have seen many beautiful and world-class architectural designs happening.  who says there is no good architecture happening in India?. Architecture in India has a Unique style of Fusing the context and just not some other glass building.


Below is the list of top ten most well designed residential houses from around India.

Brick Curtain House | Design Work Group

Design Work Group has completed a family home in the Indian port city of Surat, which features a gently undulating brick facade that offers shade from the sun.

The building’s location at the intersection of two roads informed the architects’ decision to divide it into two contrasting zones – one encased in concrete and the other in brick.

“The site is a part of the residential area on a corner plot approached from the road on the west edge,” explained the studio, which is based locally. “The layout was organised so that the private zone was at the inner side, and public zone at the front.”


Photography: phxindia (Sebastian Zachariah and Ira Gosalia).


H-Cube House | Studio Lagom

H-Cube House | Studio Lagom

The H-Cube House in Surat strikes a contemporary and modern note in a nondescript urban milieu. Bagged with the help of positive word of mouth, this assignment came almost immediately on the heels of a larger villa project that was more than 10 times the scale of the present project. And that was precisely what was attractive and challenging: its compact size. The site was a 35’ x 35’ corner property in a densely populated community of urban Surat. The square dimension meant the absence of a long axis that could have otherwise been used as a base for spatial articulation. The exercise thus became centred around as much creating a good space as proving to ourselves that we had the capability of surmounting the challenges posed by a small scale and its detailing.


Photography: phxindia (Sebastian Zachariah and Ira Gosalia).


Minimal House Design In Kerala | ZERO STUDIO

The belief that unconventional choices sometimes make remarkable outcomes, or in other words ‘thinking out of the box ‘ may ultimately bring you content and satisfaction, led to the making or rather ‘reinvention’ of this home. The journey was not a jolly ride when you are trapped in the maze of space, of the old home; to get rid of this ghost of the past seemed quite difficult.

The challenge was to redefine the interior spaces with more fluidity, openness and the exterior with utmost simplicity with no or minimum indication of what is inside out of a structure which was completely contrary to the idea. The thought that architecture does not always need to be new or the materials and even the spaces could be ‘reused’ with careful analysis of the context and bringing a sustainable output by solving the constraints.



Photography: Prasanth Mohan


Presidential Villa | Establish Designs Architects

An exposed brick masonry and terrazzo plaster give the villa an evergreen look.The brick wall with a height of over 30 feet adds to the grandeur of the house.

The Parking area is cantilevered, thus offering a rare spacious entry welcoming you to your abode. You feel a sense of spaciousness which gets extended all along your home.

As you walk into your home you feel a sense of minute detailing in each and every nook and corner.And overall sense of spaciousness un-clutters your mind while the use of state of the art, technology and superior material specification attracts your undivided attention to a good life.

The large Living-Dining area opens up to the garden letting you be one with nature, yet allowing you the desired privacy. The column-free living-dining area opens up to the garden. The concept of garden been seen from the inside of a house remains same on each level so one can adore garden view being in any room.  Cross ventilation and natural light are also well-thought-out as an essential factor.


Exposed Brick Front Elevation

Photographs by: Tejas Shah



Residence 913 | Charged Voids

The brief was to design a Modern Contemporary Residence for a father-son duo, who had recently lost the lady of the house.

The idea was to design a house that brings its occupants in close contact with elements of nature in order to lend a strong spiritual character. The overall concept was devised as the free plan with interconnecting volumes, that emphasize the sense of nothingness overlooking the courtyard & a blank stone wall painted in light.  Spaces like courtyard & verandah were reinterpreted to suit the urban context.


Modern Contemporary Residence

Photographs: Nakul Jain, Purnesh Dev Nikhanj




COURTYARD HOUSE | Tao Architecture

Outside In’

Airy, scenic, spacious and landscaped; seemed like unimaginable attributes for a residence on a tight, gloomy, 3400 sq.ft. plot in the dense residential locales of Ahmednagar.

To counter opposing site conditions, the living space was conceived as an inward facing structure enclosing a central landscaped courtyard. What resulted, was a light-filled, spacious, living, breathing abode with striking visual elements and contemplative open spaces.



Front Elevation Bungalow

Photographs:  Hemant Patil



Outhouse | Misa Architects

a visible invisible extension of nature Seated amidst agricultural farmland, this weekend house brings harmony between the natural and the built environment.

On the first visit to the site, the architect made up his mind to optimize the setting of this project. Amid lush green farmland, away from the bustling city of Ahmedabad, this site offered a getaway into the serenity and vastness of nature.


Outhouse with green terrace

Photographs: Zurich Shah



The Twin Houses | SPASM Design Architects

 The client wished to develop two homes on an acre each of land. The homes needed to be country homes for Bombay families to get away from the urban rigmarole.The project needed to balance the money put up against profitability and a sense of capturing the essence of the place.

The two sites though sharing a common boundary had very different characters, one was a flat land looking at a green hill to the west, the other a land dotted by 9 mango trees with low hanging fruit and foliage.The region receives high precipitation in the monsoon months from June to end September. The rest of the year, this farmland area is hot and humid. The local homes are usually courtyard homes since convectional cross ventilation works best in the tropics. Both our approaches are courtyard homes, one a full ground-hugging single level structure. The similar but with a pavilion-esque living room and pool at the upper level.



SPASM Design Architects

Photographs: Photographix India

Vanvaso | Design Work Group

“Vanvaso means to dwell within nature and the design bullseye’s the name. Situated in Vav village of district Surat, Vanvaso is a place of refreshment away from the city, and into the countryside surrounded by lush green patches of woods and farmlands. Vanvaso provides a peaceful environment, unlike that offered by a thriving city like Surat. It is a retreat from the routine hustle, a second home, yet one that makes the liver feel more relaxed and ‘at home’.


photographs: Ishita Sitwala

Brick House In Mysuru | Architecture Paradigm

An L-shaped planform helps us organize the diverse programmatic concerns of a house for a family of four which is an amalgamation of function and desires; individual vs collective, public vs private, formal vs informal, immediacy vs slowness, largeness vs intimate, openness vs security etc. The shorter arm along the east-west direction houses the public spaces whereas the longer arm along the north-south direction over two levels houses the more private needs of the house.The L-shaped plan also helped us appropriate the unbuilt into an identifiable private rear courtyard or the outdoor room and the transitional forecourt addressing the street. The private courtyard can be seen as an anchor around which the house works. These spaces extend out into this outdoor room which is treated as a pleasure garden punctuated with water, trees, and decks encouraging informal engagement with the natural. Open spaces along the west are integrated into the longer arm blurring the boundaries between inside and the outside.


Photographs: Anand Jaju

The Mango House | Studio PKA

The Mango House is the physical manifestation of a quest to connect with the natural environment. The essence of design here is simplicity in thought and expression through the form, material and décor of the structure. The organic nature of construction successfully connects the outside with the inside and thus manages to convey an earthy feel through its free-flowing plan. The house is a blend of various elements & building materials that are ‘azonic’, lending simplicity to the design.


Since mango trees dominated the plot, the house clearly gets its definition from them to ensure that the basic value of being organic or adopting green culture was exercised. These 70-80-year-old inhabitants of the plot became the deciding and guiding factors for the design and concept for the house.

The mango trees in the north, south and east directions demarcated the boundary of the house.


Vernacular House
 Photographs: Amit Pasricha



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *