Retreat Centre design -The Purple Ink Studio - The Architects Diary

Retreat Centre design -The Purple Ink Studio

Retreat Centre design-The Purple Ink Studio

From the architect. Designed as a ‘Retreat within Retreat’, the 20,000 Sqft spa block is a new ‘insert’ at a well-known Yoga Retreat in India that offers spectacular layers of spaces and experiences.

The Architectural Vision is planned as a sustainable model, focusing strongly on the connect of man in the realm of nature. The Retreat Centre main block disappears into the earth and is half submerged to connect to the isolating quality of the earth, with the light and air movement planned from a series of sunken courts. The approach to the main area slowly opens up a plethora of spaces which are programmatically planned to suit the smooth spatial transitions of the guests.

10

06

The entire feel is organic with natural light washing the exposed walls and ceilings with a spectacular play of light and shadows. The spaces are further held together with a strong design language of Hand crafted jaali screens, solid wood doors and openings which merge the interior and exteriors, quite literally.

16

The Guest Lounge area opens up to a Central Court with water body on one side, and to a Sunken Court on the other. Private Consultation rooms are part of the main spaces, but are silently tucked away beside the water body.03

The spa block

seen as a semi-detached sequence that utilizes the adaptive approach with each unit fitted to the purpose it serves. Each spa room (measuring upto 600 sqft) is positioned to offer

07

The landscape :

merges the geometry of network of the surrounding paths to form break-away spaces for the guests to lounge. These buffer zones create smooth transitions from the exterior, to semi covered spaces, and also offer a beautiful play of light.

08

With each block growing from the sunken gardens into the sky, often blending into a series of greens, the organic approach seamlessly fuses the inherent sense of lightness expected from a space so serene. The feel is further exaggerated on the upper level, in the 2000 sqft Meditation and Yoga pavilion, with large openings on the east, allowing natural sunlight to create a powerful setting for the Yoga sessions at sunrise.

11

The Large Pavilion opens up further to a series of private Yoga and Meditation Spaces offering beautiful varied settings using the natural play of light and shadows of the sun against the roof jaali’s / screens.

03-1

 

ArchitectsThe Purple Ink Studio

Location : Bengaluru, Karnataka 560001, India

Design Team : Akshay Heranjal, Aditi Pai, Jaikumar

Area :20000.0 ft2

Project Year: 2016

Photographs :Shamanth Patil J

Client :Shreyas yoga retreat / inner challenges pvt ltd

Information : www.archdaily.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *